Monument istoric de arhitectură, secolele XV-XVIII
Casa „Iancu de Hunedoara” este situată pe latura de est a pieței și face parte din categoria caselor personalizate din orașul Baia Mare. Puțini sunt băimărenii care să nu știe unde se află edificiul cunoscut astăzi sub numele de „Casa Iancu de Hunedoara” sau „Casa Elisabeta”, nume legate de vestita familie domnitoare a Huniazilor. În Lista cu recensământul monumentelor istorie din regiunea Maramureș, din anii 1962, 1963, la poziția 83 figurează „Casa Corvin”. Edificiul se numără printre cele câteva case care au fost inventariate și trecute în prima Listă a Monumentelor Istorice din România, din anul 1955 (cu numărul 292).
Iancu, în Baia Mare
În anul 1445, domeniile oraşului Baia Mare au ajuns în proprietatea lui Ioan/Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei (1441-1446), guvernator al Ungariei (1446-1453). Un an mai târziu, 1446, potrivit tradiției, Iancu de Hunedoara a vizitat oraşul Baia Mare şi a dispus construirea unui castel fortificat pentru soţia sa, Szilágyi Erzsébet, orașul cunoscând o etapă de pregnantă dezvoltare urbană.
După 1456 (când Iancu moare, imediat după victoria obţinută la Belgrad asupra turcilor), conform tradiției, lucrările edilitare începute în orașul de pe malul Săsarului au fost finalizate de fiul său, Matia Corvin, în calitate de rege al Ungariei (1458-1490).
Construcția veche
Construcţia a fost posesiune erarială (adică a Trezoreriei statului, n.red.) și a fost ridicată, asemenea altor case din centrul orașului medieval Baia Mare, pe ruinele unor clădiri sau fundaţii mai vechi decât secolul al XVII-lea.
Arcadele suspendate peste vechea stradă care făcea odinioară legătura între piaţa oraşului şi monetărie, azi str. Mihai Viteazul, sunt elemente de arhitectură care ne amintesc de vechiul oraș medieval. Din structura interioară, încăperile situate la parter au tavanul boltit, iar la etaj camerele au planşeul drept.
Lucrări mai noi
În anul 1961, s-au efectuat reparaţii și amenajări interioare, încăperile, atât dinspre piață cât și cele dinspre strada Mihai Viteazul, au fost mult timp destinate spațiilor de locuit. După Marea Unire din 1918, Casa „Iancu de Hunedoara” a intrat în posesia Statului Român, iar după anul 1989, părți din clădire au fost vândute către diferite persoane fizice și juridice.
Spațiu muzeal
Etajul și parterul clădirii dinspre piață au fost vreme îndelungată în administrarea Muzeului Județean Maramureș, astfel încât spațiile au fost adaptate în interior la cerințele specifice instituției muzeale. Cele două încăperi generoase de la etaj au găzduit multe expoziții temporare cu tematică istorică și flori de mină, fiind de altfel una dintre puținele locații de expunere ale muzeului la vremea respectivă.
Reabilitarea, o necesitate
În prezent, imobilul este deținut de mai mulţi proprietari, printre care și Primăria Municipiului Baia Mare. Istoria și cultura de peste 500 de ani din spatele acestei clădiri solicită şi obligă, în numele conştiinţei comunitare la o grabnică rezolvare a problemelor juridice care să permită reabilitarea sa, astfel încât acest simbol emblematic să-și aibă locul privilegiat în circuitul istoric şi turistic al oraşului Baia Mare.
Autori text: Viorel RUSU, Lucia POPSursa documentară: Viorel Rusu, Lucia Pop, „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare”, Seria „Muzeul Viu” nr. 8, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Ediția a II-a revăzută, Baia Mare, 2024
UPDATE: Recent, municipalitatea băimăreană a anunțat reabilitarea Casei Iancu de Hunedoara cu aproximativ 7 milioane lei.
Citește și despre Casa nr. 17, din Piața Libertății
Articolul O altfel de istorie a orașului Baia Mare (8): Casa „Iancu de Hunedoara”/Casa „Elisabeta”, Piața Libertății nr. 18, str. Mihai Viteazu nr. 2A, 2C apare prima dată în ZiarMaramures.
Citeste mai mult