Într-un material postat pe o pagină de socializare se cere organizarea unui referendum pentru demiterea primarului liberal al Slatinei, Mario Lucian De Mezzo.
Potrivit postării, recensământul din 2021 arată că populația Slatinei numără 63.487 de locuitori, ceea ce înseamnă că Mario De Mezzo a fost ales în funcția de primar al Slatinei de 22,16% din populația cu drept la vot a municipiului-reședință de județ.
Motivul pentru care edilul ar trebui demis prin referendum este acela că, în cele șase luni de la preluarea mandatului, nu și-a onorat nicio promisiune făcută slătinenilor în campania electorală, și aici se face referire, în primul rând, la promisiunea privind acordarea, gratuită, a cinci metri cubi de apă pentru fiecare locuință din oraș – măsură pe care candidatul Mario De Mezzo spunea că o va pune în aplicare imediat ce va ajunge la conducerea primăriei. Lucru care nu s-a întâmplat.
Un alt motiv ar fi acela că a renunțat la proiecte extrem de importante pentru oraș, doar pentru că ele fuseseră inițiate de fosta administrație.
De asemenea, comportamentul abuziv față de mulți dintre oamenii cu care intră în contact, cu precădere a funcționarilor din subordinea sa, ar fi un alt motiv pentru care primarul municipiului ar trebui demis.
„Conform recensământului efectuat în 2021, populația municipiului Slatina se ridică la 63.487 de locuitori (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Slatina,_Rom%C3%A2nia), iar actualul primar încă în funcție a fost votat de 14.070 de alegători (https://agerpres.ro/…/olt-candidatul-pnl-mario-de-mezzo…). Adică, a fost ales doar de 22,16% din slătineni!
Acum, după 6 luni de mandat în care nu ne-a prezentat un proiect de dezvoltare pentru orașul nostru, în care nu a reușit să finalizeze implementarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, în care nimic din ce a promis în campania electorala nu a realizat, în care orasul nostru arată cum arată (cu câinii fără stăpân pe străzi, șobolani și țânțari care pot contribui la apariția unui focar epidemiologic în orașul nostru), în care ne-a arătat ce oameni îl consiliază, ce așteptări mai aveți de la el?
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în 1990, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate.
Aceasta ne spune că „în mod normal, rolul unui primar este de a face mai uşoară viaţa cetăţenilor, nu de a-i trata ca pe nişte subordonaţi ierarhic, care trebuie educaţi, disciplinaţi şi conduşi, forţat, cu ameninţări şi măsuri agresiv-punitive, spre o viaţă şi o curăţenie stradală exemplare. Primarul îi tratează pe cetăţeni exact în modul în care cetăţenii îi permit primarului să îi trateze”, iar eu nu îi mai permit acestuia să se comporte ca un vătaf pe propria moșie!
Un primar care se crede stăpânul absolut al comunităţii, şi nu un slujitor al intereselor comunităţii, poate fi demis din funcţie, posibilitate prevăzută de Codul administrativ.
Potrivit art. 162 din Codul administrativ, mandatul primarului poate înceta în urma unui referendum local de demitere a acestuia. Cererea pentru organizarea unui astfel de referendum se adresează prefectului şi trebuie semnată de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, cu domiciliul sau reședinţa în unitatea administrativ-teritorială.
În cazul slătinenilor, cererea trebuie semnată de minim 15.872 de locuitori ai municipiului.
Cererea trebuie motivată şi poate fi întemeiată pe cel puţin unul dintre următoarele motive: primarul a nesocotit interesele generale ale colectivităţii locale; primarul nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile legale ce îi revin;
Redăm, mai jos, conţinutul articolului 162 din Codul administrativ:
ARTICOLUL 162 Încetarea mandatului în urma referendumului
(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.
(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.
(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului.
Pe această pagină și nu numai sunt destui nemulțumiți, ca și mine, de activitatea acestui primar, inclusiv avocați. Împreună putem să inițiem această procedură legală de a ne lua orașul înapoi!
Aștept în privat mesajele voastre în acest sens!
Demisia sau vei fi demis!
Alegerea îți aparține!”, se arată în postarea cu pricina.
Articolul Se cere referendum pentru DEMITEREA primarului Slatinei. Ce spune legea apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult