• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
22/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Brasov

Nu a fost ușor, dar e Nicușor! Avem președinte din Țara Făgărașului

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
22/05/2025
in categoria Stiri Brasov
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

l Nicușor Dan, al cincilea președinte ales al României, este și singurul olimpic internațional din istorie care câștigă președinția unei țări
l El a copilărit și a învățat la Făgăraș, într-o familie simplă care l-a deprins să prețuiască valorile tradiționale
„M-am născut la Făgăraș, în 1969. Familia mea era tipică pentru România acelor vremuri, mama – contabilă, tata – muncitor. În gimnaziu, mi-am descoperit pasiunea pentru matematică și ajutat de profesori, m-am concentrat asupra ei. Ca elev al Liceului „Radu Negru” din Făgăraș am făcut parte din Lotul Național de Matematică. Am câștigat Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988”.
Astăzi, la 37 de ani de la acea reușită fără egal pentru un elev român, Nicușor Dan este Președintele României.
A fost ales al cincilea președinte al României, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică, 18 mai 2025. Nicușor Dan este singurul olimpic internațional din istorie care câștigă președinția unei țări.
O familie frumoasă din Făgăraș
Tatăl lui Nicușor Dan, Grigore Dan, a lucrat ca muncitor la combinatul chimic din Făgăraș, unde a ajuns ulterior șef de secție, iar după pensionare s-a retras la casa familiei din cartierul Galați al orașului Făgăraș. Mama lui Nicușor Dan a fost contabilă și a susținut familia de-a lungul anilor. Din nefericire, ea a murit în urma unui infarct în 2021, la aproape 80 de ani. Familia lui Nicușor Dan provine din Făgăraș. Educația frumoasă și mediul curat și modest din care vine i-a influențat valorile și pașii în viață. Tatăl președintelui trăiește în continuare în Făgăraș, ocupându-se de gospodărie și de un mic teren agricol.
Nicușor Dan și-a făcut mândri părinții
În copilărie, Nicușor Dan a participat la muncile câmpului, la culesul cartofilor, la îngrijirea animalelor, pentru că familia avea oi și iepuri. Are o soră mai mică. Deși Claudia a absolvit Facultatea de Energetică, cariera și-a construit-o în domeniul psihologiei. Acum deține propriul cabinet în București, unde oferă terapie pacienților.
Matematicianul nu s-a închis în turnul de fildeș
Elevul liceului „Radu Negru” din Făgăraș, Nicușor Dan, a obținut de două ori medalia de aur la internaționalele de matematică, în ambii ani obținând scor absolut, adică punctaj maxim. În 1987, primul an în care Nicușor Dan a participat la Internaționala de Matematică, România a ocupat locul 1 pe țări.
După absolvirea Facultății de Matematică a Universității București, în 1992, s-a mutat la Paris pentru a-și continua studiile la prestigioasa École Normale Supérieure. A obținut doctoratul în matematică în 1998 la Université Sorbonne Paris Nord. În acea perioadă, a început să organizeze întâlniri cu studenți români, discutând despre viitorul României și despre cum poate țara să-și urmeze un parcurs corect și modern.
În lotul de matematică, împreună cu colegii cu care Nicușor Dan se pregătea pentru Olimpiada Internațională din Australia
Acasă era nevoie de el
„În 1998, m-am întors în țară, convins că în România e mai multă nevoie de mine.
M-am angajat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române. Alături de alți colaboratori am înființat Școala Normală Superioară București care să răspundă nevoilor de studiu ale studenților români la nivelul celor internaționale.
Tot în acea perioadă, am început să mă implic în mișcările civice care se opuneau ilegalităților privind patrimonial”, spune Nicușor Dan.
Așa arăta Nicușor Dan pe vremea liceului și în armată
Primarul Capitalei
A devenit o figură publică vizibilă în anii 2000, când a început să conteste în instanță deciziile urbanistice ale administrației din București. Ulterior, a intrat în politică și a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul. A fost ales primar general al Capitalei în 2020, fiind reales, fără emoții, în 2024. Tot în noiembrie 2024, locuitorii Capitalei au susținut prin vot Referendumul inițiat de Nicușor Dan, menit să asigure o organizare financiară și urbanistică mai eficientă pentru oraș.
În 2020, Nicușor Dan a reușit să coaguleze sprijinul principalelor forțe de dreapta în jurul candidaturii sale independente, câștigând astfel fotoliul de primar al Bucureștiului. Mandatul său a fost reconfirmat de bucureșteni în 2024, când a fost reales cu o majoritate detașată.
