Sfântul Ilie Tesviteanul, făcător de minuni și aducător de ploi, este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 20 iulie. Sărbătoarea este una dintre cele mai importante din calendarul popular și religios românesc, marcând mijlocul verii și fiind încărcată de tradiții și obiceiuri vechi de secole.
Cine a fost Sfântul Ilie
Sfântul Ilie a trăit în urmă cu peste 800 de ani înainte de Hristos, în ținutul Tesvi din Galaad, într-o perioadă în care iudeii se închinau idolilor. Legenda spune că la nașterea sa, tatăl său a avut o vedenie: oameni îmbrăcați în alb l-au înfășat în scutece de foc și i-au dat să mănânce o flacără – simbol al râvnei pentru Dumnezeu care avea să-l mistuie întreaga viață.
Este cunoscut pentru firea sa iute și pentru faptele sale neobișnuite, potrivit crestinortodox.ro. Tradiția populară spune că, mistuit de păcate, ar fi ucis chiar și pe cei dragi și, pentru pocăința sa, Dumnezeu i-a oferit un car și un bici de foc pentru a lupta împotriva diavolilor.
Imaginea mitică: Sfântul Ilie pe carul de foc
În cultura populară românească, Sfântul Ilie este înfățișat ca un zeu al tunetului și fulgerului, călătorind pe cer într-un car cu roți de foc și biciuind norii pentru a alunga diavolii. Se spune că provoacă furtuni, tunete și trăsnete și că aduce ploaia în perioadele de secetă.
Potrivit legendelor, Sfântul Ilie nu și-a încheiat misiunea pe pământ, ci a fost ridicat la cer, unde așteaptă sfârșitul lumii pentru a lupta cu căpetenia diavolilor.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
Ziua de 20 iulie este considerată o zi cu putere divină, în care oamenii nu muncesc pentru a nu atrage mânia sfântului. Se evită în mod special culesul merelor, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora.
În această zi, femeile duc la biserică pomană pentru cei adormiți, în special pentru sufletele copiilor morți. Un obicei frumos este acela de a scutura meri sub care sunt chemați copii străini, oferindu-le merele căzute „de sufletul celor mici plecați”.
Plante de leac și ritualuri de vindecare
În dimineața sărbătorii, se culeg plante de leac, în special busuioc. Acesta este dus la biserică pentru sfințire, apoi este ars acasă, iar cenușa este folosită în scopuri terapeutice, în credința că are putere de vindecare.
Recoltarea mierii și sărbătoarea apicultorilor
Sfântul Ilie este și patronul apicultorilor. În această zi, se face recoltarea mierii — un moment important, desfășurat doar de bărbați îmbrăcați în haine de sărbătoare, ajutați de un copil. Femeile nu aveau voie în stupină.
După recoltare, gospodarii organizau mese festive unde se gusta mierea nouă și se bea țuică îndulcită cu miere, în semn de belșug.
Sânt-Ilie în calendarul pastoral și viața ciobanilor
Sărbătoarea marchează mijlocul verii pastorale, moment în care ciobanii aveau voie să coboare pentru prima dată de la stână în satele de origine. Cu această ocazie, ciobanii aduceau iubitelor sau soțiilor furci de tors din lemn, frumos lucrate manual.
Bâlciul de Sânt-Ilie de la Fălticeni
Unul dintre cele mai cunoscute evenimente legate de această sărbătoare este bâlciul de Sânt-Ilie de la Fălticeni, atestat documentar încă din 1814. Pe vremuri, era al doilea târg ca mărime din Europa, după cel de la Leipzig.
Timp de două-trei săptămâni înainte de 20 iulie, Fălticeniul devenea un loc cosmopolit, plin de comercianți care își strigau marfa în limbi precum polonă, rusă, cehă, germană, turcă sau arabă.
Târguri și petreceri câmpenești
În multe zone rurale, 20 iulie este zi de sărbătoare mare. Se organizează târguri, iarmaroace și petreceri câmpenești, unde oamenii vin să vândă produse, să socializeze și să se bucure de o zi închinată credinței și tradiției.
21 iulie – Ilie-Pălie, vizitiul Sfântului
Ziua de după Sfântul Ilie, 21 iulie, este dedicată lui Ilie-Pălie, personaj din mitologia populară considerat vizitiul carului de foc al Sfântului Ilie. Sărbătoarea are rol de continuare simbolică a celebrării sfântului și marchează finalul ritualurilor de vară din acest ciclu.
Citește și: (VIDEO) Un bărbat din Massachusetts a câștigat din greșeală 2 milioane de dolari la loterie
Citeste mai mult