Profesorul Andrei Ghilea face parte din trupa cunoscutului solist Mihail, alături de care va participa la unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale internaționale organizate pe domeniul castelului Banffy, de lângă Cluj.
Urmează cinci zile de festival, între 16 și 20 iulie, cu sute de experiențe muzicale unice, producție de top și evenimente conexe, unde cap de afiș a fost anunțat superstarul american Justin Timberlake, cunoscut producător, compozitor, actor, cel care va veni pentru prima oară în România.
Electric Castle reunește artiști de prim rang, sute de mii de fani din toată lumea și oferă o atmosferă dincolo de convențiile clasice ale festivalurilor – fie că e vorba despre activitățile din timpul zilei, designul scenelor sau mixul de muzică, artă și tehnologie. Vor fi prezenți și alți artiști consacrați din muzica internațională dar și locală, iar ca genuri, festivalul îmbină zone variate de la rock, reggae, hip hop, trap, muzică electronică sau indie, cu tehnologia, cu arta alternativă, arta stradală și cultura. Anul trecut, la cea de-a X-a ediție, peste 270.000 de iubitori de muzică s-au aflat pe domeniul celui mai mare castel din Transilvania, o capodoperă de arhitectură barocă, supranumit „Versailles-ul din Transilvania”.
Cu aceste câteva elemente am dorit să descriem anvergura evenimentului, loc de întâlnire pentru oameni pasionați de muzică, artă și cultură stradală, loc preferat pentru vibe-ul și atmosfera creată, pentru noutățile tehnice, mai interesante și mai ingenioase în fiecare an, puse la dispoziție de către organizatori.
prof. Andrei Ghilea alături de trupă și solistul Mihail
Muzician complex, Andrei Ghilea a fost cooptat în formația sa de către Mihail, cântând în diverse proiecte muzicale comune, începând cu anul 2012, perioada de început a studenției. Timpul a demonstrat că s-a clădit o prietenie durabilă în familia muzicală.
Mărturisește că și-a dezvoltat pasiunea pentru instrumentele cu coarde și clape, în timp, pornind de la o vârstă mică. „Am început cu vioara pe care am studiat-o de la patru ani, apoi la șase ani am continuat cu pianul. A urmat orga-keyboard, pe urmă am luat ore de violoncel, după care la Liceul de Artă, m-am dus pe contrabas. În clasa a X-a am studiat chitara acustică și mai apoi, am fost autodidact în studiul chitarei bas. La facultate am urmat și un modul de jazz, gen muzical pe care îl îndrăgesc.”
Pasiunea pentru instrumente nu s-a oprit aici: „O plăcută experiență avută cu un prieten muzician m-a ambiționat și singur am învățat să cânt la tobe, dar și la acordeon. Nu la nivel de excelență, pentru că asta ar însemna studiu mult și renunțări la alte activități, dar mă bucur că aceste instrumente le pot mânui cu ușurință.”
Absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Andrei Ghilea este profesor la Centrul de Cultură și Artă Caraș-Severin, acolo unde predă pian și chitară clasică. Are peste 20 de elevi de la cele mai mici vârste, 7-8 ani și până la persoane adulte.
Școala talentelor
Cunoscută mai degrabă sub vechea denumire, Școala Populară de Artă din Reșița „oferă programe de tip non formal în domeniul educației artistice permanente, al culturii tradiționale și al creației populare”. Cu alte cuvinte, reprezintă șansa oricui de a-și descoperi și valorifica un posibil talent artistic, indiferent de vârstă. De obicei înscrierea la diferitele cursuri ca activitate extra curriculară, se produce la sugestia părinților. „Au fost și situații în care, un copil a fost pur și simplu «vrăjit» de un instrument, de muzică în sine, dorindu-și foarte tare să studieze, de exemplu pianul. Și atunci, am încercat să descifrăm această taină împreună și să facem primii pași. Cei care sunt stăruitori, nu se lasă păgubași cu una cu două. Pentru rezultate bune ei trebuie să se ambiționeze, să își creeze o disciplină prin care să își formeze în viitor și personalitatea. Pentru că până la urmă asta contează, disciplina!”
Citeste mai mult