România trece la ora de vară: Cum ne afectează schimbarea orei și ce putem face.
În noaptea de 29 spre 30 martie, România trece la ora de vară, mutând ceasurile cu o oră înainte. La ora 3:00, ceasurile vor indica ora 4:00, ceea ce înseamnă pierderea unei ore de somn, dar și posibilitatea de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei.
Această schimbare a orei nu este însă lipsită de efecte negative. Atât pe plan fizic, cât și psihologic, modificarea poate avea un impact semnificativ asupra ritmului nostru zilnic. Ajustarea la ora de vară poate provoca stări de oboseală, tulburări ale somnului și scăderea nivelului de productivitate. Conform medicilor, afectează ritmul biologic al corpului și poate dura câteva zile pentru a ne adapta complet.
„Unele persoane trăiesc insomnie sau au probleme cu somnul, imediat după ce apare această modificare a orei și apar și unele simptome ale tulburărilor emoționale, cum ar fi anxietate sau depresie. Pe de altă parte, apare și riscul acesta de a dezvolta probleme cu inima, risc de infarct 3 zile după această schimbare”, a declarat psihologul Oana Mărcuș pentru Euronews.
Pentru a trece mai ușor peste această schimbare, specialiștii recomandă adaptarea treptată a programului de somn, modificând ora de culcare cu 15-20 de minute mai devreme sau mai târziu cu câteva zile înainte. Expunerea la lumină naturală este de asemenea importantă, recomandându-se petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, mai ales dimineața, pentru a ajuta organismul să își regleze ceasul intern. Evitarea cafelei și a stimulentelor, limitând consumul în a doua parte a zilei, contribuie la îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, exercițiile fizice moderate, precum mersul pe jos, ajută la combaterea oboselii și la menținerea unui nivel optim de energie.
Articolul România trece la ora de vară: Cum ne afectează schimbarea orei și ce putem face apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult