Un secretar de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, susține că Termocentrala Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia, mai poate funcționa fără probleme încă 15 ani. Principalul argument în acest sens este modernizarea grupului energetic numărul 5, de la Sucursala Electrocentrale Rovinari.
Acesta este programat să fie pus în funcțiune până la finalul acestui an. „Sunt câteva argumente solide. Investiția de aproximativ 120 milioane euro pentru modernizarea grupului 5 Rovinari îi va conferi acestuia o durată de funcționare în exploatare de cel puțin 15 ani de la momentul finalizării investiției.
Finalizarea lucrărilor de pregătire la trepta 1 pe o suprafață de 31 ha din Cariera Tismana, care a deblocat treptele inferioare, va genera o exploatare continuă a carierei pentru următorii 12 ani. Ieșirea din sistem a grupului 1 Cernavodă în anul 2027 în vederea retehnologizării pentru 2 ani care determină ieșirea a 700 MW din sistem. Sunt doar câteva aspecte care relevă importanța şi necesitatea menținerii în exploatare comercială a grupurilor energetice de la termocentrala Rovinari cel puțin până în anul 2035.
Efortul depus de mineri dar și cheltuielile cu investițiile realizate de statul român vor determina, pe termen lung, asigurarea securității și independenței energetice a României și în egală măsură vor reprezenta garanția asigurării locurilor de muncă pentru miile de angajați ai CEO. Dacă luăm în considerare faptul că la termocentrala Rovinari se produce și cel mai ieftin MW pe cărbune dintre toate instalațiile staționare prinse în schema EUETS, putem afirma, fără să greșim, că CEO îndeplinește condițiile necesare de a fi un garant al stabilității și securității energetice a României”, conform secretarului de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan.
Termocentrala rămâne cu două grupuri energetice din 2026
Cu toate acestea, Termocentrala de la Rovinari este inclusă în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia și în Legea decarbonării.
Astfel, din anul 2026 va rămâne cu numai două grupuri energetice din patru. Cele două grupuri energetice, între care și blocul energetic numărul 5, vor intra de la 1 ianuarie 2026 în rezervă de capacitate. Acest lucru înseamnă că vor funcționa numai la nevoie, la solicitarea expresă a Ministerului Energiei.
Cel mai neplăcut aspect din Planul de restructurare vizavi de Termocentrala Rovinari se referă la lipsa oricărei investiții noi. Dacă la termocentralele Turceni și Ișalnița sunt prevăzute grupuri noi pe gaze naturale, la Rovinari nu este propusă vreo investiție nouă care să asigure continuitate în producerea de energie electrică și locuri de muncă în zonă. Nu în ultimul rând, Legea decarbonării prevede clar că până în 2030 se vor închide toate carierele miniere și toate grupurile energetice pe bază de cărbune, iar până în 2031 vor fi încheiate și activitățile de ecologizare. De amintit că Termocentrala de la Rovinari a împlinit, recent, 50 de ani de activitate.
Citeste mai mult