• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
21/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Maramures

O altfel de istorie a orașului Baia Mare (10): Bastionul Măcelarilor din Piața Izvoarelor nr. 2. Povestea unei fortificații medievale

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
21/05/2025
in categoria Stiri Maramures
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Monument istoric de arhitectură, secolul XV

O mărturie rară a Evului Mediu în Baia Mare

Reputatul istoric și geograf turc Evlyia Celebi (1611-1682), cunoscut prin ampla lucrare în 10 volume „Cartea călătoriilor”, rezultatul a 40 de ani de călătorii în Imperiul Otoman și nu numai, a vizitat și orașul Baia Mare prin anii 1660. Iată un fragment din scrierile sale despre orașul nostru: „…e o cetate mare, pătrată, înconjurată de ziduri înalte de piatră și are o circumferință de 5.000 de pași mari întocmai. Partea de apus este acoperită de o mlaștină artificială care servește ca loc de refugiu al orășenilor. Șanțul cetății e lat dar nu e adânc și e plin cu apă. În partea de miazăzi se află poarta orașului (Poarta de Sud sau Poarta Maghiară n. n.), alte trei porți pornesc în trei direcții…”.

Zidurile cetății și traseul defensiv al orașului

Zidul de piatră, șanțul cu apă și cele patru porți au făcut parte din noul sistem de apărare al orașului a cărui construcție a început după anul 1469, în urma privilegiului acordat de către Matia Corvin, regele Ungariei (1458-1490). Cercetările documentare (acte de arhivă, hărți, realitatea din teren) efectuate de specialiști au permis refacerea traseului zidului de incintă care înconjura odinioară orașul Baia Mare.

Iată care este drumul centurii de apărare pornind din nord spre est: strada Monetăriei (de la clădirea Monetăriei medievale), traversa strada Podul Viilor unde se afla Poarta Podului, strada Rodnei, strada Șteampului până la strada Crișului. Spre vest drumul traversa strada Gheorghe Șincai (unde se afla Poarta Sătmarului), strada Argeșului și strada Carpați, până la intersecția cu strada Cloșca, unde se afla Poarta Maghiară (Poarta de Sud).

Zidul mergea mai departe spre Bastionul Măcelarilor, de unde o lua spre strada Pintea Viteazul, strada Olarilor, traversa strada Dr. Vasile Lucaciu, unde se afla Poarta Baia Sprie, ajungând din nou la strada Monetăriei. Urme ale fundațiilor vechiului zid, construit din piatră și cărămidă, au fost găsite întâmplător în diferite puncte ale traseului, dar și în timpul unor săpături preventive pe strada Mioriței, foarte aproape de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (fosta Monetărie).

Am făcut aceste precizări, deoarece martorul cel mai important al existenței acestui zid, cu porți și turnuri de apărare, este Bastionul Măcelarilor.

Evoluția sistemului de apărare și Bastionul Mare Rotund

Centura de apărare a orașului a cunoscut mai multe etape de construcție, distribuite pe mai multe secole, în funcție de natura pericolului, de elementele defensive necesare și de resursele financiare de care dispunea orașul la un moment dat. Pe de altă parte, sistemul defensiv al orașului medieval se pare că nu a fost unul foarte puternic, având în vedere faptul că elementele de piatră au alternat cu palisadele de lemn (lemne înfipte în pământ legate între ele nuiele împletite lipite cu lut) care au fost folosite din secolul XIV până în secolul XVIII.

Intervenții asupra Turnului s-au făcut în repetate rânduri, fie din nevoia de consolidare periodică a lui, fie în urma unor calamități naturale. De exemplu, în anul 1643 este menționat Bastionul Mare Rotund, consemnat mai târziu ca fiind Bastionul Măcelarilor, la care s-au făcut lucrări de înălțare a zidurilor de la cele două capete ale sale; prin urmare, turnul era încastrat în zidul împrejmuitor, cu toate că istoricul Schönherr Gyula îl plasează în interiorul zidurilor (intra muros).

Poziția strategică și rolul șanțurilor de apărare

Revenind la sistemul defensiv al orașului, în exterior, respectiv în afara zidurilor se aflau șanțurile de apărare care dublau oarecum incinta fortificată la sud, vest și est, în partea de nord existând un element natural de apărare, râul Săsar, din care apa era deviată spre șanțurile din cele trei părți spre a le umple (este posibil să fi existat o ecluză undeva pe malul sudic al râului pentru a permite umplerea șanțurilor în caz de nevoie).

