Senatorul USR de Timiș Sorin Șipoș critică sistemul actual de acordare a burselor școlare. El spune că, în numele performanței, statul ar fi ajuns să premieze cu burse mediile de 2 și 4 , în timp ce excelența adevărată și copiii vulnerabili au rămas în plan secund.
Sorin Șipoș a povestit cum, în timpul unei ședințe cu părinții, în clasa a VIII-a a fiicei sale, o mamă a reclamat că fata ei a luat nota 7 la teză, în timp ce toți ceilalți colegi au copiat și au primit nota 10.
„Profesoara a răspuns: interesul meu este ca elevii să ia note mari, indiferent cum. Și acest episod a convins-o pe fata mea să plece din țară la studii, încă de la liceu. Puteți să aruncați cu pietre în mine, dar cred că așa nu mai poate continua.”, a explicat senatorul Sorin Șipoș.
În opinia lui Șipoș, modificarea privind bursele de merit – de la acordarea automată pentru 30% dintre elevii unei clase, la un prag fix de minim 9,59 -, este un pas pentru a opri astfel de abuzuri.
„Sunt clase unde absolut toți copii iau burse de merit, pentru că profesorii au interesul ca toți să aibă note mari, dar nu confirmă la examenele naționale. Până anul trecut, un elev cu media 2 primea bursă de merit. 5.273 de elevi cu medii între 4 și 5 primeau burse de merit. Alți 153 de elevi au primit burse de merit cu medii sub 2. Statul român răsplătea «performanța» de nota 1.80 pentru că așa erau calculate bursele de merit: 30% din elevi în ordine descrescătoare. Există și bursa de reziliență, pentru note între 7 și 9,50. În jur de 700.000 de copii iau note între 9,50 și 10, deci vor beneficia de bursă de merit.”, a mai spus parlamentarul de Timiș.
Senatorul mai spune și că susține „mai degrabă” o majorare a numărul de burse sociale și a cuantumului acestora, în condițiile în care copiii de la sat nu ajung la școală din cauza sărăciei, nu pentru că nu ar fi buni.
Citeste mai mult