Ferma Vlator este o poveste care începe din dorința unei familii de a trăi mai aproape de natură și de a da ceva înapoi comunității, motiv pentru care oferă activități de terapie asistate de cai.
Numele fermei vine de la cei doi copii, Vlad și Victor, pentru care a pornit povestea cu cai, câini și fapte bune. Situată pe dealurile Reșiței, în inima naturii, ferma este o oază de relaxare pentru cei care îi trec pragul. Ferma Vlator funcționează drept un ONG care se dedică activităților ce țin de cabaline și canine, cu o atenție specială acordată integrării sociale.
Alex Chețan este președintele asociației și are o experiență de peste 15 ani în dresajul canin. A obținut mai multe performanțe, printre care și titlul de vicecampion național în anul 2019 pentru dresajul câinilor utilitari. Cunoștințele despre cai sunt o formă de învățare continuă, care au pornit din copilărie și sunt consolidate și acum cu ajutorul unor specialiști.
„Am început acum trei ani de la pasiunea pentru cai și câini, fără să ne propunem inițial să înființăm un ONG. Ne-am vândut apartamentul și am achiziționat terenul, unde ne-am apucat de treabă. Am avut suportul unui prieten foarte bun care ne-a ajutat cu excavatorul pentru a face accesul cu mașina. Înainte, aici erau doar poteci utilizate de oameni. Primul cal pe care l-am adus este Terra, de rasă Gypsy Vanner. A ajuns la noi gestantă, iar fiica ei Luna s-a născut aici la fermă. A doua iapă adusă este Theea, din rasa Friesian, care a ajuns la noi tot gestantă și a adus-o pe lume pe Akyra”, a povestit Alex Chețan pentru Express de Banat.
Terra a fost adusă la vârsta de patru ani, acum având șase, dintr-o fermă din Irlanda. Aici a fost învățată cum să se comporte cu oamenii, să accepte șaua și să participe la echitație. Theea are opt ani și a sosit cu alte vicii, însă a învățat să treacă ușor-ușor peste pragurile de stres. Cele două iepe le-au născut pe Akyra și Luna, cu care împart grajdul și le rămân aproape. Pe lângă cei patru cai menționați, de scurt timp s-a alăturat fermei și al cincilea. Pluto este cel mai recent rezident, ajuns la Ferma Vlator în Duminica Floriilor. S-a adaptat foarte repede la noua familie, după ce a rămas fără mamă.
„Lucrăm cu caii pe partea de dresaj, de socializare și pentru a putea derula activități asistate de cai pentru toate categoriile de vârstă și toate categoriile sociale. Asta presupune lucrul cu ei, socializarea, dresajul și menținerea dresajului prin tot felul de activități. Terra este dintr-o rasă mult mai docilă și mai prietenoasă, tolerează mai ușor interacțiunea socio-umană și are limite mai mari. Micile contacte din neatenție, ridicatul mâinii sau atingerea capului de obicei îi sperie pe cai, de aceea noi încercăm să diminuăm impactul negativ pe care îl poate avea asupra lor”, a punctat președintele asociației.
ONG-ul se bazează pe incluziune socială, în special pe categoriile de persoane care au nevoie de activitățile asistate de cai, implicit hipoterapie. În cadrul activităților este recomandată prezența unui psihopedagog sau a unui psihoterapeut care să evalueze partea de început, final și urmărirea obiectivelor prestabilite. Pe lângă interacțiunea directă cu calul, Ferma Vlator pune la dispoziție un harnașament special care se amplasează pe spatele calului care ține rol de priză pentru menținerea echilibrului cu ajutorul mâinilor. Acest lucru permite mișcărilor realizate de cal să fie preluate direct de către corpul celui care îl călărește.
Obiectivele de viitor ale asociației sunt continuarea activităților de terapie, însă nu lipsește nici partea de promovare a frumuseților din Banatul de Munte. Plimbările ecvestre și turismul de acest tip sunt o noutate pentru această zonă și ar putea deveni un trend care să înceapă de la tururi în jurul Reșiței până la Peștera Comarnic sau Văliug.
Alex Chețan și familia sa sunt încrezători că pot veni în sprijinul celor care au nevoie în primul rând de terapie și apoi de activități ce țin de descoperirea acestei zone din Banat: „Am remarcat faptul că, în general, copiii sunt mai relaxați și se adaptează mult mai mult pe partea de interacțiune locomotoră cu calul. Corpul lor preia mult mai ușor și mult mai repede mișcările dinamice ale calului față de un adult care este mult mai încordat și ajunge mai greu la un nivel de relaxare similar cu cel al copiilor. Pe partea de afecțiuni locomotorii sau chiar și neuropsihice există tot felul de ședințe de recuperare. Unele pot fi asistate doar de noi sau cu un psihoterapeut. Ne dorim o dezvoltare în viitor și pe partea de terapie cu ajutorul câinilor”.