Plante medicinale care se culeg în luna mai. O dată cu luna mai începe și perioada în care putem culege primele plante de leac. Iată cele mai cunoscute plante medicinale care sunt gata sau pe cale să fie gata de recoltat în această perioadă.
Gălbenelele, alături de rostopască, au cel mai cunoscut efect cicatrizant. Ajută pielea să se refacă, iar sub formă de ceai curăţă rănile uşoare. Este folosită în foarte multe produse de îngrijire: creme şi loţiuni detoxifiante. Tratează simptomele asociate ciclului menstrual şi dismenoreea, calmează stomacul şi reduce senzaţia de greaţă.
Muşeţelul are de la proprietăţi antiinflamatorii, la cicatrizante, de la antiseptice la antispastice, de la antialergice la sudorifice, de la emoliente la anestezice locale şi analgezice. Are bune efecte în crampe şi dureri abdominale, balonări sau diaree. Gargara cu muşeţel calmează durerile dentare. Dă bune rezultate în afecţiuni ale organelor plevine, tulburări menstruale, insomnii şi febră. Compresele calde cu muşeţel durerile şi inflamaţiile ochilor.
Coada şoricelului este o plantă medicinală destinată în mod special femeilor, pe care le ajută la reglarea echilibrului hormonal. Extern, tratează varicele prin comprese locale şi masaj – dinspre gleznă spre genunchi. Ajută în menţinerea sanătăţii dentare şi gingivale. Are efect cicatrizant foarte puternic, fiind eficientă în tratarea rănilor şi tăieturilor. Tot extern, are efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant, arsuri, plăgi purulente sau eczeme, hemoroizi si ulcere varicoase
Socul este cunoscut pentru combaterea gripei, dar şi pentru detoxifiere. Preparatele au efect în broşite, faringite, gripă, dar şi în gută, reumatism ori infecţii urinare. Extern este folost pentru tratarea degerăturilor, a urcioarelor sau conjunctivitelor, dar şi a abceselor, furunculelor sau acneei.
Salcâmul este un real pansament în gastritele hiperacide, dar şi un antidepresiv, atunci când îi folosim florile. Are de asemenea efect relaxant, expectorant, antispasmodic, dar şi aromatizant sau afrodisiac. Funcţionează ca şi calmant pentru persoanele stresate sau cu migrene, dar este recomandat în infuzii sau decoct şi pentru dureri reumatismale, tuse expectorantă, dureri dentare, de stomac, dar şi ulcer gastroduodenal, colici abdominale, esofagită de reflux şi hiperaciditate.
Pătlagina este un remediu în afecţiunile respiratorii. Recomandată celor care suferă de maladii ale aparatului respirator, de astm bronşic, de tuberculoză, dar şi de afecţiuni hepatice şi/sau renale. Frunzele şi rădăcinile se pot culege din mai până în octombrie, iar rădăcinile se scot din pământ şi se spală. Au efect şi în cazul ulcerului, rănilor purulente sau arsurilor ori stomatitelor.
Ciuboţica-cucului calmează nervii şi elimină toxinele. Ajută la eliminarea toxinelor şi a calculilor vezicii urinare. Previne artrita şi bolile reumatice. Combate insomnia şi migrenele şi insomnia, liniştind inima şi nervii. Tratează tulburările gastro-intestinale, laringita şi bronşitele.
Articolul SFAT EXPRES: Plante medicinale care se culeg în luna mai apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult