Un bărbat de 57 de ani a supraviețuit unei forme grave de encefalită West Nile, după mai bine de două luni de spitalizare, dintre care jumătate le-a petrecut în comă, la Terapia Intensivă a Spitalului Victor Babeș din Timișoara.
Pacientul a ajuns la Spitalul Victor Babeș din Timișoara în urmă cu aproximativ o lună, transferat de la Spitalul Municipal Lugoj, cu diagnosticul: encefalită virală provocată de virusul West Nile.
La internare, starea lui era extrem de gravă: comă profundă, semne neurologice severe și un tablou clinic de decerebrare, cu prognostic extrem de rezervat.
„Timp de o lună, lugojanul a fost îngrijit în Secția de Terapie Intensivă de o echipă multidisciplinară de medici și a beneficiat de un protocol terapeutic complex: ședințe repetate de plasmafereză, administrarea de imunoglobuline intravenoase, tratament neuroprotector intensiv și un program precoce de recuperare medicală.”, au transmis medicii de la „Victor Babeș”.
După săptămâni critice, tratamentul a început să dea roade. În urmă cu câteva zile, pacientul s-a trezit din comă, a putut respira din nou singur și face deja primii pași spre refacerea funcțiilor neurologice. Recuperarea va fi de durată, dar progresele sunt vizibile.
„Encefalita West Nile este o complicație rară, dar severă a infecției cu virusul West Nile, transmis prin înțepătura țânțarilor infectați. În cele mai multe cazuri, infecția este ușoară. De data aceasta, însă, afecțiunea i-a pus bărbatului viața în pericol. În formele neuroinvazive, virusul poate ajunge la creier, provocând inflamații grave, encefalită, comă, convulsii, paralizie sau chiar deces.”, au mai explicat medicii.
Echipa care l-a îngrijit pe pacient a fost formată din Mădălina Bălan – medic infecționist, Cristina Avram – medic ATI, Mirela Tarabuță – medic neurolog și Mihai Penteleiciuc – kinetoterapeut.
Citeste mai mult