• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
24/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Dambovita

RĂZBOIUL DE LÂNGĂ NOI – Alexandru ȘTEFĂNESCU – De ce a eșuat „contraofensiva ucraineană de vară” ?

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
16/08/2023
in categoria Stiri Dambovita
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

După două luni de lupte crâncene „contraofensiva ucraineană de vară” nu numai că nu a dus la alungarea invadatorilor ruși, dar nici măcar nu a adus câștiguri teritoriale semnificative. Pregătită cu luni bune înainte și anunțată drept o acțiune cu caracter decisiv, contraofensiva a constat de fapt într-o serie de acțiuni locale cu caracter ofensiv, desfășurate izolat sau în paralel pe un front foarte larg, cu unități eterogene din punctul de vedere al dotării cu tehnică de luptă și al pregătirii.
Deși eșecul a fost constatat încă din primele zile de luptă (4-10 iunie 2023), ucrainenii au continuat eforturile, poate și sub presiunile făcute de aliații vestici (în special SUA). Frontul principal al contraofensivei – așa cum era de așteptat – a fost Zaporojia, direcțiile de înaintare majore fiind stabilite pe 3 axe paralele: la est de Bazinul Kahovka, la sud de Orihiv și la sud de Velika Novosilka.

Direcțiile de înaintare pe Frontul din Zaporijie
 
Pe țărmul estic al Bazinului Kahovka ucrainenii au reușit o pătrundere de 3 km, la sfârșitul lunii iulie, eliberând localitățile Lobhove și Piatihakty. La sud de Orihiv, principala concentrare a efortului ofensiv a permis o pătrundere de 5 km și atingerea primei linii fortificate ruse, lupte grele purtându-se de la jumătatea lunii iulie pentru satul Robotyne. Zona de la sud de Orihiv și Novodanilovka a devenit cunoscută ca fiind locul unde au fost pierdute primele blindate moderne (Leopard 2 și Bradley) – millbloggerii ruși numind-o ironic „Piața Bradley”. La 11 iulie o nouă încercare de a asalta cu blindatele pozițiile de la Robotyne a eșuat sub tirul artileriei și a rachetelor antitanc, fiind pierdute cel puțin 6 Bradley și 2 tancuri Leopard 2 (inclusiv un prețios și rar 2R folosit pentru deminare). Un nou efort, în noaptea de 20 iulie, a fost stopat în manieră similară.
La sud de Velika Novosilka a fost înregistrată cea mai adâncă pătrundere (8,6 km), încă din primele zile fiind eliberate satele Nescucine și Blahodatne (10 iunie). La începutul lunii iulie această pătrundere a fost considerabil extinsă către vest prin eliberarea localității Novodarivka și a centrului fortificat Rivnopil. În prima săptămână din august, ucrainenii au pătruns în Staromaiorske și Urojaine.
Pierderile umane și materiale (estimate la 30% din tehnica și militarii angajați în operațiuni), cuplate cu declanșarea unei ofensive ruse în nordul frontului (în oblasturile Harkov și Luhansk), către Liman și Kupiansk i-au forțat să renunțe temporar la atacurile majore și să se concentreze pe distrugerea depozitelor de muniție rusești. Practic, o întoarcere la războiul de uzură care a marcat frontul ruso-ucrainean în lunile de iarnă și primăvară.
Ce factori au fost decisivi în succesul defensiv obținut de ruși? Liniile fortificate edificate pe mai multe aliniamente în mai bine de jumătate de an s-au dovedit imposibil de penetrat. Fără să inoveze, rușii au aplicat tactici vechi a căror eficiență fusese dovedită în al Doilea Război Mondial. Au minat masiv, au fortificat (în mare parte cu obstacole primitive de ciment sau pământ) și au săpat un număr uriaș de tranșee. Nu au neglijat nicio înălțime, nicio lizieră, niciun pâlc de copaci. Iar aliniamentele fortificate sunt dispuse în anumite zone pe adâncimi de 50 km. Trebuie spus că atunci când ucrainenii au solicitat tancuri occidentale (începutul lunii septembrie 2022) fortificațiile rusești erau reprezentate de un punct minuscul pe harta frontului. Când, în sfârșit, au început să le primească, cinci luni mai târziu, fortificațiile rusești se întindeau pe sute de kilometri, de-a lungul întregului front. La începutul lunii august nici măcar prima linie fortificată nu fusese afectată, luptele ducându-se pentru pozițiile avansate, plasate la 5-10 km distanță de aceasta.
Cum însă nicio fortificație nu este mai puternică decât oamenii care o apără, rezistența hotărâtă opusă de ruși a fost al doilea factor crucial. Este evident că atât strategii ucraineni, cât și cei vestici sperau în demoralizarea forțelor ruse și legau succesul ofensivei de rezistența redusă opusă de militarii profesioniști sau recent mobilizați – așa cum se întâmplase în contraofensiva victorioasă din toamna anului 2022. Însă, spre surpriza generală (inclusiv a milbloggerilor ruși!), rușii au luptau cu îndârjire pentru fiecare poziție și au contraatacat viguros și rapid de fiecare dată când pierdeau teren. Tanchiștii ruși s-au dovedit abili și deosebit de agresivi, desfășurând cu succes mai multe acțiuni individuale extrem de riscante.
Nu în ultimul rând, victoria în războiul modern este strâns legată de supremația aeriană. Dacă până în vara lui 2023 rușii nu au riscat modernele aeronave în acțiuni deasupra teritoriului ucrainean, în ciuda zdrobitoarei superiorități numerice și tehnice, ofensiva ucraineană le-a oferit șansa folosirii aviației în acțiuni eficiente și puțin riscante. Acționând din adâncimea teritoriului ocupat de ruși, elicopterele de atac Kamov Ka-52 au efectuat lovituri cu rachete antitanc asupra coloanelor de blindate ucrainene. Lovite de la 5-8 km distanță, modernele tancuri Leopard 2 sau transportoarele Bradley s-au dovedit ținte facile. Se verifică încă o dată lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial: nici cel mai modern blindat nu poate supraviețui în condițiile lipsei protecției antiaeriene.
Și, da! În război cantitatea contează! Mobilizarea, în valuri, aplicată de ruși începând cu toamna anului 2022 poate nu a generat soldați bine pregătiți pentru frontul din Ucraina, dar, cu siguranță, a adus un echilibru numeric, anulând orice încercare a adversarului de a crea superioritatea necesară în acțiunile ofensive. Industria de armament rusă nu produce arme la standardul și calitatea celor occidentale, dar produce ieftin și suficient de mult pentru a satura un front de dimensiunea celui ucrainean.
 
