Mai mulți profesori din Caraș-Severin au fost condamnați pentru șpăgi luate la Bacalaureat, alții pentru diplomele cumpărate în școlile postliceale. De data asta sunt indicii că s-au tranzacționat cu bani negri posturi la catedră!
DNA Timișoara a ridicat telefoanele tuturor celor 48 de membri ai celor 4 comisii de supraveghere de la examenul de titularizare organizat la începutul săptămânii în Caraș-Severin. În plus, procurorii anticorupție au colectat și imaginile de pe toate camerele de supraveghere. Au procedat astfel deoarece aveau informații despre sume de bani pe care unii dintre profesorii candidați le-ar fi oferit pentru a-și rezolva titularizarea pe post.
Inspectorul școlar general, Lucian Miclău, a confirmat pentru Express de Banat, că se fac cercetări într-un dosar de corupție: „În județul Caraș-Severin, pentru concursul de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar, au fost organizate de către Comisia de mobilitate 4 centre, toate în Reșița, la Colegiul Național Traian Lalescu, Colegiul Tehnic Reșița, la Colegiul Național Mircea Eliade și la Colegiul Economic al Banatului Montan. În cursul zilei de examen am fost informat de către doamna inspector școlar general adjunct Carina Pristavu, președintele Comisiei județene de mobilitate din cadrul ISJ, cea care are atribuții prin fișa postului să coordoneze managementul resurselor umane, că se află în desfășurare percheziții DNA Timișoara, că au fost ridicate telefoanele membrilor din fiecare comisie și că s-au ridicat și probe audio-video din sălile de curs și din sala de multiplicare a subiectelor. Mai știu doar că, în momentul de față e vorba despre o cercetare in rem, față de fapte, nu față de vreo persoană anume.”
Mai multe amănunte despre descinderile DNA ne-a oferit chiar Carina Pristavu: „Am avut o descindere a DNA, în fiecare din cele 4 centre de examen. În urma unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă, de luare de mită, s-a dispus predarea de îndată de către membrii comisiilor de concurs a telefoanelor mobile și a înregistrărilor audio-video din sala de descărcare a subiectelor, a tuturor imaginilor care au fost înregistrate pe camerele de supraveghere din fiecare centru de examinare. Nu a fost vizat Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și nu știu dacă e vizat cineva anume. Ancheta e în derulare. Din punctul nostru de vedere examenul s-a derulat în condiții normale, optime.”
Ulterior, printr-un comunicat de presă, Carina Pristavu invocă principiul prezumției de nevinovăție, pentru ca nu cumva imaginea unor persoane care, până la proba contrarie, au acționat cu bună-credință, să fie compromisă.
„Cunoaștem dedicarea, efortul și corectitudinea de care au dat dovadă, în ciuda presiunii și complexității acestei etape. Dacă, totuși, se va dovedi că au existat abateri de la lege, considerăm că cei responsabili trebuie să răspundă, conform prevederilor legale, individual și fără a compromite efortul onest al întregului corp profesoral implicat în organizarea concursului, fără a generaliza sau discredita întregul proces și munca onestă a celorlalți participanți. Reiterăm încrederea în instituțiile abilitate, dar și nevoia unui echilibru între informare și protejarea reputației celor vizați, până la finalizarea clară și obiectivă a anchetei. Prioritatea noastră este și rămâne garantarea unui concurs corect și transparent!”, a transmis inspectorul școlar general adjunct.
Citeste mai mult