Miercuri, 19 martie 2025, a avut loc conferința de închidere a proiectului ”Portul Galati – zonă libera de plastic”, implementat de Fundația Comunitară Galați, în parteneriat cu Asociația Open Hub și Grow Up Galați. Proiectul face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde si Asociația pentru Relații Comunitare.
Scopul proiectului a fost combaterea și reducerea poluării cu plastic, a apei și a mediului din zona portuară, cât și de educare a copiilor și adulților asupra colectării separate și asupra importanței prevenției poluării apelor cu plastic.
În decursul acestui proiect s-au încheiat parteneriate cu 3 școli gimnaziale din Galați, aflate în proximitatea Dunării: Școlile gimnaziale nr. 24, 26 și 28. Proiectul a propus o competiție prietenoasă între cele 3 școli – ECO Challenge. In plus, Asociația Open Hub, a dezvoltat un joc interactiv (Eco Squad) de combatere a plasticului, prin care cele 3 școli au acumulat puncte. În completarea jocului, Asociația Grow Up Galați a propus și coordonat o serie de activități și ateliere educaționale.
„Am avut bucuria de a pune în mișcare un proiect cu impact real, alături de partenerii noștri de la Grow Up Galați și Openhub, în cadrul programului Portul Galați – zonă liberă de plastic. Împreună, am organizat campanii de ecologizare, conștientizare și monitorizare a zonelor afectate de poluare, implicând activ comunitatea și, mai ales, tinerii. Trei școli din zonă au intrat într-o competiție prietenoasă pentru titlul de ECO Școală Campioană, iar copiii au învățat, printr-un joc interactiv cu personaje acvatice, despre protejarea apei și reducerea plasticului”, spune Liliana Cristea, director executiv Fundația Comunitară Galați.
Proiectul e dus mai departe printr-o colaborare cu Cristi Corolenco și Caricatoons – by Stef Colors, care s-a concretizat prin realizarea unei picturi murale impresionante lângă Școala Nr. 24 din Galați. Această lucrare simbolizează puterea educației de a schimba lumea – un copil citind o carte este transpus într-un univers subacvatic plin de viață, unde descoperă magia naturii și învață să o protejeze. Muralul este o invitație pentru toți cei care îl privesc să conștientizeze impactul pe care îl avem asupra mediului și să devină parte din schimbare.
La evenimentul de închidere au fost prezenți și reprezentanți ai partenerilor din proiect: Primăria Galati, Ecosal, Alewijnse, Complexul Muzeal Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”.
The post ”Portul Galati – zonă libera de plastic”, un proiect CU APELE CURATE first appeared on PresaGalați.ro.
Citeste mai mult