• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
04/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Caras-Severin

Rectorul UPT: statul român tratează educația ca pe un cost contabil, nu ca pe o investiție strategică

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
03/07/2025
in categoria Stiri Caras-Severin
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, consideră că  statul român tratează educația ca pe un cost contabil, nu ca pe o investiție strategică, în contextual modificării burselor.
„Statul roman a luat decizii, atât la cresterea burselor, cât și acum la scăderea lor, doar din punct de vedere financiar, fără vreun obiectiv educațional. Modul acesta de lucru, doar cu o gândire financiară, nu poate conduce la rezultate în educație”, a transmis rectorul UPT.
România are una dintre cele mai ridicate rate ale abandonului școlar din Uniunea Europeană, semn că măsurile implementate în ultimii zece ani nu au dat rezultate.
„Corelat cu natalitatea în continuă scădere, în următorii zece ani companiile, cât și instituțiile publice, nu vor mai avea cu cine lucra pentru că specialiștii sunt din ce în ce mai puțini în piață”, a afirmat Florin Drăgan.
Modificările recente aduse sistemului de burse pentru elevi și studenți, prin recalcularea valorii acestora și restrângerea categoriilor de beneficiari, au fost luate fără o viziune educațională clară și fără consultare reală cu mediul academic, atrage atenția rectorul Universității Politehnica Timișoara.
„Statul român a luat decizii, atât când a crescut bursele, cât și acum, când le scade, exclusiv din rațiuni financiare. Nu există un obiectiv educațional în spatele acestor mișcări. Nu poți obține rezultate în educație doar printr-o gândire contabilă. În lipsa unei direcții clare, riscăm să afectăm grav dezvoltarea resursei umane de care vom avea nevoie în viitor. Am aflat cât erau costurile în trecut cu bursele, am aflat care este bugetul acum pentru burse, însă nu am aflat ce se dorește de la educație, odată cu noul sistem de burse”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.
La examenul de Bacalaureat din acest an s-au înscris puțin peste 94.000 de elevi de clasa a XII-a, din promoția curentă, în timp ce în urmă cu 12 ani au început clasa I peste 150.000 de elevi. Diferența dramatică reflectă nu doar declinul demografic, ci și un abandon școlar constant, care nu a putut fi prevenit prin politicile publice din ultimul deceniu. Florin Drăgan subliniază că bursele reprezintă mai mult decât un ajutor financiar. Acestea pot reduce abandonul școlar și pot încuraja prezența activă la cursuri, mai ales dacă sunt corelate cu rezultate școlare și criterii de eligibilitate clare. În opinia sa, măsurile anunțate transmit un mesaj contradictoriu și lipsit de coerență.
„Un sistem de burse bine gândit, în special în domeniul tehnic, ar putea face educația mai atractivă și ar produce efecte pozitive în economie. În lipsa acestui sprijin, pierderile pot fi majore și pe termen lung. Ni se transmite că 30% dintre elevi și studenți nu pot fi considerați merituoși, dar se elimină inclusiv bursele pentru olimpici sau cele tehnologice. Aici nu mai vorbim despre selecție riguroasă sau despre stimularea performanței, ci pur și simplu despre tăierea unui sprijin esențial, indiferent de impactul său educațional sau social. De altfel, chiar din datele Ministerului Educației și Cercetării putem observa o scădere a abandonului doar în învățământul profesional, adică domeniul care a fost sprijinit cel mai mult în ultimii ani, atât de companii, cât și de stat”, a continuat rectorul Florin Drăgan.
Tăierile bugetare la privilegii, nu în educație
Florin Drăgan consideră că, într-un context în care România are nevoie de ajustări bugetare, măsurile ar fi trebuit direcționate către acele sectoare din sistemul public unde s-au acumulat dezechilibre salariale și privilegii evidente, nu către domenii-cheie precum educația. În opinia sa, universitățile, școlile și elevii nu trebuie să plătească prețul unor politici salariale dezechilibrate din alte sectoare ale administrației publice.
„Mă așteptam ca soluțiile să vină printr-o reformă reală, curajoasă, care să vizeze zonele unde, sub diferite forme de autonomie sau reglementări proprii, s-au creat venituri salariale de stat ce depășesc cu mult nivelul președintelui României. Acolo ar fi trebuit intervenit prima dată, cu măsuri de echilibrare, inclusiv cu supraimpozitare sau plafonări. În schimb, am ales să tăiem exact din zona care generează resursă umană pentru toate celelalte domenii: educația. Este o alegere comodă, dar care va avea efecte negative greu de reparat în următorii ani”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.
Rectorul subliniază că investițiile în educație sunt singura formă sustenabilă de dezvoltare economică și socială pe termen lung. Tăierile operate acum, fără o viziune și fără criterii clare, nu doar că descurajează performanța, dar compromit capacitatea României de a pregăti viitorii specialiști, într-un moment în care toate prognozele indică un deficit tot mai mare de forță de muncă calificată.
 

Citeste mai mult

Articolul precedent

Diogo Jota a murit la 28 de ani, în urma unui cumplit accident rutier

Urmatorul articol

Tripleta imobiliară de lux din Pipera. Trei blocuri turn care comunică subteran și un club exclusivist, cu piscine și săli de fitness, se ridică pe fabrica de Glucoză

Related Posts

Stiri Caras-Severin

La 8.000 de metri deasupra lumii: Horia Colibășanu a cucerit Nanga Parbat fără oxigen suplimentar și fără șerpași

04/07/2025
Stiri Caras-Severin

Anunț oprire apă în Oravița

04/07/2025
Stiri Caras-Severin

Anunț oprire apă în Reșița

04/07/2025
Stiri Caras-Severin

RETIM modifică tarifele de facturare a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

04/07/2025
Stiri Caras-Severin

Weekend de foc în Timiș. Ce recomandă ISU și medicii

04/07/2025
Stiri Caras-Severin

Festivalul avioanelor – Folk pe aeroport! Ediţia cu numărul zece în acest weekend la Buziaș

04/07/2025
Next Post

Tripleta imobiliară de lux din Pipera. Trei blocuri turn care comunică subteran și un club exclusivist, cu piscine și săli de fitness, se ridică pe fabrica de Glucoză

Cele mai recente stiri

  • USV Iași, prezentă la Târgul Universităților din România desfășurat la Chișinău și Ungheni 04/07/2025
  • Explozie la o benzinărie din Roma. 20 de persoane rănite 04/07/2025
  • Bătaie în plină stradă la Gura Râului: Lovituri, țipete și un bărbat arestat 04/07/2025
  • Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică pe care au avut-o 04/07/2025
  • Călin Georgescu s-a legat singur! Cum i-a lăudat pe C.Z. Codreanu, Ion Antonescu, Moța și Marin, numindu-i eroi ai poporului 04/07/2025
  • Fotbalistul transferat de CFR de la UTA pleacă după 4 ani în care n-a jucat pentru clujeni într-un meci oficial 04/07/2025
  • Un container plin cu țigări de contrabandă descoperit în Portul Constanța Sud Agigea 04/07/2025
  • Ghid complet de poziționare electrozi EKG pentru o înregistrare corectă! 04/07/2025
  • Shopping City Ploiești continuă campania SUMMERVERSE cu noi experiențe și premii instant pentru vizitatori 04/07/2025
  • Expediție reușită! Horia Colibășanu a ajuns pe Nanga Parbat, al unsprezecelea vârf de peste 8.000 de metri din carieră 04/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24