• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
01/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Sfaturi pentru a face față caniculei

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
01/07/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Temperaturile ridicate și umiditatea din timpul verii, și uneori în anotimpurile temperate, expun oamenii la un risc mai mare de boli legate de căldură. Riscul este mult mai mare în timpul unui val de căldură și când indicele de căldură este ridicat.

Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva bolilor cauzate de căldură este prevenirea.

Urmăriți prognozele meteo și pregătiți-vă în consecință. Locuitorii din zonele joase și din câmpia de coastă trebuie să se informeze cu privire la temperatura și la indicele de căldură, care combină temperatura și umiditatea.

Crearea unui mediu răcoros

Când căldura atinge valori maxime, rămâneți într-un mediu climatizat. Aerul condiționat este, de asemenea, cea mai bună modalitate de a menține temperatura casei la un nivel mai scăzut. Nu este necesar să aveți aparatul de aer condiționat pornit toată ziua, dar este important să îl porniți în perioadele cele mai calde ale zilei. Dacă locuința dvs. nu are aer condiționat, petreceți câteva ore în spații publice climatizate pentru a reduce la minimum expunerea la căldură excesivă.

De ce sunt importante jaluzelele

Ventilatoarele vă pot face să vă simțiți mai răcoros, dar dacă temperatura aerului este mai mare de 35 de grade Celsius, acestea nu pot compensa căldura și nu pot preveni bolile cauzate de căldură. Închideți jaluzelele sau trageți perdelele în timpul celor mai calde ore ale zilei pentru a minimiza efectul razelor solare, dar permiteți circulația aerului. Jaluzelele închise pot reduce efectul razelor solare în interior cu până la 80%.

Faceți dușuri reci sau băi pentru a vă răcori. Purtați haine largi, ușoare și de culoare deschisă.

Ieșirea în aer liber

Evitați activitățile în aer liber în timpul celor mai calde ore ale zilei. Limitați-vă activitățile în aer liber la dimineața devreme sau seara. Odihniți-vă în timpul celor mai calde ore. Limitați activitățile fizice intense la un minimum în timpul vremii calde. Dacă trebuie să practicați un sport în timpul vremii calde, beți 2-4 pahare de apă sau orice altă băutură răcoritoare în plus față de aportul zilnic recomandat de lichide. Dacă trebuie să ieșiți afară, purtați o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare, haine largi, ușoare și de culoare deschisă și aplicați cremă de protecție solară. Odihniți-vă la umbră cât mai des posibil. Limitați timpul petrecut în aer liber și reduceți exercițiile fizice în timpul caniculei.

Alimentație și hidratare

Beți multă apă rece sau orice altă băutură răcoritoare. Limitați consumul de băuturi zaharoase, cofeinizate și alcoolice. Aportul recomandat de lichide este de 8-10 pahare pe zi – beți chiar și când nu vă este sete! Consumați mese ușoare și echilibrate.

Cum afectează căldura organismul uman

Când temperatura aerului crește, organismul se răcorește în mod normal prin transpirație, împiedicând astfel supraîncălzirea corpului.

Cu toate acestea, când umiditatea este ridicată, transpirația nu se evaporă la fel de repede, ceea ce împiedică organismul să elibereze căldura la fel de repede cum ar fi necesar. Acest lucru poate duce la mai multe boli legate de căldură.

Insolația – cea mai gravă boală legată de căldură

Apare când organismul nu mai este capabil să se răcorească singur pe vreme caldă: mecanismul de transpirație nu mai funcționează și temperatura corpului poate crește până la 41 de grade Celsius sau mai mult în decurs de cincisprezece minute. Insolația poate afecta sistemul nervos și alte sisteme vitale esențiale. Insolația poate provoca moartea sau invaliditate permanentă dacă nu se acordă tratament de urgență. Persoanele cu risc crescut sunt persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii cu vârsta sub patru ani, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, persoanele supraponderale sau cu alte boli cronice, persoanele care iau anumite medicamente, persoanele cu boli grave sau persoanele deshidratate.

Simptome

Temperatura corpului este mai mare de 39,5 grade Celsius

Piele roșie, fierbinte și uscată (fără transpirație)

Ritm cardiac rapid

Dureri de cap puternice (senzație de palpitații cardiace în cap) Amețeli, greață, confuzie, pierderea cunoștinței (leșin)

Primul ajutor

Duceți persoana afectată imediat la spital. Până la sosirea serviciilor de urgență: mutați persoana afectată într-un loc mai răcoros și umbrit și ajutați-o să-și scadă temperatura (de exemplu, cu prosoape umede). Nu dați nimic de băut persoanei afectate! Personalul medical va hidrata persoana afectată prin perfuzie intravenoasă.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Vremea Curteni, Mures

Urmatorul articol

Cine este Marian Enache, cel mai bine plătit bugetar din România

Related Posts

Stiri Olt

Cele două feţe ale IntenCity Craiova

01/07/2025
Stiri Olt

Gorj: Spitalul Județean a decis să cumpere dezinfectanți în valoare de 1,5 milioane de lei

01/07/2025
Stiri Olt

Lucrări de urgență programate la două grupuri energetice ale Sucursalei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia

01/07/2025
Stiri Olt

Bancul Zilei

01/07/2025
Stiri Olt

Horoscop

01/07/2025
Stiri Olt

Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, despre gaura bugetară: „Am întins plapuma mai mult decât ne permiteam”

30/06/2025
Next Post

Cine este Marian Enache, cel mai bine plătit bugetar din România

Cele mai recente stiri

  • Cine este Marian Enache, cel mai bine plătit bugetar din România 01/07/2025
  • Sfaturi pentru a face față caniculei 01/07/2025
  • Vremea Curteni, Mures 01/07/2025
  • Cele două feţe ale IntenCity Craiova 01/07/2025
  • Vremea Suplac, Mures 01/07/2025
  • Gorj: Spitalul Județean a decis să cumpere dezinfectanți în valoare de 1,5 milioane de lei 01/07/2025
  • Vremea Saulia, Mures 01/07/2025
  • Concedii de lux pe bani publici. Pachete de „formare profesională” la all inclusive pe litoral la o primărie de comună 01/07/2025
  • Lucrări de urgență programate la două grupuri energetice ale Sucursalei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia 01/07/2025
  • Vremea Lechincioara, Mures 01/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24