Tot în noiembrie 2024, locuitorii Capitalei au susținut prin vot Referendumul inițiat de Nicușor Dan, menit să asigure o organizare financiară și urbanistică mai eficientă pentru oraș.
A pus pe picioare un partid, din care apoi s-a retras
Pentru mai multă eficiență a acțiunilor sale, Nicușor Dan a înființat în 2015 Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), o formațiune dedicată reformării administrației locale. Partidul a fost bine primit și, în scurt timp, s-a extins la nivel național sub numele Uniunea Salvați România (USR). Partidul tânăr a fost bine primit și s-a clasat pe locul trei la nivel national la alegerile din 2016. Nicușor Dan a fost ales deputat și a condus grupul parlamentar USR din Camera Deputaților. În iunie 2017, a părăsit formațiunea pe care a fondat-o în urma divergențelor interne privind direcția ideologică a partidului. A ales să fie independent. Și la candidatura de la Primăria Bucureștiului. Și acum, la cea pentru Cotroceni.
Să fie tată, „cel mai profund sentiment”
„Am devenit tată pentru prima dată în 2016, în plină campanie electorală pentru Primăria Capitalei. A fost cel mai profund sentiment pe care l-am trăit vreodată. În urmă cu trei ani, familia noastră s-a întregit prin venirea pe lume a băiețelului nostru. Sunt un tată implicat în creșterea și educarea copiilor noștri și așa îmi doresc să rămân”.
Dovadă că luni dimineață, la câteva ore după ce a fost ales Președintele României, și-a dus fetița la școală, așa cum face în fiecare zi. De data asta însă i-a însoțit și un SPP-ist. Pentru că regulile nu pot fi încălcate.
Cu fetița la școală, în prima dimineață ca președinte
Nicușor Dan este tată a doi copii – Aheea și Antim – și trăiește, de 20 de ani, într-o relație stabilă cu partenera sa, Mirabela Grădinaru, manager într-o companie auto. Deși nu sunt căsătoriți oficial, cei doi formează o familie unită, implicată, și plină de iubire.
Ca tată, Nicușor Dan este profund implicat în creșterea și educația copiilor săi, considerând acest rol „cel mai profund sentiment”.
O familie frumoasă
„Hârtiile nu schimbă esența relației”
„Nu am avut niciodată timpul să reflectăm serios asupra căsătoriei, iar pentru noi hârtiile nu schimbă esența relației”, a declarat Nicușor.
Mirabela a mărturisit într-un interviu că între ei „a fost o chimie care a crescut în timp, nu dragoste la prima vedere”.
În interviuri, Nicușor Dan a reafirmat susținerea sa pentru valorile tradiționale, deși nu a oficializat relația de familie. „Sunt adeptul familiei tradiționale, însă în cazul nostru lucrurile au evoluat diferit,” a explicat el. De asemenea, Nicușor Dan și-a declarat credința în Dumnezeu. Și spune că și-a botezat copiii. Cu toți sunt creștini ortodocși.
„Am greșit în fața lui Dumnezeu că nu am făcut acest pas”
Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor și mama copiilor săi, a vorbit și ea despre căsătorie. Recunoaștem că am greșit în fața lui Dumnezeu că nu am făcut acest pas. Dar când o vom face, o vom face pentru noi în relația cu Dumnezeu, nu pentru marketing, nu pentru capital politic. Au mai fost discuții la început și bunicii și mama, dar când au înțeles că pe noi nu o hârtie ne leagă au acceptat și nu au mai insistat. Eu și cu hârtia într-un sertar și fără ea tot ce contează e relația pe care o avem care e bazată pe respect și iubire necondiționată.”
Se va căsători cu Mirabela, dar nunta va fi discretă, în familie
Nicușor Dan a declarat, săptămâna trecută, că se va căsători cu partenera sa, Mirabela Grădinaru, însă nu a vrut să o facă în timpul campaniei electorale. El a explicat că a refuzat o astfel de propunere „acum repede, în campanie” și că evenimentul va avea loc într-un moment de liniște. „E o chestiune care ţine de familie”, a declarat el în timpul unei dezbateri. „Se va întâmpla. Mi s-a propus să fac lucrul acesta acum repede, în campanie. Am spus nu. E o chestiune care ţine de familie. Se va întâmpla într-un moment de linişte pentru familie”, a spus Nicuşor Dan. Întrebat dacă ar face nunta la Palatul Cotroceni, în cazul în care va câştiga alegerile, Nicuşor Dan a răspuns: „Nunta va fi în familie”.
Nicușor și Mirabela se iubesc, se sprijină și se respectă
Primul candidat independent ales președinte
Nicușor Dan a obținut peste 6,2 milioane de voturi la scrutinul din 18 mai, devenind astfel primul candidat independent care obține funcția supremă în stat.
Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale arată, conform AEP, că Nicușor Dan a câștigat scurtinul cu un avans de 829.589 de voturi față de contracandidatul său George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Cursa electorală a lui Nicușor Dan este fără precedent în istoria democrației noastre. El este primul președinte al României ales la primul mandat fără să fie afiliat unui partid.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, el a obținut cu 20% mai puțin decât George Simion. După două săptămâni, în cel de-al doilea tur, Nicușor a câștigat cursa și l-a depășit pe Simion cu 7,2%.
