Primarul din Băile Herculane face 3 ședințe pe săptămână și se deplasează zilnic pe șantierele din stațiune pentru a evita o gaură financiară din care ar fi imposibil de ieșit!
Gheorghe Orza a preluat o situație financiară extrem de complicată a Primăriei Băile Herculane, dar și o listă întreagă de proiecte mult întârziate, a căror finalizare era sub semnul întrebării. De aici și temerea că banii europeni accesați vor trebui restituiți. Asta ar însemna intrarea într-un colaps financiar imposibil de depășit de vreme ce și în prezent executorii trag din bugetul public fiecare leu nou intrat. Ca rezultat al administrării mai puțin inspirate, ca să nu-i spunem păguboase, de dată recentă.
Prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a vorbit și el despre acest pericol, valabil și în alte localități ale județului: „Există unităţi administrativ-teritoriale care înregistrează întârzieri semnificative în implementarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014–2020. Proiectele în cauză vizează modernizarea infrastructurii rutiere, educaționale, a blocurilor de locuințe și a obiectivelor de patrimoniu, având un impact direct asupra calității vieții cetățenilor din Banatul Montan. Din 9 proiecte declarate nefinalizate, în valoare de aproximativ 72 milioane lei, două sunt în orașul Băile Herculane, progresul fizic fiind cuprins între 40% și 95%.”
Primarul Gheorghe Orza poate fi întâlnit aproape zilnic în Băile Herculane cu mânecile suflecate. „Am preluat o situație complicată din toate punctele de vedere. Fac și câte 3 ședințe pe săptămână cu colegii mei din primărie, cu constructorii, cu diriginții de șantier, cu toată lumea, numai să vedem aceste proiecte finalizate la timp. Sunt zilnic în teren, merg de la un șantier la altul, nu-I slăbesc din ochi pentru că nu ne mai permitem să pierdem vreo zi. Am preluat proiecte blocate, a fost principala mea preocupare să le deblochez. Știam ce risc presupune nefinalizarea lor, mai exact, să dăm toți bani înapoi. Noi oricum suntem într-o situația financiară extrem de grea. Asta ne-ar mai fi lipsit. Repet, în fiecare zi sunt pe teren cu ei și garantez că ne încadrăm în timp.”, a spus edilul-șef pentru Express de Banat.
Proiectele finanțate de Uniunea Europeană la care se referă prefectul Dragomir prevăd modernizarea Teatrului de Vară, care tocmai a găzduit a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Hercules”, modernizarea Piațetei Hercules, în centrul căreia e amplasată statuia legendarului Hercules, a Parcului Vicol și a unui număr de 3 poduri.
„Teatrul de vară e gata. Pregătim ultima plată și recepția finală. Al doilea proiect, care se referă la conservarea și valorificarea patrimoniului natural pentru dezvoltarea turismului balnear, e gata în proporție de 75 la sută. Mai sunt în lucru două poduri și o parte din parc. Un pod e făcut în proporție de 75 la sută, unul de 99 la sută, și pe al treilea îl atacăm foarte curând. Ne-au ținut puțin în loc expertizele cerute de ISC la poduri, după ce le-am decopertat. Situația per general e sub control, ne încadrăm în buget, iar lucrările rămase de executat pot fi făcute până la finalul anului. Ne încadrăm în termen și nu vom da niciun euro înapoi.”, a mai spus primarul Orza.
Citeste mai mult