Comisia Europeană a deschis patru proceduri de infringement la adresa României, pentru că nu a introdus anumite prevederi europene în legislaţia naţională privind energia, mediul, sistemul de taxare sau cel financiar.
Printre acestea se numără avizul motivat în care Comisia cere României să elimine restricţiile privind stabilirea preţurilor la gaze.
Comisia Europeană spune că România restricționează libertatea producătorilor de gaze din țara noastră în a-și stabili prețurile angro pe piață, mai precis Comisia face referire la măsura temporară din trecut, dar încă în vigoare, prin care obliga producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor internă la un preț fix clienților angro.
Conform executivului european, prețurile reglementate pe piața Uniunii distorsionează semnalele și tendințele de preț și astfel afectează funcționarea eficientă a pieței, prin urmare acestea sunt incompatibile cu directiva din 2009 ce a privit normele comune pentru piața internă a gazelor naturale.
Comisia amintește că a trimis României în octombrie 2024 o scrisoare de punere în întârziere pe aceeași temă, dar fără răspuns al guvernului țării noastre. Comisia consideră că măsura menținută de executivul român este în detrimentul pieței interne și al consumatorilor.
România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare.
În caz contrar, Comisia spune că va trimite cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. O altă acțiune a Comisiei la adresa țării noastre este avizul motivat în care cere guvernului să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și extinde comercializarea certificatelor de emisii în Uniunea Europeană.
Aici, România este parte a speței alături de alte 11 state. În fine, ultimele două proceduri se referă la întârzierea implementării sistemelor electronice vamale, precum și la netranspunerea modificărilor privind cerințele de capital și la directiva privind denunțătorii.
Sursa: RRA / Foto: caracter informativ
Citeste mai mult