Fermierii sunt puși în mod frecvent în fața unor decizii, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre situații care au legătură cu gestionarea resurselor financiare. De aceea, pentru ca o fermă să fie competitivă și să se dezvolte, o activitate absolut necesară este planificarea financiară.
În acest articol îți vom explica importanța unei planificări bune a resurselor financiare pentru ferme și vom prezenta și soluții pentru depășirea problemelor.
De ce e importantă pentru o fermă planificarea resurselor financiare
Agricultura este un domeniu influențat direct de numeroși factori externi, cum ar fi: vremea și clima, prețurile de pe piața internațională și politicile agricole. O strategie bine pusă la punct îi ajută pe fermieri să aibă succes cu afacerile lor și să-și asigure continuitatea pe piață. Această strategie include în mod obligatoriu și o planificare financiară.
O astfel de planificare include mai multe aspecte. Unul dintre acestea este organizarea bugetului anual. La fel de importantă este și viziunea pe termen lung, care ajută ferma să se adapteze rapid la provocări și să valorifice oportunitățile ce pot apărea.
Un exemplu în acest sens este perioada dintre campaniile agricole, când încasările pot fi limitate, dar cheltuielile pentru achiziția de îngrășăminte sau combustibil nu pot fi amânate. Dacă ferma nu primește un ajutor financiar, activitatea sa riscă să se blocheze. Un acces rapid și ușor la finanțări în agricultură adecvate devine un element de siguranță în administrarea fermei.
Totodată, agricultura performantă presupune investiții continue. Este nevoie în multe cazuri de: utilaje mai moderne, sisteme de irigații eficiente sau de tehnologie digitală. Toate acestea implică un efort financiar considerabil pentru o fermă mică sau medie. Dacă nu există o planificare corectă și un sprijin financiar, aceste investiții vor fi inaccesibile. Însă cu o strategie clară și prin intermediul consultanților specializați, modernizarea devine realitate și, mai mult decât atât, devine profitabilă.
Pe termen lung, planificarea financiară devine sinonimă cu dezvoltarea. Fermierii care își analizează cu atenție veniturile, cheltuielile și capacitatea de investiție vor face față mai ușor schimbărilor. Mai mult, își vor putea construi afaceri agricole sustenabile, capabile să se extindă, să se adapteze cerințelor pieței și să valorifice oportunitățile de finanțare disponibile.
Un partener financiar este un impuls pentru dezvoltarea fermei
Fiecare fermă își desfășoară activitatea în propriul ritm și cu propriile neajunsuri, probleme sau, din contră, cu propriile rețete de succes. Pentru fiecare afacere de acest tip este nevoie de o abordare personalizată, în care fermierul este în centrul deciziei și beneficiază de consultanță de la început până la final.
Un partener financiar specializat în domeniul agricol poate analiza în detaliu nevoile reale ale fermei și poate propune soluții adaptate. În unele cazuri poate fi nevoie imediată de lichidități, iar în altele se impun urgent investiții pe termen lung. În ajutorul fiecăruia vin soluțiile moderne de susținere financiară pentru agricultură, care acoperă o gamă variată de nevoi: de la obținerea capitalului de lucru în perioadele critice, până la planuri de extindere și modernizare a infrastructurii fermei. Unele formule sunt special gândite pentru a răspunde prompt solicitărilor urgente, în timp ce altele susțin dezvoltarea pe termen lung, în acord cu direcțiile strategice ale fermierului.
Un avantaj important al acestor împrumuturi este că ele vin la pachet cu o gestionare simplificată a birocrației. Astfel, fermierii se pot concentra pe activitatea de zi cu zi, în loc să fie copleșiți de alcătuirea dosarului cu numeroase documente.
Credite agricole care pot acoperi nevoile fermelor din România
Există mai multe tipuri de credite agricole ce pot fi acordate fermierilor din România. Creditele pentru capital de lucru acoperă cheltuieli urgente până la următoarea recoltă. Acestea sunt numeroase și pot fi acordate atât pentru fermele vegetale, cât și pentru cele zootehnice: Agroinput, Flux Constant, Stoc Smart, Lapte Bun, Avans Forward.
Când vrei să-ți extinzi ferma sau să investești în utilaje noi, soluțiile de finanțare pentru investiții sunt adaptate ritmului tău de dezvoltare. Iată câteva exemple de astfel de credite: Ferma Nouă, Hectar Plus, Irigații, Echipat, Farm Tech, Utilaj Instant, Șeptel Plus.
Dacă lucrezi cu fonduri europene, poți primi sprijin pentru co-finanțare sau pre-finanțare. Iar prin scont și factoring, ai acces rapid la banii din facturile emise, fără să aștepți termenul de plată.
Articolul (P) Planificarea resurselor financiare în agricultură apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult