„Sânge vienez”, în anul aniversar Strauss, la Opera Brașov. Sâmbătă, 10 mai 2025, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, se va desfășura spectacolul cu opereta „Sânge vienez” de Johann Strauss-fiul, compozitorul pe care îl omagiază întreaga lume la împlinirea a 200 de ani de la nașterea acestuia. Opera Brașov îi va dedica, la finalul acestei stagiuni, și premiera lucrării „O noapte la Veneția”, o operetă spumoasă a cărei acțiune se petrece chiar în timpul faimosului carnaval.
„Sânge vienez”, de Johann Strauss-fiul
Libretul operetei „Sânge vienez” a fost scris de Victor Léon și Leo Stein. Premiera mondială a avut loc pe 26 octombrie 1899, la Carltheater din Viena, însă Johann Strauss nu mai era în viață ca să vadă și această ultimă capodoperă a sa. Atât de ridicată a fost popularitatea valsului „Sânge vienez” op. 354, încât a fost ales ca titlu al acestei lucrări muzicale. Opereta prilejuiește întâlnirea cu atmosfera vieneză de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Contele Zedlau, secretarul ambasadei reprezentând ducatul Reuss-Schleiz-Greiz, este detașat la Viena. Mai mult decât de problemele de stat, el este preocupat de relațiile sale amoroase. Deși căsătorit cu Gabriele, contele are aventuri atât cu balerina Franzi, cât și cu modelul Peppi. Peppi, la rândul său, este logodită cu valetul contelui, Josef. Încercările lui Zedlau de a-și menține toate relațiile în echilibru, în același timp, duc la o confuzie generală, care este agravată de implicarea primului-ministru, la rândul său, îndrăgostit. După numeroase intrigi și neînțelegeri, precum și asumarea de identități false, Zedlau își dă seama că inima lui îi aparține lui Gabriele, care îl iartă cu generozitate pentru indiscrețiile sale amoroase.
Montarea de la Opera Brașov relevă un ambient rafinat impus de muzica lui Strauss, realizând un echilibru între momentele lirice și cele de umor. Personajele principale sunt bine conturate, descoperind tipologii diverse și caractere plăcute.
În distribuția spectacolului de sâmbătă, artiștii Operei Brașov: Gabriella – Anda Pop, Eduard – Liviu Iftene, Josef – Cristian Dicu, Franzi – Maria Catrina, Peppi – Andromeda Nemeș, Vercingetorix – Valentin Marele, Rosa – Cristina Roșu, Kagler – Ștefan Schuller, Contele Bitovsky – Dan Ionescu, Lizi – Irina Iftene (debut), Lori – Geanina Tomescu, Chelnerul – Florin Grama, Soldatul – Emil Dumbravă.
Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică poartă semnătura Andei Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mișcarea scenică: Alexandra Scriminț. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.
Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are două pauze. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.
După începerea spectacolului, accesul în sală nu mai este permis.
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Repetiția generală cu public a spectacolului cu opereta „Sânge vienez”
Vineri, 9 mai 2025, de la ora 11.00, în Sala Operei, este programată repetiția generală cu public a spectacolului cu opereta „Sânge vienez” de J. Strauss-fiul.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.
Recitalul „Armonii de mai”, în Foaierul Operei
Tot vineri, 9 mai 2025, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, are loc recitalul susținut de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, de la programul de studii Interpretare Muzicală – Canto, recital intitulat „Armonii de mai”.
Interpretează: Diana Elena Damian, Andra Ștefan, Melánia Tamás, Alicia Vieru, Andrei Bucă, Mălina Chirilă, Andrada Popescu, Andra Tudorache, Denisa Enache, Amalia Cârstea, Medeea Petrache, Marta Păun, Marisa Berbecaru, Darius Băcăoanu, Patrick-Andrei Anton, Andreea Lungu, Robert Kerezsi, Recep Yalcin, Karina Butnaru, Florentina Matei, Iulia Vasilache, Laszló Bede de la clasele conf. dr. Mihaela Buhaiciuc, conf. dr. Cristina Radu, conf. dr. Noémi Karácsony, lect. dr. Liviu Iftene, prof. asoc. dr. Cristina Soreanu, prof. asoc. dr. Paula Duca, prof. asoc. dr. Mădălina Bourceanu. La pian îi vor acompania: lect. dr. Cristina Buga, prof. asoc. Sena Ducariu și asist. dr. Valentin Mureșan. Coordonator spectacol: Cristina Radu.
Tinerii artiști au pregătit un repertoriu bogat și divers, făcând o trecere prin numeroase stiluri și epoci muzicale: de la baroc, prin reprezentanții de seamă – Henry Purcell și G.F. Haendel, la clasic – la lucrările genialului W.A. Mozart („Così fan tutte”, „Vesperae solennes de confessore”), la veristul G. Puccini („Turandot”, „Madama Butterfly”), la doi exponenți de seamă ai belcanto-ului, G. Donizetti și G. Rossini, și ajungând până la operetă („Văduva veselă” de Fr. Lehár) și musical („Sunetul muzicii” de R. Rodgers).
Spectacolul durează o oră și 30 de minute și nu are pauză. Preț bilete: 30 lei.
Biletele pentru recital se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea evenimentului (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor”
Miercuri, 7 mai 2025, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, se va desfășura „Recitalul de la ora cinci” ce va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Anda Pop – soprană, Florentina Soare – mezzosoprană, Alexandru Chiriac – bariton, Adrian Mărcan – bariton și Andrei Ionescu – bas. La pian vor fi acompaniați de Simona Patriche, iar prezentarea îi va aparține Simonei Manole.
Vor fi prezentate arii și duete din operele „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Don Carlo” de G. Verdi, „Don Giovanni” de W.A. Mozart, dar și dintr-o lucrare mai puțin cunoscută „Pirații din Penzance” de A. Sullivan, precum și piese aparținând lui F.P. Tosti – „Aprile” și „A vucchella” și alte compoziții din repertoriul românesc și universal.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Biletele se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Brașov, Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Articolul „Sânge vienez”, în anul aniversar Strauss, la Opera Brașov apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult