Ocean, narat de David Attenborough, proiecție în premieră la Brașov în cadrul LYNX Festival. Programul complet al festivalului și biletele pentru rezervarea locurilor la proiecții sunt de azi disponibile online.
Cea de-a 3-a ediție LYNX Festival aduce la Brașov în perioada 4 – 9 iunie un program complex și divers: 12 documentare despre natură, majoritatea proiectate în premieră națională, 5 expoziții de fotografie, 3 masterclass-uri, numeroase întâlniri cu invitați speciali și ateliere pentru copii.
Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită. Pentru a-și asigura un loc la proiecțiile documentarelor, publicul interesat își poate rezerva un bilet cu valoare zero, începând de azi, prin intermediul platformei iabilet.ro: https://bilete.lynxfestival.ro/.
Un detaliu important de reținut este că biletul asigură rezervarea locului, dar nu garantează locul în sală dacă nu este scanat cu 15 minute înainte de începerea proiecției. Toți cei care au o rezervare și nu mai pot participa la proiecție, sunt încurajați să trimită un mesaj pe unul din canalele oficiale de comunicare ale festivalului, pentru a da șansa altcuiva să poată participa.
Una din marile surprize de anul acesta este proiecția în premieră la Cinema City a documentarului Ocean (r. Colin Butfield, Toby Nowlan & Keith Scholey), pe care publicul va avea șansa să-l urmărească înaintea lansării oficiale de pe National Geographic. După șapte decenii în care ne-a arătat în documentare revoluționare toate aspectele lumii naturale, David Attenborough, care a împlinit recent 99 de ani, aduce pe marile și micile ecrane un mesaj de speranță într-un nou film spectaculos. Viața lui a coincis cu cele mai semnificative descoperiri ale lumii subacvatice, iar Ocean arată prin povești inspiraționale din jurul lumii că oceanul planetar poate reveni la bogăția din trecut, iar astfel ne poate ajuta să avem o planetă mai stabilă și mai sănătoasă.
O altă proiecție specială din programul LYNX Festival 2025 este cea a documentarului câștigător al trofeului de anul trecut, Cactus Hotel, pe 9 iunie. Extrem de apreciat și premiat în festivaluri din întreaga lume, documentarul a fost primit cu mult entuziasm și curiozitate de publicul de la Brașov, astfel că anul acesta organizatorii l-au readus în program, alături de o surpriză specială: un masterclass cu regizorul Yann Sochaczewski. Inspirat de o carte pe care a citit-o în copilărie, Yann a creat 50 de minute de povești pline de umor și sensibilitate construite în jurul unui cactus saguaro. În cadrul masterclass-ului el va dezvălui detalii inedite din culisele întregului proiect și va vorbi despre provocările din spatele camerei și industriei filmului documentar.
Despre aceleași provocări a vorbit și fotograful și regizorul Dan Dinu în cadrul unui workshop susținut pe 21 mai la Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografice „I. L. Caragiale”, unde s-a întâlnit cu studenți ai Facultății de Film, în continuarea demersului de a susține dialogul despre natură și educația non-formală în rândul tinerilor. După workshop, studenții prezenți, alături de alți invitați, au rămas la o proiecție specială Cactus Hotel, pentru prima oară în București, și au aflat primii programul complet al ediției de anul acesta. Discuțiile cu echipa festivalului s-au continuat și după proiecție.
Alt eveniment important din programul celei de-a 3-a ediții a LYNX Festival îl reprezintă vernisajul expoziției și ceremonia de premiere a celei de-a XVI-a ediții a Concursului internațional de fotografie de natură Milvus Photocontest, cel mai important concurs de fotografie de natură din România, organizat de Grupul Milvus (Asociația de Protecție a Păsărilor și Naturii) și Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România). Concursul este deschis pentru amatori și profesioniști din întreaga lume, iar la ediția de anul acesta s-au înscris 193 fotografi, din 31 de țări, cu nu mai puțin de 2333 de imagini, distribuite în categoriile Natură, Viața Sălbatică, Natura României și Junior. Juriul a fost format din fotografii de natură Dan Dinu, Dorin Bofan, Kerekes István, Daniel Mîrlea și Zoltán Gergely-Nagy.
Fotografiile finaliste vor fi expuse în cadrul unei expoziții în aer liber, în fața rectoratului Universității din Brașov (Bulevardul Eroilor, nr. 29), care va rămâne disponibilă vizitatorilor în perioada 1 – 28 iunie. Anul trecut Marele Premiu a fost acordat lucrării intitulate „Silhouette”, a fotografului Ervin Horesnyík din Slovacia, o imagine care a impresionat juriul prin simplitate și sensibilitate.
O altă expoziție amplă organizată cu prilejul LYNX Festival este Safari în Kenya, o incursiune printre imagini cu o natură vibrantă, autentică și variată, care merită cunoscută și protejată. Fotografii care expun sunt Costel Agache, Gabi Rusu, Florentina Tîlvîc, Mircea Sasu, Remus Munteanu și Roxana Badea, iar imaginile sunt realizate în parcuri naționale din Kenya – Amboseli, Lake Nakuru, Masai Mara, Meru, Samburu, Tsavo Est și Tsavo Vest. Expoziția va fi disponibilă vizitatorilor în perioada 3 – 8 iunie la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, iar vernisajul va avea loc pe 7 iunie, de la ora 16:00 și va fi urmat de un masterclass despre cum decurge un safari fotografic și provocările care apar într-o astfel de aventură. Acesta va fi susținut de Elijah Wambugu și Dan Dinu, cei care i-au însoțit pe cei 6 fotografi în Kenya. Elijah este ghid profesionist, cu o experiență de peste 20 de ani și vine special la Brașov, în cadrul festivalului, pentru a povesti curioșilor despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre fauna continentului african atunci când te îmbarci într-o astfel de călătorie.
Programul complet al ediției cu numărul 3 se regăsește pe site-ul festivalului: https://lynxfestival.ro/program
Articolul Ocean, narat de David Attenborough, proiecție în premieră la Brașov în cadrul LYNX Festival apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult