Nici în municipiul Caransebeș, „Noaptea muzeelor” nu rămâne nemarcată, anul acesta fiind și o premieră: atât Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, cât și Colecția muzeală a Episcopiei Caransebeșului își deschid porțile pentru vizitatori, sâmbătă seară, 17 mai 2025.
Ca în fiecare an, și municipiul Caransebeș se alătură proiectului „Noaptea muzeelor”, desfășurat sâmbătă, 17 mai, de data aceasta, cu o premieră. Dacă, în fiecare an, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță își deschide porțile pentru vizitatori, anul acesta, și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului invită vizitatorii interesați de istoria și cultura locală, la o plimbare „în noapte”.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, a pregătit un program diversificat, prin care cei care doresc au oportunitatea de a descoperi atât istoria, cât și cultura și etnografia zonei.
Între orele 16 și 19, doritorii se pot întoarce în timp, plimbându-se pe aleile istorice ale vechiului oraș Tibiscum. Muzeul Județean pune la dispoziție transport gratuit spre Jupa, chiar din fața instituției.
Între 16.00 și 16.30, se va desfășura vernisajul expoziției „Bănci și instituții de credit din Caransebeș în perioada interbelică”, realizată în colaborare cu Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, urmând ca, între 16.30 și 17.00, participanții să descopere Depozite de bronzuri din colecția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.
Pe lângă cele două vernisaje, vizitatorii Muzeului Județean pot admira expoziția de costume populare și piese de port popular din colecția muzeului și a artizanului popular Marinela Pukansky Seracin din Zervești. De asemenea, alături de arta etnografică și tradiția populară, reprezentată și prin obiceiurile de nuntă, stâna, unelte de prelucrat lâna și unelte folosite la munca câmpului, și arta contemporană e la loc de cinste în cadrul Muzeului Județean, prin expoziția lui Ion Sălișteanu și Ioana Stepanov. Tot în cadrul „Nopții Muzeelor”, vizitatorii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță pot descoperi alte două obiective reprezentative pentru satul bănățean: Casa pădurarului și Moara cu ciutură.
Începând cu ora 17, se va desfășura un program artistic deosebit, adus în scenă de ansambluri renumite, precum Ansamblurile „Zestrea gugulanilor”, „Slătinioara”, „Junii gugulani”, „Mugurași” sau „Armenișana”, dar și recitaluri folclorice cu Ramona Vița și Ansamblul profesionist „Virtuozii Semenicului” și alți interpreți de muzică populară din Banat, precum Petrișor Derlean, Adelina Ifca, Diana Ștefănuc, Daniel Lința, Adela Jurchescu, Maria Morman și Melisa Abălașei.
Colecția muzeală „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului își deschide porțile, în premieră, în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor”. Începând din anul 2019, în cadrul Episcopiei Caransebeșului s-a deschis Colecția muzeala „Episcop Elie Miron Cristea” care dorește a aduce în fața vizitatorilor două expoziții, una temporară și una permanentă. În cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”, cei care trec pragul colecției muzeale vor descoperi istoria Eparhiei Caransebeșului, Diplome Imperiale, documente, veșminte, obiecte liturgice, carte veche si icoane, toate din sec XVII-XX.
Citeste mai mult