Alexandru ȘTEFĂNESCU este doctor în istorie, Șef Serviciu Relații cu Publicul la Biblioteca Județeană „I.H.Rădulescu” – Dâmbovița și profesor la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, din Târgoviște…
Post-ul RĂZBOIUL DE LÂNGĂ NOI – Alexandru ȘTEFĂNESCU – De ce a eșuat „contraofensiva ucraineană de vară” ? apare prima dată în Gazeta Dambovitei.

Citeste mai mult

Articolul precedent

O poliţistă din SUA a împuşcat mortal un bărbat care o ameninţa cu un pix

Urmatorul articol

Primarul comunei Barcani, Nicoale Pastor: „Dacă în dreptul casei sale face orice om curat, peste un ceas ar fi tot satul ca oglindă luminat!”

Related Posts

Stiri Dambovita

Programul lucrărilor la infrastructura rutieră din județul Dâmbovița, în perioada 25.05 – 1.06.2025

24/05/2025
Stiri Dambovita

Un nou fake-news marca Tik-Tok. Uniunea Europeană nu interzice fântânile!

24/05/2025
Stiri Dambovita

Deputatul PNL, Aurelian Cotinescu, mesaj la împlinirea a 150 de ani de istorie a liberalismului românesc

24/05/2025
Stiri Dambovita

Un ciclon mediteranean va aduce ploi abundente și în Dâmbovița. Peste 100 l/mp până la mijlocul săptămânii

24/05/2025
Stiri Dambovita

Doi bătrâni din Decindeni au pierdut tot în incendiul care le-a mistuit căsuța

24/05/2025
Stiri Dambovita

25 mai, Ziua comunei Corbii Mari! Edilul Ionuț Bănică îi îndeamnă pe oameni să fie o comunitate unită

24/05/2025
Next Post

Primarul comunei Barcani, Nicoale Pastor: „Dacă în dreptul casei sale face orice om curat, peste un ceas ar fi tot satul ca oglindă luminat!”

Cele mai recente stiri

  • 24 Mai – 150 de ani de la înființarea PNL. Dinu Zamfirescu – Cred în șansa acestui partid liberal, cred în viitorul lui 24/05/2025
  • Un tânăr de 18 ani, găsit spânzurat cu lesa câinelui 24/05/2025
  • Ce se întâmplă cu Maria Ciobanu, după moartea soţului. Imaginile pline de durere cu îndrăgita cântăreaţă 24/05/2025
  • Momentul impactului accidentului din Tudor Vladimirescu – EXCLUSIV 24/05/2025
  • Pugiliștii de la CSM Zalău pleacă la Călărași după medalii 24/05/2025
  • Suspiciune de toxinfecție alimentară într-o grădiniță de lângă Timișoara 24/05/2025
  • Un individ căutat de polițiști a furat o mașină la Pleașa 24/05/2025
  • Creşterea nivelului mării: un pericol iminent 24/05/2025
  • Femeie din Blaj a fost condamnată penal, după ce distrus mai multe bunuri ce aparțineau fostului angajator 24/05/2025
  • Jandarmeria Capitalei precizează că nu a fost notificată cu privire la un protest în Piața Constituției, după îndemnurile de pe TikTok 24/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24