Mănâncă cel puțin două fructe pe zi, pentru o viață sănătoasă. O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe este una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți prelungi durata vieții, arată cercetările, potrivit today.com.
E mai complicat de spus cât să consumi din fiecare grupă alimentară importantă pentru a te asigura că primești suficienți nutrienți pentru menținerea sănătății generale. Cu siguranță însă fructele oferă majoritatea vitaminelor și mineralelor necesare bunei funcționări a organismului
Fibrele și proteinele sunt esențiale
De exemplu, fibrele sunt esențiale pentru prevenirea bolilor cronice, iar proteinele susțin masa musculară și funcția acesteia, mai ales că masa musculară scade odată cu înaintarea în vârstă. În plus, micronutrienții precum antioxidanții pot proteja celulele împotriva deteriorării care poate duce la cancer și alte boli, al căror risc crește odată cu vârsta.
Și aceștia sunt doar câțiva dintre nutrienții pe care ar trebui să-i consumi zilnic. Vestea bună este că fructele îți oferă o mare parte din vitaminele și mineralele necesare pentru a-ți îngriji organismului.
De ce este important să mâncăm fructe
Un studiu recent a arătat că femeile care au consumat diete bogate în fibre și carbohidrați sănătoși au avut o stare fizică și cognitivă mai bună la vârsta mijlocie și ulterior, comparativ cu cele care nu au făcut-o.
Carbohidrații de calitate care au fost asociați cu o îmbătrânire mai sănătoasă provin din cereale integrale, fructe, legume și leguminoase – probabil datorită conținutului ridicat de fibre, care menține nivelul glicemiei stabil și oferă o senzație de sațietate pentru perioade mai lungi.
Fructe în loc de dulciuri?
“În loc să mănânc ciocolată, mai bine mănânc niște fructe.” Persoanele care vor să slăbească adoptă adesea această strategie, care poate fi o idee bună sau nu, în funcție de cantitate. Per 100g, fructele proaspete au mai puține kcal decât ciocolata, însă nu ar trebui să mergi strict pe principiul “Sunt sănătoase, deci pot să mănânc oricâte”. De exemplu, dacă mănânci 600g de struguri, poți ajunge la valoarea calorică a unei ciocolate de 100g. Poți să consumi fructele ca desert sau gustare dulce, dar nu exagera.
Fructele nu înlocuiesc o masă
Deși foarte hrănitoare, fructele nu ar trebui să înlocuiască o masă, deoarece majoritatea conțin carbohidrați și aproape deloc proteine sau grăsimi. Așadar, nu sunt sățioase și s-ar putea să cazi în capcana de a consuma exagerat de multe fructe ca să te saturi, iar caloriile se vor aduna. În plus, excesul de fibre, mai ales la persoanele care nu sunt obișnuite cu ele, poate provoca tulburări digestive.
Articolul Sfat Expres: Mănâncă cel puțin două fructe pe zi, pentru o viață sănătoasă! apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult