• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
17/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Oamenii de știință au descoperit de ce femeile sunt de două ori mai predispuse la Alzheimer decât bărbații

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
17/07/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Experții știu de mult timp că femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. Sunt de două ori mai predispuse la această afecțiune decât bărbații, relatează The Independent.

Acum, oamenii de știință spun că ar putea fi pe cale să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru – identificând două diferențe izbitoare între bărbați și femei. În primul rând, femeile au cromozomi diferiți față de bărbați. De asemenea, ele trec prin menopauză: un proces care are loc atunci când hormonii reproductivi ai unei femei scad în mod natural începând de la vârsta de 40-50 de ani.

Unul din trei americani în vârstă moare din cauza bolii Alzheimer

Unul din trei americani în vârstă moare din cauza bolii Alzheimer sau a unei alte boli de demență, potrivit Asociației Alzheimer. Aproape două treimi dintre americanii cu boala Alzheimer sunt femei.

„Din punct de vedere epidemiologic, observăm că, pentru aproape toate bolile neurologice, există diferențe în ceea ce privește numărul de femei și bărbați afectați”, a explicat Anna Bonkhoff, rezidentă și cercetătoare în neurologie la Harvard Medical School și la Mass General Brigham.

Genele determină caracteristicile fizice ale unei persoane

Există o tendință, de exemplu, în cazul sclerozei multiple și al migrenei, ca mai multe femei să fie afectate, în timp ce în cazul tumorilor cerebrale și a bolii Parkinson să fie la polul opus. „Doar pe baza acestor cifre, se înțelege că e ceva biologic”, a adăugat ea. Privind în interiorul corpului, în timp ce femeile au doi cromozomi „X”, bărbații au un „X” și un „Y”. Cromozomii sunt structuri filiforme de ADN din interiorul celulelor noastre, care poartă sute sau chiar mii de gene. Genele determină caracteristicile fizice ale unei persoane.

Diferențele dintre genele cromozomilor X și Y pot aduce femeilor un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Cercetări recente au arătat că genele de pe cromozomul X sunt legate de boala Alzheimer, inclusiv faptul că femeile cu Alzheimer trăiesc mai mult decât bărbații cu această boală datorită celui de-al doilea cromozom X. „Multe gene pentru sistemul imunitar și pentru reglarea structurii creierului sunt situate pe cromozomul X, așa că dozele diferă într-o anumită măsură între bărbați și femei. Acest lucru pare să aibă un efect”, a spus Bonkhoff.

Diferiții hormoni dominanți ai femeilor ar putea juca un rol

Diferiții hormoni dominanți ai femeilor – cum ar fi estrogenul, care acționează asupra creierului – ar putea juca, de asemenea, un rol. „Menopauza face parte din acest puzzle”, a spus Bonkhoff. „Nu spun că este singura piesă – îmbătrânirea este relevantă în sine și există o mulțime de cercetări interesante care analizează cum afectează îmbătrânirea sistemul imunitar și care par să aibă implicații asupra schimbărilor cognitive”. În timpul menopauzei, când ovarele încetează să mai producă estrogen și progesteron, unele femei apelează la terapia de substituție hormonală.

Practica oferă ameliorarea simptomelor, cum ar fi bufeurile. Dar pentru unele femei, aceasta poate crește riscul de afecțiuni medicale periculoase, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, cancer de sân, cheaguri de sânge și boli ale vezicii biliare, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Femeile care au primit terapie de substituție hormonală după vârsta de 70 de ani au, de asemenea, niveluri semnificativ mai ridicate ale proteinei cunoscute sub numele de „tau”, potrivit lui Rachel Buckley, profesor asociat de neurologie la Harvard Medical School.

Citește şi: Cine va beneficia de asigurare de sănătate fără plata CASS de la 1 septembrie 2025

Citeste mai mult

Articolul precedent

La Densuș investițiile nu au intrat în vacanță

Urmatorul articol

O carte pe zi

Related Posts

Stiri Olt

România, sub pragul de siguranță pentru prevenirea epidemiilor

17/07/2025
Stiri Olt

Horoscop

17/07/2025
Stiri Olt

Bancul Zilei

16/07/2025
Stiri Olt

Bărbatul din Olt care și-a UCIS prietenul cu toporul, condamnat la 22 de ani de pușcărie

16/07/2025
Stiri Olt

Ce a răspuns primarul din Scornicești la întrebarea dacă intenționează să plece pe o funcție înaltă la București

16/07/2025
Stiri Olt

Salariu de 7500 de lei în România. Angajatorii sunt disperați să găsească oameni pregătiți în acest domeniu. Ce trebuie să știi să faci pentru acești bani

16/07/2025
Next Post

O carte pe zi

Cele mai recente stiri

  • 10 activități online care nu te vor lăsa să te plictisești iarna aceasta 17/07/2025
  • Decese 17.07.2025 17/07/2025
  • Kaffeost: Cafeaua cu brânză, unică, din Suedia 17/07/2025
  • Simonis: PSD nu se joacă de-a guvernarea și opoziția. Când ai 15% și premierul, nu decizi singur 17/07/2025
  • Credit de nevoi personale sau card de credit? Când este mai avantajos să alegi una sau cealaltă? 17/07/2025
  • Comuna care a investit în apă, dar Hidro refuză reducerea tarifului 17/07/2025
  • Jurnal Bihorean și Bihari Naplo ANGAJEAZĂ 17/07/2025
  • O trupă generată de AI a depășit 1 milion de ascultători pe Spotify în doar două săptămâni 17/07/2025
  • Fritz nu are nevoie în Primăria Timișoara de oameni care joacă Candy Crush! 17/07/2025
  • COMUNICAT DE PRESĂ – FINALIZARE PROIECT, Titlu: “Transformarea digitală a SC Contrast Studio SRL” 17/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24