• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
16/12/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Neamt

Piatra-Neamț, Curtea Domnească: Show de senzație la Urbea Food Fest

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
20/08/2023
in categoria Stiri Neamt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Demonstrația culinară anunțată pentru seara de sâmbătă a fost ceva nemaivăzut. Publicul strâns la Curtea Domnească înainte de ora 18:30 era din păcate pe măsura caniculei. Remarcabilă a fost însă prezența copiilor. Ei aveau să ia efectiv cu asalt scena pe care s-au asamblat preparatele, iar bucuria lor întrecea cu mult ce poate exprima o banală fotografie.

Așa cum vă anunțam din ziua deschiderii (vezi aici)) , evenimentul de street-food Urbea Food Fest a revenit la locul nașterii de anul trecut. Între 18 și 20 august, la Curtea Domnească, avem întâlnire cu o veritabilă caravană de food trucks și preparate culinare a căror origine trebuie căutată în Grecia, Italia, Cuba, Mexic sau Thailanda.
Primul semn că se poate lăsa cu surprize a venit înainte de ora anunțată pentru începerea show-ului. Știam doar de recitalul lui Chef Bogdan Alexandrescu „Dexter”, dar pe scenă pregătea deja atmosfera colegul într-ale măiestriei Alex Cîrțu. Așa am avut parte de două recitaluri memorabile despre care se va povesti multă vreme. A fost vorba despre artă culinară trudită, nu de divertisment TV bine ajustat din montaj, care divertisment – avea să mărturisească Dexter mai târziu – a început să se transforme într-un stigmat pentru participanți.
Alex Cîrțu, Bogdan Alexandrescu și inimosul și energicul Robert Agarici, din partea organizatorilor (de la stânga la dreapta)
Cei doi maeștri bucătari autentici și-au prezentat preparatele pe rând, susținând fiecare în dreptul său – dar și completându-se unul pe altul – tot ce făceau la vedere. Pas cu pas, au povestit istoria preparatelor și cum au ajuns la aspectul propus. Au descris fiecare manoperă, făcând comparații de maximă utilitate amatorilor de gătit acasă, ba și explicând de ce să nu te apuci de flambat ceva cu hota în funcțiune, că s-au văzut cazuri. Fiecare ingredient, dar și efectul combinațiilor unor ingrediente a fost inclus în poveste. N-au lipsit glumele și un fermecător dialog spontan în engleză susținut de Alex cu o cunoștință din public. Pur și simplu, pe lângă măiestria vedetelor, spectacolul a urcat spre cote de cultură și civilizație culinară.
 

La Alex Cîrțu, când își săvârșea povestea, simțeai o certă pasiune pentru Piatra-Neamț. Ce-a pregătit povestește singur: „Am făcut o Focaccia cu maia pe care am umplut-o cu mușchi de vită gătit sub vid în prealabil. Am avut două sosuri: unul pe bază de muștar, un Honey Mustard  și unul pe bază de hrean. S-au îmbinat foarte bine și le-am perfecționat, ca să zic așa, cu gorgonzola, mozzarella și puțină brie Île-de-France”.

 
Focaccia lui, o pâine în fond, nu seamănă cu ce ți se trântește de regulă pe-o farfurie prin prea multe restaurante. „Minunea” aia, a explicat Alex, se face din aluat de pizza cu diverse arome, că i se pune oregano, busuioc, parmezan, usturoi. Și a adăugat: „Am făcut focaccia dospită la rece, cu un grad foarte ridicat de hidratare, foarte pufoasă, aerată. E un produs versatil – se poate umple, se poate face pizza din el, se pot face tot felul sendviciuri tip poket (buzunar – n.a.). E un produs pe care vrem să îl dezvoltăm foarte mult anul viitor”.
 
Și dacă tot am ajuns la dezvoltare, atunci merită reținută și următoarea mărturisire făcută de Alex după show: „Noi încercăm pe cât posibil să educăm, chiar dacă nu este foarte mare deschidere în această direcție. Chiar dacă nu sunt de mulți copii sau angajați care să intre în acest domeniu, dornici să învețe, noi tot trebuie să facem chestia asta. Industria HoReCa suferă foarte mult în momentul de față. Ne lipsesc profesioniștii, ne lipsesc copiii dornici să învețe, ne lipsesc școlile de profil care să pună accent pe această treabă.
Chiar dacă show-urile culinare ajută, foarte mulți cred că bucătărie înseamnă doar plating, doar distracție, doar voie bună. Nu, bucătărie înseamnă foarte multă muncă, și stat în picioare, și temperaturi foarte ridicate, ceea ce nu se vede. Din punctul meu de vedere, când vezi un client că se bucură foarte-foarte mult de preparatul tău și bucuria i se citește pe față și vine să îți mulțumească, asta este recompensa. Cu asta ne hrănim noi”
 
Dexter, și el o minune de om, s-a minunat să afle că la Neamț există un săptămânal care, de la înființare, a acordat spații generoase artei culinare autentice, cu vedetele ei autentice. A participat și el la prima ediție MasterChef România, alături de Alex, ba i-a fost și șef de echipă în proba cu cantina. A ajuns și în finală, dar asta e din alt film.
Ce-a gătit, sâmbătă seară? „Am ales să gătesc o rețetă de inspirație asiatică. Am gătit un Bao, care este o chiflă pufoasă preparată la abur, alături de un mușchiuleț de porc pe care l-am afumat înainte. Apoi l-am gătit în vid – este o tehnică modernă – și l-am glasat cu un sos barbecue chinezesc numit Char Siu. Sosul conține sos Hoisin, care este un sos cu extract de soia și Miso, care este soia fermentată, apoi ulei de susan, puțin oțet de orez, puțin Mirin, care este un oțet dulce și încă puțin sos de soia”.
Ce-a ieșit la final a generat o semnificativă economie de șervețele. Lesne de înțeles cum norocoșii și-au valorificat degetele.

Ca unul care conștientizează perfect că face epocă în bucătărie prin practica efectivă, Dexter a făcut și el o mărturisire de luat în seamă: „E o presiune foarte mare pe noi, bucătarii din generațiile tinere pentru că întotdeauna avem respectul pentru tradițiile și pentru tehnicile de gătit existente, însă ne place foarte mult să le îmbinăm cu inovația și tehnicile noi. Nu uităm de unde am plecat pentru că vrem să obținem ce-i mai bun din ingrediente. Asta înseamnă să ai o mentalitate deschisă”.
Cât privește aplecarea spre pedagogie cu tușe de spectacol, la fel ca Alex (profesor de engleză la bază – n.a.), la demonstrația culinară de la Curtea Domnească, a punctat: „Sunt o persoană curioasă de felul meu și dacă în viață găsesc un subiect care mă pasionează încer să-l aprofundez până la extrem, până mă plictisesc și trec la următorul. Bucătăria este până acum, cu riscul de a suna clișeic, singurul domeniu de care nu cred că am cum să mă plictisesc vreodată. Înveți tehnici noi, călătorești, cunoști oameni noi, faci schimb de experiență. Bineînțeles, descoperind aceste gusturi noi, te îmbină și te îmbie spre o perfecționare constantă. Asta înseamnă foarte mult timp și resurse investite în cursuri, în călătorii, în cărți, în comuniunea cu colegii”.
La ora când apar aceste rânduri este în plină desfășurare atelierul de lucru cu copiii, coordonat de Alex Cîrțu. Inițial a fost vorba de 25, s-au înscris 42 și se așteaptă la vreo 70. La Baia Mare se înscriseseră 35 și au participat 50. Ce vor face ei? Vor face biscuiți! Primesc echipament, ustensile și forme de biscuiți. Recordul personal este de un atelier cu 200 de copii simultan, 5 ajutoare și 5 cuptoare.
La ora 18:30 avem întâlnire cu un desert-surpriză pregătit de Alex, iar pe urmă intră în scenă Narcis Dulgheriu, cu a sa reprezentație de flair bartending, un show de acrobații cu pahare, sticle și shakere.
După aceea, cine știe ce amintiri se vor depăna. Sâmbătă, de exemplu, cu o căldură ce întrecea căldura dina er liber, s-a vorbit despre colegul lor din primul sezon de MasterChef, popularul iranian Mehrzad Moghazehi. Are un restaurant super-apreciat, recunoscut pe plan internațional, cu curte și terasă mare, în mijlocul pădurii Paulești din apropierea Ploieștilor. Nu-i putem da numele, însă e de reținut că pe limba lui înseamnă frumos, fin. Căldura a urcat la cote și mai mari când a fost invocat Alex Petricean, mai cunoscut ca „D’Artagnan” de la MasterChef, după mulți bucătarul numărul al României la ora actuală.
(Viorel COSMA)
The post Piatra-Neamț, Curtea Domnească: Show de senzație la Urbea Food Fest appeared first on Stiri Neamt.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Fotografia zilei

Urmatorul articol

Un minor din municipiul Caracal a furat mașina părinților și a plecat la plimbare prin oraș

Related Posts

Stiri Neamt

Cum protejezi datele clienților cu un CRM instalat pe server propriu – studiu de caz pe Zarina CRM

10/11/2025
Stiri Neamt

De ce optimizarea SEO este o investiție, nu un cost

29/05/2025
Stiri Neamt

Cazare spectaculoasă în Bran la Conacul Boieresc – un colț de rai între munți și tradiții

28/05/2025
Stiri Neamt

Refugiul perfect în inima Carpaților: Descoperă liniștea și eleganța de la Pensiunea Conacul Boieresc din Bran

25/05/2025
Stiri Neamt

Administrăm mai bine, trăim mai bine: cum putem face Zalăul să funcționeze pentru toți

01/05/2025
Stiri Neamt

„Vreau un primar care să mă asculte.” Ce-și dorește, de fapt, un zălăuan de la administrația locală?

01/05/2025
Next Post

Un minor din municipiul Caracal a furat mașina părinților și a plecat la plimbare prin oraș

Cele mai recente stiri

  • 31 decembrie, ultima zi de înscriere a angajatorilor în Reges-Online. Platforma Revisal nu va mai fi disponibilă 16/12/2025
  • Accident GRAV la Cugir: Fetiță de 11 ani, lovită de mașină pe strada George Coșbuc. Șoferul, un adolescent de 18 ani, a plecat de la locul faptei 16/12/2025
  • Pitești. Lucrări ample la Colegiul Economic. Cât costă investiția 16/12/2025
  • Mită refuzată de doi polițiști arădeni 16/12/2025
  • Asociația Culturală Teatru DeLear anunţă că proiectul OraDeA Dramaturgia a ajuns la finalul primei etape 16/12/2025
  • Instituția Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud își mărește echipa: post de consilier superior scos la transfer 16/12/2025
  • În sezonul concediilor, atacatorii cibernetici profită de aglomerația digitală prin site-uri clonate, anunțuri false, comunicări care par reale 16/12/2025
  • Sărbători în ton cu vremurile, la Bocșa. Târg de Crăciun fără artiști consacrați și Revelion fără artificii! 16/12/2025
  • A doua opinie medicală, plătită de stat. Ovidiu Cîmpean: „O modificare importantă în favoarea pacientului”. 16/12/2025
  • Raportul CSAT privind anularea alegerilor, discutat în Parlament 16/12/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24