Nu știu dacă a fost o idee foarte fericită „intersectarea” a trei festivaluri în Timișoara. Habar n-am, nu mă pricep la marketingul cultural, poate s-a urmărit o idee, un obiectiv, în mod sigur a existat un raționament. Este adevărat însă că orașul a „arătat fain”, a fost o plăcere să te plimbi duminica seara prin centrul orașului! Însă o consecință a simultaneității acestor spectacole, a „încălecării” acestora unul peste altul, a fost evidențierea tipului de public.
De exemplu, în seara de duminică 6 iulie, concertul legendarei formații Abra, desfășurat la Bastion, mie mi s-a părut o jumătate de succes. Anunțat încă de dimineață pe pagina de Facebook a lui Adrian Dinu Schwartz, ceva de genul „timișoreni, nu ne lăsați singuri, venim de la Berlin și Heppenheim, da, picăm într-un oraș plin de evenimente dar nu ne lăsați!” Pentru cine nu știe, jumătate din formația Abra este în Germania și reunirea ei aici implică totuși un efort.
Bine, eu nu cred că pentru artiștii timișoreni au contat foarte mult condițiile materiale, nu cred că aici a fost problema. Dar nimănui nu-i place să se reproducă în fața a 80-100 de spectatori. Totuși, muzicienii au nevoie de public, nu doar de prieteni cărora să le cânte. Opinia mea este că oamenii s-au schimbat, nu mai au aceleași valori ca acum 30 de ani. Așa, ca într-o paranteză, ultimele două spectacole de teatru de la naționalul timișorean nu știu dacă au avut jumătate de sală!…
Formația Abra în concert la Timișoara; Bastionul Theresia
S-au schimbat și oamenii și gusturile, iar acest lucru nu cred că este valabil doar pentru orașul Timișoara. Vezi discuția despre grandiosul spectacol de manele și trapanele (știați ce înseamnă o trapanea!?) de pe Arena Națională.
Ca să închei discuția despre Abra, eu cred că nici organizatorii, respectiv Consiliul Județean, nu s-au gândit (nu realizează) că Abra înseamnă ceva. De fapt, totul depinde de gusturi, cine este șef, acela are gusturi și acelea sunt valabile. Vă dau exemplu comunicatul de presă în care se spunea că la Bastion, cap de afiș pentru luna iulie este trupa Trei Sud Est! Păi, s-avem pardon, ce înseamnă cap de afiș și ce înseamnă muzica formației Trei Sud Est!? Vorbim despre valori diferite, despre public diferit, despre oameni diferiți.
Grecii au ocupat Cetatea Timișoarei – Festivalul Inimilor
În acest timp, adică duminică seara, imediat după Abra, în Piața Unirii, un spectacol de dansuri populare grecești (Festivalul inimilor). Spectatorii, imensa majoritate priveau de la terase. Îmi cer scuze, cred că le-am călcat pe cabluri, pentru că li s-a întrerupt de două-trei ori sonorizarea. Apoi, în Piața Libertății era JazzX. Lume multă, adevărat. Probabil că va prinde și acest festival, mai ales că oferă și scaune. (Nu râdeți, să ai pe ce sta este un mare avantaj, spectacolul se vizionează cu alt elan.)
Însă, pe ansamblu, Timișoara are față de oraș. Să stai să alegi unde să ieși seara la o bere, ce muzică să asculți, asta da, e fain de tot!
Festivalul JazzX Timișoara 2025 pare a fi un succes de public
Citeste mai mult