Profesorii din România ar putea preda mai multe discipline din aceeași arie curriculară, după modelul țărilor din vest. Ministrul Educației, Daniel David, a explicat că un profesor de Fizică ar putea susține și ore de Chimie, acolo unde există nevoi în școli, pentru a reduce fragmentarea excesivă din sistem.
„Vom deschide spre disciplinele din aceeași arie curriculară, exact cum se întâmplă în Finlanda sau Statele Unite, unde nu există hiperspecializare. Dacă știi Fizică, poți face și Chimie, iar universitățile au început deja să introducă dublele specializări. Vom oferi această flexibilitate în sistem”, a declarat ministrul, citat de edupedu.ro.
Crește norma didactică pentru profesori
Începând cu anul școlar 2025–2026 și până în 2029–2030, Legea 141/2025 aduce modificări și în ceea ce privește norma didactică. Numărul de ore săptămânale va fi:
20 de ore pentru profesorii de gimnaziu, liceu, profesional și postliceal;
18 ore pentru profesorii din educația timpurie și pentru cei cu grad didactic I sau titlul de profesor emerit, implicați în mentorat;
22–26 de ore pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, în funcție de grad;
18 ore pentru personalul din învățământul special.
În plus, învățătorii și profesorii din învățământul primar vor avea în norma obligatorie și 2 ore de pregătire remedială pe săptămână, pentru sprijinirea elevilor care au nevoie de recuperarea materiei sau pregătirea pentru examene.
Aceste măsuri urmăresc optimizarea resurselor din școli și adaptarea la cerințele educaționale actuale, inspirându-se din modelele de succes din Europa și SUA.
Articolul Profesorii vor putea preda și alte materii. Modificări în norma didactică și planurile Ministerului Educației apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult