„Puterea parteneriatului între țări și industrii pentru excelență în educația duală”, eveniment organizat la Brașov de Camera de Comerț Elveția – România. Viceprimarii Lucian Patrașcu și Dan Ghiță, alături de peste 70 de lideri din administrație, educație, mediul de afaceri, ONG-uri din educație și federații ale părinților, au participat joi la conferința „Puterea parteneriatului între țări și industrii pentru excelență în educația duală”, eveniment organizat la Brașov de Camera de Comerț Elveția – România (CCE-R)
România beneficiază de o finanțare de 10 milioane de franci elvețieni pentru dezvoltarea educației duale, în cadrul celei de-a doua contribuții elvețiene. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de joi. Programul pentru dezvoltarea educației duale își propune să sprijine integrarea tinerilor pe piața muncii prin formare profesională duală, oferindu-le competențe practice direct la locul de muncă. Totodată, vor fi consolidate capacitățile angajatorilor, ale asociațiilor profesionale și ale instituțiilor publice pentru a crea împreună un sistem de educație profesională mai eficient, care să răspundă real nevoilor economiei. Acesta este implementat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), în parteneriat cu Universitatea Federală Elvețiană pentru Educație și Formare Profesională (SFUVET) și beneficiază de o cofinanțare de 15% din partea Guvernului României.
Companiile prezente au vorbit despre sistemul elvețian de învățământ dual, în care două treimi dintre absolvenții de gimnaziu urmează ruta educației duale și sunt integrați rapid pe piața muncii, având, totodată, posibilitatea de a-și continua studiile și în domeniul universitar.
Sistemul elvețian de educație duală este susținut de date clare: potrivit OECD (2021), 94% dintre absolvenții de educație profesională din Elveția se angajează în primele șase luni după terminarea studiilor.
În România, Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), înființată în 2012 prin parteneriatul între Primăria Municipiului Brașov, reprezentanții companiilor brașovene reunite în Asociația DWK Fit For Future și Inspectoratul Școlar, este prima și singura instituție de învățământ profesional din România care operează exclusiv în sistem dual, stabilind un standard de excelență educațională.
De-a lungul celor 11 generații de absolvenți, școala a pregătit până în prezent 1967 de elevi în specializările: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, sculer-matrițer, sudor, operator-montator subansamble, confecționer articole din piele și înlocuitori, mecanic utilaje și instalații industriale, turnător, forjor tratamentist și operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, asigurându-le competențele necesare pentru integrarea rapidă în industrie. Rata de angajare a acestor absolvenți este de peste 90%.
Ultima investiție finalizată în domeniul învățământului dual la Brașov este cel mai modern și mare cămin pentru elevi construit după 1990, căminul SPGK, realizat cu o investiție a primăriei de 27,6 milioane de lei, la care se adaugă dotările de 5,2 milioane lei, inaugurat în acest an.
Campusul pentru învățământul dual va integra ruta completă de învățământ tehnologic, respectiv cel liceal și cel universitar. Va fi primul campus educațional în adevăratul sens al cuvântului și va integra un centru educațional cu săli de clasă, ateliere tehnologice, bibliotecă, un cămin pentru elevi/studenți, o cantină și o sală de sport. Campusul va fi construit în cartierul Stupini pe un teren al municipiului în suprafață de 28.896 mp., investiție pentru care primăria a obținut o finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 20 de milioane de euro.
Articolul „Puterea parteneriatului între țări și industrii pentru excelență în educația duală”, eveniment organizat la Brașov de Camera de Comerț Elveția – România apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult