Germania și-a catalogat principalul partid de Opoziție, Alternativa pentru Germania, ca fiind extremist. Noua clasificare nu interzice partidul, dar permite autorităților germane să intensifice supravegherea acestuia, inclusiv utilizarea de informatori sub acoperire și monitorizarea comunicațiilor, sub supraveghere judiciară.
Unii observatori se tem că decizia poate spori de fapt sprijinul pentru gruparea care a ajuns deja pe primul loc în unele sondaje de opinie, scriu Reuters și Politico.
Serviciul de informații interne al Germaniei a clasificat vineri formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept o entitate extremistă care amenință democrația, o măsură ce îi permite să monitorizeze mai atent partidul care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile federale din februarie.
Statutul ar trebui să faciliteze utilizarea de către autorități a unor metode secrete de monitorizare a partidului, de exemplu prin recrutarea de informatori confidențiali și interceptarea comunicațiilor.
Stigmatul, precum și restricțiile privind angajarea în serviciul public ar putea, de asemenea, să împiedice capacitatea partidului de a atrage membri.
Măsura, anunțată vineri de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), înseamnă că AfD nu mai este doar sub suspiciunea de a fi organizația extremistă. Agenția spune că are acum dovezi definitive că partidul lucrează împotriva sistemului democratic al Germaniei.
Ce a stat la baza deciziei
Un raport intern de 1.000 de pagini, citat de radiodifuzorul public german ARD, stă la baza deciziei, menționând încălcări ale principiilor constituționale fundamentale, precum demnitatea umană și statul de drept.
„Concepția despre popor bazată pe etnie și ascendență care predomină în cadrul partidului nu este compatibilă cu ordinea democratică liberă”, a afirmat agenția de informații interne într-o declarație.
„Ea urmărește să excludă anumite grupuri de populație de la participarea egală în societate, să le supună unui tratament care încalcă Constituția și să le atribuie astfel un statut de subordonare juridică”, precizează comunicatul.
AfD nu consideră cetățenii germani proveniți din imigrație din țări predominant musulmane drept membri egali ai poporului german, a adăugat agenția de informații interne.
Această abordare a condus la „denigrarea și demonizarea” unor persoane și grupuri, stârnind „temeri iraționale și ostilitate față de acestea”, a adăugat acesta.
AfD a urcat pe primul loc în unele sondaje
Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderul conservator Friedrich Merz să depună jurământul în calitate de nou cancelar al Germaniei și în mijlocul unei dezbateri aprinse cu privire la modul de a aborda amenințarea AfD, cel mai important partid de opoziție din noul parlament.
Partidul a câștigat un număr record de locuri, ceea ce teoretic îi dă dreptul să prezideze mai multe comisii parlamentare cheie, deși ar avea nevoie de sprijinul altor partide.
Analiștii au declarat că decizia riscă să alimenteze și mai mult sprijinul pentru AfD, oferind sprijin pentru afirmația sa cum că este marginalizat de un „cartel” de partide consacrate.
Sprijinul pentru partid a crescut după alegeri, AfD fiind plasat în fruntea mai multor sondaje în ultimele săptămâni.
Este pentru prima dată în istoria modernă a Germaniei când partidul cu reprezentare națională în parlament este desemnat oficial ca extremist.
Anumite facțiuni ale AfD, cum ar fi aripa sa de tineret, au fost deja clasificate drept extremiste, în timp ce partidul în ansamblu a fost clasificat drept suspect de extremism în 2021.
Citeste mai mult