Fără dublă măsură.Vom milita în continuare pentru echitate în finanțarea culturii, acum existând două unități de măsură. Prima, cea corectă, este accea prin care ONG-urile culturale depun proiecte în cadrul unor concursuri anuale, care sunt jurizate și finanțate. A doua, cea imorală, este aceea prin care diverse asociații și fundații favorizate, fac o simplă cerere și sunt finanțate nu numai discreționar, ci și cu sume mult mai mari decât alte ONG-uri, doar pentru că sunt ancorate politic și au relații personale cu Primarul sau cu lideri de partide.
Cultură pentru tineri.Orientarea activităților culturale către preferințele tinerilor, permanent văduviți de acest sector al administrației. Ei vor rămâne în oraș și atunci când vor avea unde și cum să-și petreacă timpul liber aici.
Standarde ridicate.Consilierii POL au fost în primul rând al reformării finanțării ONG-urilor, organizând dezbateri și contribuind la modificarea regulamentului pentru proiecte culturale după standarde ridicate și în virtutea doleanțelor operatorilor culturali. Tot datorită POL este acum finanțabilă arta stradală, arta digitală și noile media, toate cele peste 40 de desene din spațiul public fiind rezultatul acestor intervenții. Tot consilierii POL au inițiat Ziua Urbei, în data de 29 aprilie, atunci când se aniversează acordarea numelui de Târgu Mureș orașului nostru. Cu acest prilej au loc diverse manifestații cultural-educaționale despre istoria orașului.
Respect pentru patrimoniul construit.Pot fi folosite soluții moderne pentru a ține o evidență mai precisă a patrimoniului construit din proprietatea orașului. Cu ajutorul tehnologiei LiDAR, acestea pot fi relevate la milimetru, oferind tuturor actorilor relevanți o imagine actualizată a stării lor în timpul gestiunii, oferind în același timp o mai mare transparență pentru public. Această abordare permite intretinerea cladirilor cu grija si respect. De asemenea, reprezintă baza pentru facility management bazat pe BIM (Building Information Management), care poate reduce costurile de exploatare cu până 50%, protejând în același timp și mediul.
Modele vestice.Există modele ce evidențiază diferitele clasificări ale industriilor creative. Modelul DCMS se bazează pe activități care necesită creativitate, iscusință, îndemânare, talent, cu potențial de bunăstare și creare de locuri de muncă prin exploatarea proprietății intelectuale; Modelul cercurilor concentrice (Modelul TWF), care se bazează pe originea și difuzarea ideilor creative prin sunet, text și imagine din artele creative de bază; Modelul textelor simbolice, care se bazează pe industriile interesate de producția industrială și difuzarea/diseminarea de texte simbolice; Modelul privind drepturile de autor WIPO, care se bazează pe industriile implicate direct sau indirect în crearea, fabricarea, producerea, difuzarea și distribuția de drepturi de autor; Modelul Americans for the Arts, care se bazează pe întreprinderile implicate în producția sau distribuția artelor (arte centrate pe afaceri); Modelul UIS privind comerțul: se bazează pe bunuri și servicii culturale care intră în comerțul internațional.
Sursa: oameniliberi.com
Citeste mai mult