Shake-urile proteice (cu proteine din zer) reprezintă o alegere frecventă a sportivilor, dar și a persoanelor care fac sport în mod regulat. Motivul: proteinele ajută la creșterea masei musculare și la recuperarea mai rapidă după antrenament. Deși reprezintă o alegere populară, ar putea această pudră populară să prezinte riscuri ascunse?
Ce este proteina din zer?
Zerul este lichidul care se separă de lapte în timpul procesului de fabricare a brânzei. El este apoi filtrat, rafinat și uscat prin pulverizare în pudră proteică din zer.Există trei tipuri principale de proteine din zer, diferența între ele constând în modul în care sunt procesate. Concentratul proteic din zer conține aproximativ 35-80% proteine, lactoză, grăsimi și minerale din lapte. Izolatul proteic din zer conține 90-96% proteine și un procent foarte scăzut de lactoză sau grăsime. Hidrolizat proteic din zer este preferat de mulți pentru că este o formă predigerată ceea ce înseamnă că organismul poate să o absoarbă mai repede.
Cum ajută proteinele din zer?
Proteina din zer reprezintă o sursă completă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali. Acest tip de aminoacizi nu pot fi produși de către corpul uman, așa că este important să îi obținem din dieta noastră alimentară.O analiză a mai multor studii ce a fost publicată anul aceasta a arătat că proteinele din zer pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Suplimentele cu proteine din zer reduc nivelul trigliceridelor, crescând în același timp colesterolul “bun” (HDL).
Proteinele și peptidele din zer pot avea numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Există cercetări care au arătat că proteinele din zer pot scădea tensiunea arterială și reduce inflamația. Cu toate acestea, nu toate studiile au ajuns la aceleași concluzii și sunt necesare mai multe cercetări.
CITEŞTE ŞI: Doljul are tablou cu ramă de AUR. La fel și Craiova, la fel o țară-ntreagă
Efecte negative?
O dietă bogată în proteine poate determina rinichii să lucreze mai mult pentru a filtra sângele. Această creștere a volumului de muncă ar putea provoca leziuni renale sau ar putea agrava boli renale pre-existente. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte.
Unele cercetări sugerează că, creșterea activității de filtrare nu este de fapt dăunătoare pentru rinichi. Pentru persoanele care nu au alte afecțiuni, o dietă bogată în proteine poate să nu crească riscul de afectare renală.Consumul excesiv de proteine poate suprasolicita ficatul. Pentru persoanele care consumă cantități mari de proteine din zer, ficatul poate avea dificultăți în gestionarea încărcăturii metabolice, ceea ce duce la stres și la acumularea de metaboliți toxici.
Riscurile asociate cu proteinele din zer sunt amplificate în cazul persoanelor care deja se confruntă cu probleme la nivel hepatic.
Concluzia
Cercetările sugerează atât beneficii potențiale, cât și unele riscuri legate de proteinele din zer și dietele bogate în proteine în general. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege posibilele efecte pe termen lung ale aportului ridicat de proteine și efectele zerului în mod specific.Este demonstrat faptul că un consum excesiv de proteine oferă beneficii tot mai mici pentru creșterea și recuperarea musculară, surplusul contribuind la stresul metabolic. Utilizarea cronică și fără îndrumare profesională a suplimentării cu proteine din zer poate provoca unele efecte adverse, în special asupra funcției renale și hepatice.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,Vă mulțumesc că m-ați citit iar!
Citeste mai mult