La votul de duminică s-a înregistrat una din cele mai mari prezențe din ultimii 25 de ani. Au votat 64,72% dintre români, reprezentând aproape 11,64 milioane de voturi, inclusiv peste 1,6 milioane de voturi în străinătate, un record absolut al prezenței la urne pentru românii din diaspora.
Participarea la vot din turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2014 a fost de 64,11%, reprezentând 11,71 milioane de cetățeni. Doar la primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2000 a fost o prezență la vot mai mare: 65,31% adică 11,55 milioane de cetățeni.
Ce puteri are președintele României
Ca președinte, Nicușor Dan va avea un rol esențial în politica externă și de securitate a României, precum și în menținerea echilibrului instituțional intern.
Președintele României deține un set de atribuții extinse, dar echilibrate, menite să asigure stabilitatea politică, respectarea legii și buna funcționare a instituțiilor statului. Deși nu conduce direct Guvernul, șeful statului joacă un rol esențial în arhitectura constituțională a României.
Pe scurt, președintele este:
Comandantul suprem al Forțelor Armate,
Reprezentantul României în politica externă și liderul diplomației,
Cel care desemnează candidatul pentru funcția de prim-ministru, ce trebuie confirmat ulterior prin votul Parlamentului,
Autoritatea care poate sesiza Curtea Constituțională asupra unor legi adoptate,
Obligat să promulge legile adoptate de Parlament, dar cu posibilitatea de a le retrimite o singură dată la reexaminare,
Îndreptățit să convoace referendumuri consultative pe teme de interes național.
Un aspect esențial în funcționarea regimului politic românesc este legitimitatea directă a președintelui: acesta este singurul oficial ales prin vot direct, la nivel național. Astfel, președintele beneficiază de o puternică susținere populară. Spre exemplu, la alegerile parlamentare din 2020 au fost exprimate aproximativ 6,05 milioane de voturi valide. În schimb, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2019, Klaus Iohannis a obținut peste 6,5 milioane de voturi, mai multe decât întregul corp parlamentar ales un an mai târziu.
Totuși, în ciuda acestei legitimități electorale, Constituția stabilește clar ierarhia puterilor în stat. Articolul 61, alineatul 1, precizează fără echivoc că:
„Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”
Ce spune Constituția despre rolul președintelui
Rolul instituțional al președintelui este reglementat de Titlul III – Autoritățile Publice, Capitolul II, din Constituția României. Articolul 80 stabilește două funcții fundamentale ale șefului statului:
(1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale.
(2) El veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, având rol de mediator între puterile statului, dar și între stat și societate.
Atribuțiile concrete ale președintelui sunt detaliate în Constituție, în Articolele 85–94, și sunt împărțite în două mari categorii:
Atribuții în politica internă, precum numirea premierului, dizolvarea Parlamentului în anumite condiții sau promulgarea legilor.
Atribuții în politica externă, cum ar fi reprezentarea României pe plan internațional, acreditarea ambasadorilor sau semnarea tratatelor internaționale.
„Este victoria a mii și mii de oameni”
„Este victoria a mii și mii de oameni. Nu uitați niciodată forța de care ați dat dovadă săptămânile acestea, pentru că vom avea, împreună, multe de traversat. Dar ceea ce ați făcut voi, ca societate, în aceste săptămâni, a fost extraordinar: ați făcut campanie, ați vorbit cu apropiații voștri, v-ați confruntat uneori cu valuri de ură și ați avut curajul să mergeți mai departe. E victoria voastră.
Avem de construit o Românie împreună. Indiferent de opțiunile politice, avem de construit o Românie cu românii din țară, avem de construit o Românie cu românii din diaspora. Le mulțumesc românilor din diaspora care s-au implicat atât de mult în această campanie electorală, indiferent pe cine au votat. Îi asigur că România va fi întotdeauna acolo pentru ei, pentru a-i ajuta în parcursul lor european și, într-o bună zi, pentru a fi din nou împreună” -Nicușor Dan, președintele României
Articolul Nu a fost ușor, dar e Nicușor! Avem președinte din Țara Făgărașului apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Vâlcea: Coliziune între două autoturisme și un ansamblu auto (TIR)

