„Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179–1500), din perspectiva cercetărilor arheologice”, cea mai nouă expoziție găzduită de Muzeul Banatului din Timișoara, va fi inaugurată marți, 14 mai, de la ora 16.30, cu un tur ghidat special, susținut de echipa de cercetare.
Expoziția va fi deschisă publicului de miercuri, 15 mai, și va putea fi vizitată între orele 10.00 și 18.00 (miercuri-duminică).
Abația cisterciană de la Igriș, ctitorită în 1179 de regele Béla al III-lea, a fost, odinioară, una dintre cele mai importante mănăstiri din Banat. Ea a devenit și necropolă regală pentru Andrei al II-lea al Ungariei și regina Yolanda de Courtenay. Distrusă și abandonată, mănăstirea a fost uitată mult timp.
Expoziția reunește aproape un deceniu de cercetări arheologice realizate în parteneriat cu Universitatea Catolică „Pázmány Péter” din Budapesta și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Vizitatorii vor putea explora fragmente de sarcofage regale, capiteluri, obiecte de cult, bijuterii, piese de ceramică și monede medievale, dar și o groapă cu resturi osteologice umane, ce datează, probabil, din timpul invaziei mongole din 1241. Expoziția oferă și o imagine asupra tehnologiilor de care dispunea așezământul monastic din Banat, precum încălzirea prin pardoseală și rețelele de apă, similare cu cele ale marilor abații cisterciene din Europa.
Expoziția este coordonată de dr. Daniela Tănase și este realizată în colaborare cu Zsuzsanna Kopeczny și Ștefan Popa; designul este semnat de Mihai Moldovan, cu grafică de Lucian Popovici.
Citeste mai mult