• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
01/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Brasov

Programul Școala de vară la Muzeul de Artă Brașov invită copiii să exploreze prin joc și imaginație universul artei și al muzeului

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
01/07/2025
in categoria Stiri Brasov
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Școala de Vară revine la Muzeul de Artă Brașov cu cea de-a treia ediție, care va avea loc între 7 iulie și 8 august 2025. Programul educativ s-a bucurat de un real succes în rândul participanților până acum, iar ediția din 2024 a fost distinsă cu premiul „Proiectul de educație culturală al anului” la Gala Premiilor în Cultură Brașov.
Pe parcursul a cinci săptămâni, copiii vor păși într-un univers creativ și interactiv, explorând lumea artei, a muzeologiei și a profesiilor culturale. Activitățile se adresează copiilor cu vârste între 7 și 16 ani și îmbină descoperirea patrimoniului cu jocuri creative, experimente artistice și provocări educative menite să le stimuleze curiozitatea și imaginația.
Programul educativ, inițiat de Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov, este coordonat de muzeografii Andreea Pocol și Sînziana Dumitrescu.
Una dintre noutățile acestei ediții este o săptămână coordonată de artista Ana-Maria Gălețeanu, care va împărtăși din experiența sa în cadrul atelierului „Jurnal de ilustrator – pictură și desen”.
Înscrierea la ateliere se face în limita locurilor disponibile, pe baza formularului: https://forms.gle/zp6dna1gJkHz3SHd6, cu confirmare de participare.
Atelierele se vor desfășura la sediul Muzeului de Artă Brașov din Bulevardul Eroilor nr. 21, de luni până vineri, între orele 11-13, respectiv 12-14.
Taxa de participare este 100 lei / participant / săptămână. Plata pentru participarea la activitățile desfășurate în cadrul fiecărui atelier se va face în prima zi a săptămânii.
Săptămâna 1 (7-11 iulie 2025): Micii creatori de expoziții
Grupa de vârstă recomandată: 8-13 ani
Program: luni – vineri, 11-13
Atelierele dedicate micilor creatori de expoziții își propun să îi familiarizeze pe copii nu doar cu poveștile din spatele operelor de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov, ci și cu procesul de concepere și organizare a unei expoziții reale. Participanții îndrumați de Andreea Pocol, muzeograf, vor explora muzeul printr-o vânătoare de comori printre capodopere, vor lua parte la ateliere de pictură abstractă și figurativă, și se vor bucura de jocuri de echipă menite să stimuleze creativitatea și colaborarea. La finalul săptămânii, copiii vor lucra în echipe de artiști, curatori și promotori pentru a-și monta propriile lucrări și vor organiza un vernisaj special, cu roluri și prezentări concepute chiar de ei.
Săptămâna 2 (14-18 iulie 2025): Din culisele muzeului pentru juniori
Grupa de vârstă recomandată: 12-16 ani
Program: luni – vineri, 11-13
Această săptămână le oferă copiilor oportunitatea de a descoperi profesiile esențiale din lumea muzeelor: istoricul de artă, curatorul, restauratorul și ghidul. Atelierele susținute de Andreea Pocol, muzeograf, vor include tururi ghidate, exerciții de cercetare, crearea de mini-expoziții, activități de prezentare și jocuri interactive. Participanții vor învăța despre documentarea, conservarea, restaurarea lucrărilor de artă și despre modul în care se transmite mesajul unei opere către public.
Săptămâna 3 (21 – 25 iulie 2025): Jurnal de ilustrator – pictură și desen
Grupa de vârstă recomandată: 7-14 ani
Program: luni – vineri, 12-14
În această săptămână, copiii sunt invitați să pătrundă în universul ilustratorului, explorând legătura dintre artă, emoție și expresie personală. Coordonați de artista Ana-Maria Gălețeanu, participanții vor descoperi opere din colecția Muzeului de Artă Brașov și vor discuta liber despre creațiile și viețile artiștilor, aducând în spațiul muzeului atmosfera unui atelier de creație. Fiecare copil va realiza ilustrații proprii, pornind de la teme variate precum portretul, stilul decorativ sau contrastul cromatic, într-un ritm adaptat nevoilor și trăirilor sale. Accentul va fi pus pe explorarea personală și pe bucuria procesului creativ, într-un cadru relaxat și inspirațional.
Săptămâna 4 (28 iulie – 1 august 2025): Arta portretului
Grupa de vârstă recomandată: 11-14 ani
Program: luni – vineri, 11-13
Copiii vor explora istoria portretului și vor învăța să deseneze chipuri folosind tehnici de bază precum crochiul, construcția proporțională, hașura și caroiajul. Alături de Sînziana Dumitrescu, muzeograf, vor descoperi cum redăm expresivitatea în desen, cum interpretăm gesturile și mimica și cum folosim culoarea pentru a contura trăsături morale și spirituale. Atelierele vor fi completate de jocuri creative și exerciții de observare, menite să le dezvolte spiritul artistic.
Săptămâna 5 (4 – 8 august 2025): Contraste și iluzii optice
Grupa de vârstă recomandată: 11-14 ani
Program: luni – vineri, 11-13
În ultima săptămână, participanții îndrumați de Sînziana Dumitrescu, muzeograf, vor pătrunde în fascinanta lume a iluziei vizuale și a contrastelor cromatice. Vor învăța despre teoria culorilor și vor experimenta efecte vizuale precum „pata oarbă” sau mesaje ascunse descoperite cu ajutorul filtrelor colorate. Activitățile practice vor include lucrări care sfidează legile fizicii, compoziții cu semnificații ascunse și experimente optice ce stimulează imaginația și creativitatea.
Andreea Pocol, muzeograf la Muzeul de Artă Brașov din 2014, cu studii în istoria artei românești și universale, artă românească modernă și contemporană, a organizat expoziții bazate pe cercetare a creației unor artiști brașoveni și artiști români moderni și contemporani. În urma cercetărilor desfășurate, a publicat studii despre artiști brașoveni semnificativi, contribuind la diseminarea informațiilor din domeniul istoriei artei în rândul publicului specialist și nespecialist.
Sînziana Dumitrescu este muzeograf și specialist în educație muzeală la Muzeul de Artă Brașov și lucrează în domeniul muzeal de peste 9 ani. Programul educativ pe care îl gestionează contribuie la familiarizarea participanților cu tehnici de creație prin valorificarea patrimoniului și la dezvoltarea creativității în rândul beneficiarilor. A participat la cursuri de formare profesională în domeniul Educației muzeale, în urma cărora oferta educativă a muzeului continuă să se dezvolte astfel încât să răspundă diferitelor nevoi ale participanților.
Ana-Maria Gălețeanu este artistă vizuală și ilustratoare, absolventă a secției Artă Murală a Facultății de Arte Plastice din București. Activitatea ei artistică îmbină creații originale, ilustrația de carte și coordonarea de ateliere creative. Din 2018, s-a stabilit în Brașov. Lucrările ei au fost expuse la Bienala Albastră, precum și în expoziții de grup organizate la galeria Inspiratio, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național Cotroceni.
Articolul Programul Școala de vară la Muzeul de Artă Brașov invită copiii să exploreze prin joc și imaginație universul artei și al muzeului apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.

