• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
21/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Dambovita

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Sedimentele istoriei

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
01/10/2023
in categoria Stiri Dambovita
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Rusia Imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea, de Antoaneta Olteanu, Editura Cetatea de Scaun
Istoria poate să fie o poveste evidențiată prin suprapuneri de fapte și de gesturi culturale, de interpretări ale lor și în continuare de susținere ale acestor adăugări în contextele care le pot păstra prospețimea, claritatea și care le pot duce mai departe înțelegerile plus toate desfășurările lor în structura vremurilor care le fac cunoscute, care le apropie și le alătură celor care vor să le cunoască, să știe și eventual să le poată continua amplificarea, creșterea aceasta mereu și mereu necesară.
 

Toate se așază astfel în formele, în sedimentele în care pot fi privite, studiate, acceptate și mers mai departe pe teritoriul înțelegerii lor. Istoria culturală încearcă să șteargă, să depășească oarecum aceste granițe, să le descompună aceste forme clasice ale prezentării faptelor și să își construiască întregul context și discurs cu ajutorul fiecărei povești care poate (cu)prinde astfel în corpul ei aceste desfășurări, aceste amplificări care construiesc, dar care și demitizează totodată lăsând deschise cât mai multe feluri și metode de apropiere de datele care se pun la îndemâna celor care vor să le vadă, să le cunoască și să le înțeleagă.
Revenim la imaginea complexă pe care o are un popor sau o cultură: nu există o viziune unică, nici extrem negativă, nici extrem pozitivă…
Antoaneta Olteanu ne învață și ne ajută să privim, să citim și să ne apropiem de toate aceste fețe ale istoriei culturale, de oricare posibilă imagine păstrată, conservată și adusă până în prezent de faptele știute, cunoscute și documentate ale istoriei, dar și de completările lor, de extincțiile în stările și în întâmplările din mijlocul societății care le-a păstrat și care mai departe le-a proiectat în textul care le spune și care le explică în același timp. Suntem prinși în expunerea, în predarea unui curs covârșitor ca informație, dar ușor de rămas în atmosfera care îi păstrează gesturile, mișcările, expunerile, explicațiile.
Dacă, odinioară, la primele ore ale dimineții, cum vedem în scrierile clasicilor, pe Nevski își făceau apariția servitoarele pentru a achiziționa variatele produse de panificație frumos mirositoare, proaspăt scoase din cuptor, locul lor era luat acum de micii comisionari care se grăbeau să onoreze comenzile familiilor care abia se trezeau, pentru a fi totul gata la micul dejun…
Putem să vedem în amănunt un proces vast și complex de creștere, de dezvoltare și de asimilare a tot ce îi poate fi folositor, sau nu, unui stat, unui imperiu mai bine spus, unul imens care nu și-a asumat niciodată încetarea acumulărilor culturale sau teritoriale. Ne este făcută cunoscută această istorie culturală a vastității în cele mai mici și mai neașteptate amănunte care s-au putut găsi și adăuga neobosit – cartea este o ediție a doua revăzută și adăugită -, iar istoriile cuprinse în poveștile de aici sunt ca un tăvălug ce nu se oprește din tragerea după el a cât mai multor imagini, mituri și legende ale lor care se tot așază în sedimentele aranjate de autoare în așa fel ca ele să poată fi cercetate cu ușurință și cu posibilități lăsate de fiecare dată de a fi prospectate în cele mai sigure condiții. Ne ajută foarte mult felul sobru, dar accesibil cu care ne sunt puse la îndemână toate aceste informații împreună cu sursele lor.
Evident, nu vorbim de celebrele și tristele dueluri care i-au avut ca protagoniști pe Pușkin și Lermontov, de care am și pomenit de altfel. La începutul secolului al XIX-lea, când se observa o mai mare democratizare a duelului, în ele erau implicați oameni din categorii sociale diferite. Pentru moderniști duelul era important, văzut ca un instrument prin care își formau imaginea poetică…
Lumea toată, viețile ei sunt într-o mișcare continuă, se pune și se expune în toate imaginile și stările posibile în care poate fi văzută, privită și mai departe niciodată uitată. Suntem învățați discret cum se așază în pagină una dintre rețetele nemuririi atunci când îi sunt prinse și făcute cunoscute complexitățile mișcărilor pe bulevardele luminate, dar și pe cele întunecate ale istoriei. Rusia Imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea,de Antoaneta Olteanu este acea carte care va rămâne permanent vie, una al cărei text se pune și rămâne tot timpul în sedimentele care îi fac vizibile poveștile și care tot continuu merge mai departe în stările învolburate ale amplificării, ale adăugărilor care își caută și ele continuu locul, așezările, înțelegerile. Nimic nu se lasă nespus sau neadus în lumina propusă de text, de context și de niciodată cunoscutele lor forme sau dimensiuni. Cartea doamnei Antoaneta Olteanu este una în care istoria, împreună cu poveștile ei, în care vremurile cu întâmplările lor și în care personajele se pun în cele mai accesibile și propice stări ale seducerii, ale apropierii de fiecare parte expusă, povestită și explicată a lor. Mai departe rămâne încurajarea neobosită de a merge, de a citi și de a cunoaște cât mai departe aceste niciodată definitive excese ale istoriei, ale personajelor ei.
 
 
Gabriel ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…
 
Post-ul PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Sedimentele istoriei apare prima dată în Gazeta Dambovitei.

Citeste mai mult

Articolul precedent

20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural immaterial

Urmatorul articol

HOROSCOP. Previziunile primei zile de octombrie

Related Posts

Stiri Dambovita

„Învierea Domnului – începutul care nu se mai termină”: Seară duhovnicească la Târgoviște

21/05/2025
Stiri Dambovita

Stai cu urechile pe KISS. Este cel mai ascultat radio din țară!

21/05/2025
Stiri Dambovita

TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu ALEXANDRU – Cercul închis

21/05/2025
Stiri Dambovita

EDITORIALUL DE MIERCURI… ALTFEL – Ioan VIȘTEA – A FOST O VARĂ PLOIOASĂ

21/05/2025
Stiri Dambovita

Hram cu sfințenie și rugăciune la Parohia „Sfântul Gheorghe” din comuna Gălăteni, Teleorman – 21 mai 2025

20/05/2025
Stiri Dambovita

Hram cu sfințenie și rugăciune la Parohia „Sfântul Gheorghe” din comuna Gălăteni – 21 mai 2025

20/05/2025
Next Post

HOROSCOP. Previziunile primei zile de octombrie

Cele mai recente stiri

  • Tradiții în modernitate – Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, ediția a XIX-a (22 – 25 mai 2025) 21/05/2025
  • CSȘ 1 Timișoara, salbă de medalii la două competiții organizate la Oradea 21/05/2025
  • Sibian extrădat din Marea Britanie. Era dat în urmărire internațională 21/05/2025
  • Craiova: Educație și dezvoltare profesională la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși 21/05/2025
  • Mihai Morar, mesaj după ce Nicușor Dan a ieșit președinte. “Pot trăi și fără dumneavoastră…”  21/05/2025
  • O judecătoare din Ploiești a fost exclusă din magistratură 21/05/2025
  • Doliu la Casa de Asigurări de Sănătate din Sibiu. A murit Cătălin Țurcanu 21/05/2025
  • Huawei Watch Fit 4: Explicații ale Inovațiilor de Design 21/05/2025
  • Linia 21 este blocată din cauza unei mașini parcate aiurea pe Calea Moșilor. STB: Este afectat sensul spre Piața Sfântul Gheorghe 21/05/2025
  • Străzi închise și circulație deviată, în Grigorescu 21/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24