De la 1 iulie, expiră plafonarea pentru tarifele aferente încheierii polițelor de asigurare RCA. Deși prețurile vor crește, reprezentanții ASF și asigurătorii susțin că nu va fi o modificare majoră.
Chiar dacă ASF și asigurătorii din piața RCA spun că majorarea tarifelor nu va fi semnificativă, trebuie precizat că această scumpire se va adăuga celorlalte creșteri de prețuri și măsurilor de austeritate anunțate de Guvern. Iar acest lucru va afecta semnificativ puterea de cumpărare a românilor.
De fiecare dată, în această perioadă, când se vorbește despre o nouă taxă sau scumpirea unui produs, vorbitorii nu iau în calcul că nu este vorba doar despre produsul sau taxa la care fac referire. Și atunci, normal, privind doar din propria perspectivă, limitată, nu li se pare o mare problemă.
Doar că, privind din perspectiva unui român obișnuit, lucrurile se schimbă. Pentru că acesta trebuie să suporte un pachet de austeritate, tăierile de salarii, de burse sau de pensii vin la pachet cu creșterea accizelor la carburanți, alcool, tutun, creșterea TVA, majorările de prețuri la energie și, în cazul de față, cu scumpirea RCA. Corelate, toate acestea trag în jos indicele de calitate a vieții.
Asigurătorii se așteaptă la scumpiri de circa 20%
Plafonarea tarifelor la asigurările RCA au fost necesare în contextul falimentelor răsunătoare din ultimii ani ale unor companii lider de piață în acest domeniu. De la introducerea plafonării și până în prezent, tarifele RCA au urcat cu 18%. Din această scumpire, 6,8% reprezintă ajustarea tarifelor de primă cu rata anuală a inflației, conform prevederilor legale.
În acest context, este de așteptat ca prețurile să crească și mai mult, după eliminarea plafonării. Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, responsabil cu sectorul asigurărilor susținea, pentru Profit.ro, că „nu sunt motive pentru creșteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor.
„Aceste evoluții ne conduc spre momentul încetării măsurii înghețării tarifelor deoarece riscul generat de un dezechilibru major în piață s-a atenuat semnificativ. Nu sunt motive pentru creșteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor”, declara Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF.
Asigurătorii din piață spun, la rândul lor, că nu se așteaptă la creșteri semnificative ale prețurilor. Aceata cu toate că înaintează estimări care pornesc de la 15% și ajung la peste 20%. Ceea ce înseamnă că la 100 de lei, un asigurat va plăti în plus încă 20 de lei, după eliminarea plafonării. Or este o sumă destul de mare.
Principalii asigurători RCA de pe piață
La 31 martie 2025, potrivit datelor aflate la dispoziția ASF, pe piața românească funcționau șapte asigurători autorizați să desfășoare activități de asigurare RCA. Este vorba despre Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali România, Grawe România, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group.
De asemenea, pe piața românească își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire (FoE) și două sucursale, respectiv Axeria IARD (Franța) și Hellas Direct (Grecia).
La finalul anului 2024, societatea Dallbog (Bulgaria) și-a început activitatea pe piața RCA în baza libertății de a presta servicii (FoS). În prima parte a lunii iunie 2025, ASF a suspendat dreptul de a emite polițe RCA, companiei bulgare începând cu 1 iulie.
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF, sucursale și societățile care își desfășoară activitatea în baza libertății de a presta servicii (FoS) s-a situat la aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creștere cu 7% comparativ cu anul precedent.
Sursa: b1tv.ro
Articolul Plafonarea tarifelor RCA expiră pe 1 iulie. Ce se întâmplă cu prețul asigurărilor apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult