Ediția cu numărul XV a Festivalului „Drag mi-i graiul bănățan” a reunit, în municipiul de pe Bârzava, peste 300 de elevi din județele Caraș-Severin și Timiș, într-o adevărată sărbătoare a folclorului autentic.
Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița a găzduit sâmbătă, 24 mai, Festivalul-concurs de folclor pentru copii „Drag mi-i graiul bănățan”, ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediție. Circa 350 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, au urcat pe scena festivalului pentru a celebra graiul și tradițiile populare din Banat.
Evenimentul, organizat de Școala Gimnazială Nr. 7 din Reșița, a reunit participanți din județele Caraș-Severin și Timiș și s-a desfășurat pe trei secțiuni: recitare în grai bănățean, interpretare de melodii populare (individual sau în grup) și dansuri populare.
Maratonul folcloric a durat peste 10 ore și a fost prezentat de Dan Liuț, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, și Giulia Chițu, elevă a Școlii 7 din Reșița, care la doar 10 ani a impresionat prin naturalețea și siguranța cu care a susținut evenimentul.
Giulia Chițu și Dan Liuț
„De 15 ani organizăm acest festival. A început să ne placă tot mai mult. Nu doar nouă, ci și copiilor, iar ca dovadă, la ediția din acest au participat 350 de elevi din Caraș-Severin și Timiș. A fost o ediție excelentă, cu mulți copii talentați, care ne-au dovedit încă o dată că iubesc folclorul bănățean. Le mulțumim colegilor profesori care i-au pregătit și părinților care au susținut participarea la festival, care a fost un adevărat maraton”, a declarat prof. Ileana Pomoja, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Reșița.
Un rol esențial în organizarea evenimentului l-a avut și Dan Liuț, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, care s-a alăturat încă de la prima ediție Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Reșița, într-un demers comun: promovarea și păstrarea vie a graiului bănățean.
„Îmi amintesc cu bucurie cum, în urmă cu 15 ani, alături de prof. Cristina Ardeleanu și de prof. Ileana Pomoja, directorul Școlii Nr. 7, am reușit să pornim acest festival, care, din punctul meu de vedere, a devenit un brand al festivalurilor folclorice pentru copii din Reșița și Caraș-Severin. Ediția din acest an a fost una calitativă, copiii au fost foarte bine pregătiți. Am văzut și costume frumoase, dar și mulți copii și tineri talentați. Ceea ce aș dori să punctez este faptul că în Banatul Montan și în Banatul de Câmpie copiii care recită poezie în grai bănățean sunt mai mulți la număr decât cei care recită poezie literară, iar pe mine acest lucru nu poate decât să mă bucure”, a declarat Dan Liuț.
În cadrul festivalului au fost acordate premiile I, II, III și mențiuni, pentru fiecare secțiune și categorie de vârstă. Evoluția elevilor a fost evaluată de un juriu format din specialiști în folclor și cadre didactice.
Alături de Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, partenerii festivalului au mai fost: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Liceul de Arte „Sabin Păuța” și Compartimentul Casa Orășenească de Cultură Bocșa, din cadrul Primăriei orașului Bocșa.