Citeste mai mult

Articolul precedent

VIDEO | Cum arată mult-așteptatul Lot 3 Sud al Autostrăzii Bucureștiului A0. Șoferii merg direct la mare pe acest tronson. Circulația a fost deschisă ieri

Urmatorul articol

Vremea Zetea, Harghita

Related Posts

Stiri Brasov

(P) Ce este amprenta de carbon a produsului și cum afectează mediul înconjurător

01/07/2025
Stiri Brasov

(P) Cum determini dacă firma ta trebuie să raporteze ambalajele puse pe piață?

01/07/2025
Stiri Brasov

Laszlo Dioszegi, atac cu talpa la Ronald Niczuly. Suma fabuloasă pe care o cere portarul să rezilieze contractul cu Sepsi OSK

01/07/2025
Stiri Brasov

Dosare penale pentru șoferi care au condus băuți. Unul dintre ei a intrat cu ATV-ul în poarta unui imobil

01/07/2025
Stiri Brasov

Dosare penale pentru șoferi care au condus băuți. Unul dintre ei a intrat cu ATV-ul în poarta unui imobil

01/07/2025
Stiri Brasov

Accident între un autocamion și o motocicletă, între Poiana Mărului și Șinca Nouă. Motociclistul a fost rănit

01/07/2025
Next Post

Vremea Zetea, Harghita

Cele mai recente stiri

  • Patru persoane, reținute în urma unei altercații iscată pe o stradă din Lupeni 01/07/2025
  • Trafic blocat pe Șoseaua Petricani: „S-a blocat bariera, se stă pe loc de cel puțin 40 de minute” 01/07/2025
  • Controalele la frontiera dintre Bulgaria și România au fost, oficial, eliminate! 01/07/2025
  • 180.000 de lei, „primă de pensionare” pentru cei trei judecători CCR care îşi termină mandatul 01/07/2025
  • De ce este important să colaborezi cu o OIREP pentru a respecta legislația de mediu? Află acum! 01/07/2025
  • O nouă grădiniță ar putea fi construită în zona Pictor Brana din Șelimbăr. Primarul Marius Grecu: „Este o necesitate reală” /video 01/07/2025
  • Vremea Zetea, Harghita 01/07/2025
  • Programul Școala de vară la Muzeul de Artă Brașov invită copiii să exploreze prin joc și imaginație universul artei și al muzeului 01/07/2025
  • VIDEO | Cum arată mult-așteptatul Lot 3 Sud al Autostrăzii Bucureștiului A0. Șoferii merg direct la mare pe acest tronson. Circulația a fost deschisă ieri 01/07/2025
  • Elena Udrea poate fi liberată condiționat. Decizia nu este definitivă. 01/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24