Urmatorul articol

Reabilitarea și modernizarea clădirii spitalului din Zlatna: Aprobarea actualizării Devizului general pentru obiectivul de investiții pe ordinea de zi a ședinței din 28 mai 2025 a Consiliului Județean

Related Posts

Stiri Brasov

O carte pe zi

22/05/2025
Stiri Brasov

Cugetări

22/05/2025
Stiri Brasov

Rețeta zilei

22/05/2025
Stiri Brasov

Unde ieșim

22/05/2025
Stiri Brasov

S-a întâmplat la 22 mai

22/05/2025
Stiri Brasov

Bancul zilei

22/05/2025
Next Post

Reabilitarea și modernizarea clădirii spitalului din Zlatna: Aprobarea actualizării Devizului general pentru obiectivul de investiții pe ordinea de zi a ședinței din 28 mai 2025 a Consiliului Județean

Cele mai recente stiri

  • Reabilitarea și modernizarea clădirii spitalului din Zlatna: Aprobarea actualizării Devizului general pentru obiectivul de investiții pe ordinea de zi a ședinței din 28 mai 2025 a Consiliului Județean 22/05/2025
  • Nu a fost ușor, dar e Nicușor! Avem președinte din Țara Făgărașului 22/05/2025
  • Vâlcea: Coliziune între două autoturisme și un ansamblu auto (TIR) 22/05/2025
  • Cardurile de pe care nu trebuie să retragi bani de la bancomat! Care este motivul 22/05/2025
  • TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Târgoviște, 1947… 22/05/2025
  • (VIDEO) Trump îl confruntă pe Ramaphosa la Casa Albă cu acuzații controversate de „genocid alb” în Africa de Sud 22/05/2025
  • LecTura de forță, la Timișoara. Cărți care te deschid 22/05/2025
  • Gazul ajunge în comuna Constantin Daicoviciu, printr-o investiție de 38,5 milioane de lei 22/05/2025
  • Un nou motiv de rușine și îngrijorare în centrul Ploieștiului 22/05/2025
  • Subvenții APIA 2025: Câți bani vor primi agricultorii români de la stat începând cu luna iunie și care sunt schemele sumelor alocate 22/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24