Donald Trump, președintele SUA, a anunțat luni planul de livrare a armelor către Ucraina în timpul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Tot atunci, Trump a impus un nou termen-limită pentru Rusia — amenințând cu consecințe comerciale dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Ucraina în următoarele 50 de zile, scrie CNN.
„Vom impune tarife foarte dure dacă nu avem un acord în 50 de zile,” a spus Trump. „Tarife de aproximativ 100%, ceea ce ați putea numi tarife secundare. Știți ce înseamnă asta.”
Sancțiuni secundare pentru țările care cumpără petrol rusesc.
Un oficial al Casei Albe a explicat pentru CNN că, atunci când președintele s-a referit la „tarife secundare”, se referea la tarife de 100% aplicate Rusiei și la sancțiuni secundare pentru țările care cumpără petrol rusesc.
În ceea ce privește armele, pe lângă bateriile de rachete Patriot — principala solicitare a Kievului, pe care Trump a spus duminică că o consideră vitală pentru apărarea Ucrainei — SUA ar putea vinde și rachete cu rază scurtă de acțiune, obuze pentru Howitzer și rachete aer-aer cu rază medie de acțiune către state membre NATO, care apoi le-ar transfera Ucrainei, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile. Decizia lui Trump are mai multe motivații, spun oficialii.
De ce vinde armele întâi altor țări europene
Prin vânzarea armelor către țări europene, în loc să le trimită direct Ucrainei, Trump speră să evite criticile politice conform cărora și-ar încălca promisiunea de campanie de a reduce implicarea SUA în război. În plus, se așteaptă la câștiguri financiare: fiecare sistem Patriot costă aproximativ 1 miliard de dolari, iar Trump a lăudat deja profiturile pe care le-ar aduce acest plan.
Oficialii americani au mai menționat că ar fi mai rapid să ajungă sistemele Patriot în Ucraina dacă acestea sunt deja în Europa, decât dacă ar fi mutate din SUA sau produse de la zero în fabrici americane.
Furnizarea unui val nou de armament către Ucraina ar putea trimite un semnal Moscovei
Și, cel puțin în opinia unor oficiali americani, furnizarea unui val nou de armament către Ucraina ar putea trimite un semnal Moscovei că Trump este serios în privința nemulțumirilor față de președintele rus Vladimir Putin, pe care liderul american l-a acuzat săptămâna trecută că „vinde minciuni”.
„Este cu adevărat frustrat de Putin,” a spus un oficial american. „Vrea să arate că e serios în dorința de a pune capăt războiului, iar poate acest gest îl va convinge pe Putin că e timpul pentru negocieri.”
Planul a fost discutat serios în timpul summitului NATO de luna trecută din Olanda, unde Trump s-a întâlnit cu lideri europeni și cu președintele Ucrainei, într-un set de discuții descrise ca fiind surprinzător de productive.
Citeşte şi: Sistem „Iron Dome” contra ţânţarilor, inventat de chinezi
Citeste mai mult