Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ieri că în cadrul proiectelor pentru noile Legi ale Educației sunt prevăzute schimbări majore în privința modalității de admitere în liceu începând de anul școlar viitor și în ceea ce privește examenul de Bacalaureat din 2027. Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu u examenul de admitere la Colegiile Naționale se poate organiza înainte de Evaluarea Națională pentru maximum 90% din numărul de locuri, iar locurile rămase neocupate vor intra în procedura de repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale. Pentru celelalte licee, admiterea va fi computerizată doar în baza mediei de la Evaluarea Națională. Elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține examenul de Bacalaureat diferit: o probă scrisă unică de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, o probă de evaluare a competențelor digitale și o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea.
Începând din 2024, elevii de clasa a VIII-a vor putea da examen de admitere la unele licee, înainte de a susține Evaluarea Națională, a anunțat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, înainte de publicarea proiectelor pentru noile Legi ale Educației.
Colegiile Naționale vor avea dreptul să organizeze un examen de admitere înainte de susținerea Evaluarea Națională,
Potrivit noii legi, examenul de admitere la Colegiile Naționale se va organiza pentru maximum 90% din numărul de locuri, iar locurile rămase neocupate vor intra în procedura de repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale.
Pentru celelalte licee, admiterea va fi computerizată în baza mediei de la Evaluarea Națională, a precizat ministrul Cîmpeanu.
În cazul liceelor vocaționale vor fi probe de aptitudini.
De asemenea, potrivit noii legi, se va renunța la media anilor de studiu pentru calcularea mediei finale pentru admiterea la liceu.
„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale.
Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională. Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Modificări majore la Bacalaureat din 2027
Examenul de Bacalaureat va avea o probă scrisă de evaluarea competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, o probă de evaluare a competențelor digitale și o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului, a declarat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Examenul de Bacalaureat este prevăzut a avea următoarele probe. O singură probă scrisă de evaluarea competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba și literatura română, la Matematică, științe, Istoria și Geografia României și științe socio-umane. (…) Două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. (…) Vor fi verificate de asemenea competențele de bază echivalente nivelului B1, dacă doriți”, a afirmat ministrul, la o conferință de presă.
El a spus că elevii care promovează pe parcursul învățământului preuniversitar examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul al recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene.
Potrivit ministrului, o altă probă va evalua competențele digitale.
„Examenul național de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții învățământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și proba de evaluare a competențelor digitale și au obținut cel puțin nivelul “independent”; au susținut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun și au obținut cel puțin nota 6; au susținut probă scrisă la Limba și literatura maternă și au obținut cel puțin nota 6. Absolvenții care au susținut proba de de evaluare a competențelor lingvistice și proba de evaluare a competențelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competență lingvistică, respectiv nivelul de competență digitală. Eliberarea acestor certificate nu este condiționată de promovarea probelor scrise și practice. Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării nu condiționează promovarea examenului de Bacalaureat”, susține ministrul.
Probele scrise facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului, sunt:
pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, din filiera teoretică, o probă scrisă din matematică și informatică cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
pentru profilul real, specializarea științele-naturii, din filiera teoretică, o probă scrisă din fizică, chimie și biologie cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, o probă scrisă din istorie și științe socio-umane, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică o probă scrisă din limba și literatura română și limba și literatura unei limbi de circulație internațională studiate, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
pentru filiera profesională, o probă scrisă specifică domeniului de pregătire;
pentru filiera vocațională, o probă specifică profilului sau specializării.
Acestea sunt o parte din propunerile din cele două legi ale Educației vor fi lansate în dezbatere publică de miercuri, timp de 35 de zile. Noile legi ale Educatiei, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023.
Elevii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de Bacaluareat diferit, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, dacă acestea vor fi aprobate.
The post Schimbări majore la admiterea în liceu și la Bacalaureat appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult