În mai puțin de două săptămâni și la mai puțin de o lună de la eșecul licitației de vânzare în bloc a bunurilor care au aparținut societății Termica SA Suceava va avea loc o nouă încercare.
Nu doar graba de a face o nouă licitație – data de 14 iunie arată clar că sunt vreo trei săptămâni de la eșecul din 22 mai – ci și mai cu seamă prețul activelor reprezintă o noutate. Astfel, dacă la licitația din 22 mai prețul de pornire era de 5.714.285,69 euro (sumă în care era inclusă și contribuția de 2% la Fondul de mediu), de data aceasta prețul pentru care vor fi scoase la licitație este de 4.081.632,65 euro cu tot cu cei 20% reprezentând contribuția la Fondul de mediu.
Practic, prețul de la licitația care va avea loc pe data de 14 iunie este la fel cu cel de la licitația din martie când au fost mai mulți ofertanți și s-a ajuns la prețul de 5.714.285,69 euro și doar faptul că în 30 de zile suma licitată nu a fost plătită a determinat pe practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL, MGA Insolvency SPRL să reia licitația pe 22 mai. Ceea ce s-a încercat la licitația din mai a fost să obțină o sumă cât mai mare pentru activele care, luate separat, ar valora cu mult mai mult decât prețul lor însumat.
Pe de o parte, dacă avem în vedere numai cazanele de abur și apă fierbinte de la centrala pe hidrocarburi și conductele, celulele, coșurile, Trafo, motopompele și electropompele – ca să menționăm doar o parte din bunurile existente numai la centrala mică, de lângă Ambro – valoarea de patru milioane de euro nu pare neapărat una mare. Mai ales dacă se iau în calcul și celelalte active, mult mai numeroase și mai voluminoase (foarte probabil și mult mai valoroase) de la vechea centrală electrică de termoficare care funcționa pe huilă, putem spune că suma de 4 milioane de euro este derizorie.
De ce s-a procedat totuși la solicitarea unei valori mici a activelor „în bloc” – în anexa la publicația de vânzare sunt nici mai mult, nici mai puțin de 122 de pagini în care se regăsesc pe 5.823 de poziții – când, teoretic se putea cere mai mult? Ei bine, pentru că practic s-a dovedit nefezabil acest scenariu, nu o dată încercându-se vânzarea individuală sau pe grupe de buni iar licitațiile nu au fost considerate atractive. (D.P.)
The post Prețul de vânzare în bloc al activelor falitei SC Termica a scăzut. O nouă încercare de vânzare după licitația eșuată appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult