O adolescentă prinsă într-un curent de coastă, pe o plajă din Florida, a fost salvată cu ajutorul unei drone.
Andrew Smith, un pescar din orașul Pensacola (Florida), nu are pregătire în salvări acvatice și nici măcar nu știe să înoate. Dar într-o zi, în timp ce testa o dronă pentru pescuit, a reuşit să salveze de la înec o adolescentă.
Smith își folosea drona pentru a monitoriza prezența rechinilor în zona Fort Pickens Beach, când a auzit strigătele disperate ale unei fete. Prinsă într-un curent de coastă – un fenomen cunoscut pentru forța cu care trage în larg chiar și înotători experimentați – adolescenta, a cărei identitate nu a fost făcută publică, nu mai avea multe șanse.
Din fericire, pe plajă se aflau câteva veste de salvare. Smith a reacționat instinctiv: a atașat una dintre ele la dronă și a încercat să o piloteze până la fată.
„Prima încercare a fost un eșec. Am ratat complet. Dar o femeie mi-a adus alta și am reușit să o livrez”, a povestit Smith pentru Fox 10, vizibil emoționat.
Un martor, Robert Nay, a filmat scena cu telefonul mobil. În imagini se vede cum drona, instabilă din cauza vântului, coboară periculos de aproape de apă pentru a lăsa vesta la îndemâna fetei.
„[Smith] i-a salvat viața și a obţinut timp prețios pentru pompieri și salvare”, a spus martorul.
„Era departe, prea departe. Dacă rata și a doua oară, nu știu dacă mai aveam timp”, a spus Smith.
Plajă cu steag roșu, dar fără salvamari
Pe plaja respectivă nu era niciun salvamar. Autoritățile locale au anunțat că posturile de salvare vor fi operaționale abia de Memorial Day, adică la sfârșitul lunii mai, deși sezonul cald atrage deja turiști pe litoral.
Pe plajă flutura totuși un steag roșu – semnal de pericol, folosit pentru a avertiza că intrarea în apă este riscantă. Dar fără personal care să monitorizeze respectarea acestuia, responsabilitatea se transferă complet asupra turiștilor, care rareori înțeleg gravitatea avertismentelor.
Fata se afla în apă alături de alte două adolescente. Doar ea a fost prinsă de curentul periculos. După ce a primit vesta, echipajele de salvare sosite la scurt timp au reușit să o aducă în siguranță la mal.
O dronă de pescuit a făcut diferența între viață și moarte
Dispozitivul folosit de Smith este gânditpentru pescuit – poate transporta momeli și undiţe, dar are și capacitatea de a purta până la două veste de salvare. Este dotat cu cameră video, ceea ce i-a permis pescarului să localizeze victima și să manevreze cu precizie.
„Vedeam capul ei pe cameră. Am știut unde să cobor”, explică el.
Tatăl fetei i-a telefonat lui Smith a doua zi. „Plângea. M-a sunat să-mi mulțumească. A spus că i-am salvat viața fiicei lui”, povestește pescarul.
„Sper să nu mai fie nevoie să-mi folosesc drona pentru a salva vieți”, spune Andrew Smith. Dar până atunci, rămâne, involuntar, un exemplu al modului în care tehnologia și empatia pot suplini ceea ce autoritățile ezită să ofere: protecție reală.
Citeşte şi: Israelul va permite intrarea ajutoarelor „de bază” în Gaza, după trei luni de blocadă
Citeste mai mult