Mai multe puncte gastronomice au fost înființate în Bistrița-Năsăud în ultimii doi ani, din necesitatea de a oferi turiștilor experiențe autentice, specifice zonei pe care o vizitează, de la peisaje, tradiții, meșteșuguri la mâncăruri cu savoare locală, după rețete vechi, consacrate. Gazdele acestor puncte gastronomice se străduiesc să pună pe masă produse din gospodărie proprie, gătite după rețetele bunicilor și adaptate vremurilor de azi.
Și Taverna Dogarilor, un restaurant din Bistrița care împlinește deja 10 ani de activitate, și-a propus să ofere oaspeților sezanții gastronomice autentice, folosind, aproape exclusiv, produse din Bistrița-Năsăud.
În prezent, mâncărurile de la Taverna Dogarilor sunt preparate, în proporție de 60 % din produse din județ.
„Vom folosi doar produse din Bistrița-Năsăud. Nu mai vreau să gătesc cu nimic care crește sau se produce la o distanță mai mare de 100 de kilometri de Bistrița. O să aleg niște rețete, o să promovăm producătorii locali, o să îi facem vedete aici, pentru că ei muncesc pentru produse foarte bune. O să își prezinte, periodic, produsele aici. Nu merge Taverna Dogarilor cu creveți în meniu, o să aducem specificul tradițional din Bistrița-Năsăud„, a explicat managerul Honoria Rațiu, în cadrul unei întâlniri informale realizate de Europe Direct Bistrița-Năsăud.
„Este și o punere în practică a strategiei pe care am început să o implementăm – din fermă în furculiță. Sunt factori care se potențiază reciproc și vor duce la creșterea economiei locale”, a declarat Elena Bărbos – directorul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud“
Regiunea gastronomică din Bsitrița-Năsăud, Poarta Transilvaniei, urmează să fie inclusă în traseul gastronomiei tradiționale românești, deschizând armonios poartea spre zonele istorice Bucovina și Maramureș.The post Restaurantul din Bistrița care spune „pas“ creveților: „O să aducem specificul tradițional din Bistrița-Năsăud“. Punctele gastronomice din Poarta Transilvaniei, în traseul gastronomiei tradiționale românești first appeared on ObservatorBN.
Citeste mai mult