• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
14/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Rozmarinul, planta aromatică medicinală care sprijină și îmbunătățește memoria

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
14/07/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Dincolo de farmecul său culinar, rozmarinul câștigă tot mai multă recunoaștere pentru beneficiile sale impresionante asupra sănătății, în special în ceea ce privește sănătatea creierului, funcția sistemului imunitar și inflamația de la nivel intestinal.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă aromatică perenă, originară din regiunea mediteraneană, folosită de secole atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională.

Bneficii pentru sănătatea creierului

„Rozmarinul stimulează circulația sângelui, inclusiv la nivel cerebral, contribuind astfel la un aport crescut de oxigen și nutrienți către creier, un proces care poate îmbunătăți claritatea mentală.

Această plantă aromatică conține compuși activi ce interacționează cu neurotransmițătorii creierului. Unul dintre cei mai importanți este 1,8 – cineolul (cunoscut și ca eucaliptol), care contribuie la prevenirea degradării acetilcolinei, o substanță chimică esențială pentru învățare și memorie. Prin menținerea nivelurilor de acetilcolină, rozmarinul poate susține funcțiile cognitive, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă.

În plus, este bogat în fitochimicale, compuși vegetali cu numeroase efecte benefice asupra sănătății. Printre aceștia se remarcă acidul carnosic, un antioxidant puternic și agent antiinflamator, cunoscut pentru capacitatea sa de a proteja neuronii, în special împotriva daunelor asociate cu boala Alzheimer.”, a explicat pentru Digi24 Cornel Brotac, medic specialist în recuperare medicală, cu competențe în medicina alternativă și regenerativă.

Apreciat pentru capacitatea de a stimula digestia

„Beneficiile rozmarinului nu se limitează numai la susținerea funcțiilor cognitive. Utilizat din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională, această plantă aromatică este apreciată pentru capacitatea de a stimula digestia, de a reduce balonarea și de a calma inflamațiile. Pe lângă proprietățile sale nutritive, rozmarinul este apreciat și pentru acțiunile sale antimicrobiene, antiinflamatoare și antioxidante, care contribuie la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ”, a mai declarat medicul specialist.

Potrivit cercetărilor, compușii activi precum acidul rosmarinic și acidul ursolic sunt recunoscuți pentru efectele lor antiinflamatoare sistemice, acționând asupra mai multor tipuri de țesuturi și organe.

Extractele plantei pot ameliora afecțiuni cutanate precum acneea și eczema

O analiză științifică sugerează că extractele plantei pot ameliora afecțiuni cutanate precum acneea și eczema. În plus, acidul carnosic, unul dintre cei mai potenți antioxidanți prezenți în planta, ar putea avea un efect anti-îmbătrânire, prin protejarea pielii împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radiațiile UV.

Uleiul esențial de rozmarin a atras, de asemenea, atenția cercetătorilor datorită proprietăților sale antimicrobiene. Studiile arată că acesta poate inhiba dezvoltarea bacteriilor și fungilor, ceea ce îl face util atât în conservarea alimentelor, cât și în aplicații farmaceutice sau dermatologice. „Din punct de vedere nutrițional, rozmarinul este o sursă importantă de potasiu, oferind aproximativ 600 mg la 100 g de produs. Consumul regulat al acestei plante poate sprijini reglarea nivelului de glucoză în sânge, având potențial benefic în prevenirea dezechilibrelor metabolice.”, conchide medicul Cornel Brotac.

Posibile efecte adverse

În general, rozmarinul este considerat sigur atunci când este utilizat în mod tradițional – în alimentație, sub formă de infuzii sau în aromaterapie. Totuși, în cazul dozelor concentrate sau al suplimentelor, pot apărea efecte adverse. Consumul în exces poate provoca greață, vărsături sau, în cazuri rare, convulsii, în special la persoanele cu epilepsie.

De asemenea, rozmarinul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele. Din acest motiv, este recomandată consultarea unui specialist înainte de administrarea în doze mari, sub formă de extract sau supliment.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Citește şi: Sfaturi pentru a face față caniculei

Citeste mai mult

Articolul precedent

CSM nu-și scoate singur ochii

Urmatorul articol

Rezultate excelente la admiterea UMF Cluj. Rectorul Anca Buzoianu: „Inspiră optimism în ceea ce privește viitorul sistemului medical românesc!”

Related Posts

Stiri Olt

Primele rezultate ale concursului de admitere 2025 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

14/07/2025
Stiri Olt

Olt: Cercetați după ce au fost prinși cu substanțe interzise

14/07/2025
Stiri Olt

Gorj: Reținut după ce și-a amenințat concubina

14/07/2025
Stiri Olt

Amenzi de 400.000 de lei date șoferilor pe șosele din Olt. Zeci de conducători auto, scoși din trafic/ FOTO

14/07/2025
Stiri Olt

Gorj: Acțiune pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză

14/07/2025
Stiri Olt

Se întâmplă AZI, 14 iulie 2025, pe șoselele din județul Olt. Anunțul polițiștilor rutieri

14/07/2025
Next Post

Rezultate excelente la admiterea UMF Cluj. Rectorul Anca Buzoianu: „Inspiră optimism în ceea ce privește viitorul sistemului medical românesc!”

Cele mai recente stiri

  • Patronul unui bar din Simeria, agresat în urma unui conflict. Presupusul autor, reținut de polițiști 14/07/2025
  • Performanță europeană pentru echipa de la „Moise” 14/07/2025
  • Nicușor Dan: Eu cred că e legitim să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș 14/07/2025
  • Șantiere misterioase vor fi demarate prin București. Stelian Bujduveanu ne anunță că se fac lucrări, dar nu ne spune unde: „Sunt în tot orașul!” 14/07/2025
  • Rezultate excelente la admiterea UMF Cluj. Rectorul Anca Buzoianu: „Inspiră optimism în ceea ce privește viitorul sistemului medical românesc!” 14/07/2025
  • Rozmarinul, planta aromatică medicinală care sprijină și îmbunătățește memoria 14/07/2025
  • CSM nu-și scoate singur ochii 14/07/2025
  • Incendiu la Gârbou 14/07/2025
  • Val de mărturii după dezvăluirile Ora de Sibiu. Zeci de mame povestesc despre experiențe de coșmar la maternitatea din Sibiu 14/07/2025
  • Au început înscrierile pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 14/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24