Sarcina acestor șanțuri era de a ține cât mai mult timp dușmanul departe de zidurile orașului. În dreptul fiecărei porți se afla câte un pod din lemn, dintre care doar două erau mobile, respectiv Poarta Podului (Poarta de Nord) și Poarta Maghiară (Poarta de Sud, străjuită de Bastionul Măcelarilor) care erau porțile mari ale orașului și aveau câte două deschideri, una mai mare pentru căruțe și alta mai mică pentru persoane.

Bastionul Măcelarilor – între strategie militară și meșteșug

Turnul (Bastionul) Măcelarilor, prin analogii cu alte astfel de elemente componente ale sistemelor de fortificații din Transilvania, ar putea să fi fost un turn de artilerie (bastion). Construit, probabil, pe la mijlocul secolului al XVI-lea, dintr-un amestec de roci vulcanice, turnul are un plan circular și este relativ scund (din considerente de tactică defensivă). Are două nivele, o înălțime totală de 13 m și o grosime a zidului de 1,5 m la bază și aproximativ 1 m în partea superioară.

La parter se află o încăpere circulară, boltită, cu trei orificii de aerisire, încăpere care avea, probabil, destinația de depozitare. Ancadramentul de piatră, al ușii de comunicare cu exteriorul prezintă elemente decorative specifice Renașterii timpurii, generalizate după anii 1530. Încăperea de la etaj are, de asemenea, forma circulară și prezintă un număr de 8 metereze (orificii conice orizontale) făcute probabil ulterior construcției incipiente, acestea fiind adaptate noilor arme de foc, specifice secolului al XVII-lea.

Accesul la etaj se face cu o scară de lemn înclinată înspre exterior. Acoperișul este înalt, de formă conică, iar întreaga construcție a acestuia se sprijină pe grinzi de lemn susținute de o grindă foarte groasă, transversală.

Aflat în zona Porții de Sud, poartă care era mai expusă pericolelor comparativ cu celelalte, turnul a fost deseori afectat de atacurile din afară, la care se adăugau și calamități naturale, destul de frecvente și acestea. Dintre distrugerile mai consistente ale construcției amintim pe cele din anii 1567 sau 1672-1673 (generalul austriac Cobb a ordonat demolarea zidurilor și a bastioanelor de apărare ceea ce s-a făcut parțial, acestea refăcându-se ulterior).

Breslașii

Numele de „Bastionul Măcelarilor”, consemnat la un moment dat în documente este în directă legătură cu evoluția meșteșugurilor organizate în bresle și cu îndatoririle meșteșugarilor față de comunitate. Astfel, porțile și turnurile intrau în grija breslelor pentru întreținere și apărare împotriva atacurilor din afară. Bastionul Mare Rotund a revenit breslei măcelarilor, așa cum un alt turn consemnat documentar, Turnul Dogarilor, se afla în grija, bineînțeles, a dogarilor din oraș, sau turnul cojocarilor și cel al croitorilor, intrate în grija breslelor aferente respectivelor meșteșuguri.

Lupte istorice – moartea lui Pintea Viteazul

Un eveniment consemnat documentar s-a desfășurat în zona Porții Maghiare (Porții de Sud), prin urmare în apropierea Bastionului, deși documentul nu consemnează turnul, ci numai poarta, în august 1703. În contextul Răscoalei curuților declanșate în anul 1703 și conduse de principele Francisc Ráckóczi al II-lea împotriva austriecilor, a avut loc o confruntare armată între trupele principelui și trupele imperiale din oraș, bătălie în care și-a pierdut viața haiducul Grigore Pintea zis Viteazul (1693-1703).

Restaurări și reabilitări în secolul XX și XXI

Bastionul Măcelarilor a trecut prin intervenții edilitare și reparații și după anii 1900. Astfel, turnul a fost reparat în anul 1930, iar în anii 1959-1961, Sfatul Popular al oraşului Baia Mare a dispus efectuarea unor lucrări de restaurare. Zona în care este amplasat turnul s-a schimbat radical în perioada 1952-1953, când Sfatul popular al orașului a amenajat o nouă piață de alimente în imediata vecinătate a acestui important obiectiv istoric, vecinătate care nu a fost benefică pentru acesta.

Până în anii 1963 bastionul nu a avut utilitate publică, deși s-a dorit organizarea unei expoziții de istorie a orașului Baia Mare. Trecerea imobilului în administrarea Muzeului Județean Maramureș a atras după sine respectarea regimului de monument istoric.

În perioada 2009-2011, Consiliul Județean Maramureș a implementat proiectul Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureș. A fost restaurat monumentul istoric, spațiile interioare au fost adaptate funcției muzeale, iar în curtea exterioară s-au amenajat spații cu dublă funcțiune, respectiv ateliere demonstrative pentru meșteșugari și standuri de vânzare artizanat și produse tradiționale. Au mai fost construite corpuri pentru scopuri adiacente necesare informării și dirijării turistice a vizitatorilor, la standardele corespunzătoare unor monumente de mare importanță istorică.

Bastionul azi – spațiu cultural și educațional

Obiectivul se află în administrarea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș care organizează expoziții temporare în spațiul special amenajat de la nivelul superior al bastionului și diverse evenimente culturale (proiecții de filme, concerte, seri de poezie) și educaționale, ateliere creative, târguri ale meșterilor populari.

În curtea monumentului a fost amenajată în stil natural „Grădina Vie”, o grădină minunată care se înscrie în tendința modernă, din ce în ce mai răspândită în marile orașe, de a promova și susține biodiversitatea naturală.

Autori text: Viorel RUSU, Lucia POP

Sursa documentară: Viorel Rusu, Lucia Pop, „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare”, Seria „Muzeul Viu” nr. 8, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Ediția a II-a revăzută, Baia Mare, 2024

Vezi și istoria faimosului Turn ”Sfântul Ștefan”
Articolul O altfel de istorie a orașului Baia Mare (10): Bastionul Măcelarilor din Piața Izvoarelor nr. 2. Povestea unei fortificații medievale apare prima dată în ZiarMaramures.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Se schimbă examenul de-a VIII-a. Evaluare la mai multe materii

Urmatorul articol

Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea familiei? Iată când este sărbătorită!

Related Posts

Stiri Maramures

Alergat sau mers pe bicicletă? Ce alegem pentru întreținere fizică și de ce

21/05/2025
Stiri Maramures

Seară de poveste la Muzeul de Istorie Maramureș, cu peste 2000 de vizitatori

21/05/2025
Stiri Maramures

Notițe de calendar: 21 mai – Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, protectori ai creștinismului

21/05/2025
Stiri Maramures

EDITORIAL de post-alegeri: Premiantul vs Bătăușul. Cine a pierdut, de fapt

20/05/2025
Stiri Maramures

Influencer – Pentru toți ”suveraniștii”: Nu v-ați săturat să fiți ținuți captivi într-o dramă?

19/05/2025
Stiri Maramures

Bani: Leul are o poziție precară

19/05/2025
Next Post

Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea familiei? Iată când este sărbătorită!

Cele mai recente stiri

  • Evaluarea Națională de clasa a VIII-a s-ar putea schimba. Examenul de Bacalaureat rămâne la fel. 21/05/2025
  • Craiova: Doi polițiști au salvat viața unui bărbat căzut pe stradă 21/05/2025
  • Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea familiei? Iată când este sărbătorită! 21/05/2025
  • O altfel de istorie a orașului Baia Mare (10): Bastionul Măcelarilor din Piața Izvoarelor nr. 2. Povestea unei fortificații medievale 21/05/2025
  • Se schimbă examenul de-a VIII-a. Evaluare la mai multe materii 21/05/2025
  • Bancul zilei 21/05/2025
  • Furtul coifului dacic, comandat din România. Interlopii au pus la cale tot planul 21/05/2025
  • Bărbat de 46 de ani reținut de polițiștii din Sebeș, după ce furat peste 4.300 de litri de motorină din rezervoarele mai multor camioane 21/05/2025
  • Tânărul Radu Petru Stanciu, din Inoc, locul II la Festivalul de Folclor „La izvorul dorului” 21/05/2025
  • Bărbat din Topoloveni, REȚINUT de polițiștii din Sebeș pentru furt calificat: A sustras 4.383 litri de combustibil de la autocamioanele mai multor societăți comerciale 21/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24