Mai multe muzee din județ se alătură, weekendul acesta, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Printre acestea se numără și cele din Dognecea, Băile Herculane, Anina și Bozovici.
Pe 17 mai, județul Caraș-Severin se alătură evenimentului european „Noaptea Muzeelor”, oferind publicului acces gratuit la cultură. Seara promite o incursiune inedită în istoria și cultura regiunii, în spații ce prind viață sub lumina serii.
Dognecea – minerii și pompierii voluntari
O oprire interesantă la ceas de seară este la Dognecea, unde poate fi vizitată Colecția Muzeală a Mineritului și a Pompierilor Voluntari 1891, între orele 18.00 și 23.00. Vizitatorii au ocazia să facă o incursiune în istoria locului și să descopere cum au lucrat minerii din 1722 și până în anii 1990, când s-a închis și ultima mină din Dognecea. În colecția muzeală de la Dognecea se regăsesc lămpi, unelte, flori de mină, fotografii istorice care surprind momente importante din activitatea minerilor, hărți, ținute de paradă sau gală, pe care minerii le purtau de sărbători și duminica la biserică.
Pe lângă obiecte de minerit, în colecția muzeală de la Dognecea se mai regăsesc obiecte și ținute din dotarea pompierilor voluntari, formație ce a luat naștere în anul 1891. În această colecție se regăsește o pompă manuală, cu două roți, montată pe trăsură hipo, tip Seltenhofer, model 1891. căști originale, sabia comandantului, topoare, fluiere, alarmă manuală, dispozitiv furtun, fotografii istorice care surprind momente importante din activitatea pompierilor voluntari.
Muzeul sătesc „Almăjul, vatră strămoșească”
La Bozovici, muzeul sătesc își deschide porțile începând cu ora 17.00, invitând vizitatorii să redescopere farmecul satului de odinioară. Povești locale și obiecte tradiționale reconstituie un univers rural plin de autenticitate.
Expoziție costume populare la muzeul din Bozovici
Băile Herculane – popas la Băile Apollo
La Băile Herculane, evenimentul cultural se va desfășura într-un spațiu cu rezonanță: Băile Apollo din Piața Hercules, care vor rămâne deschise până la ora 23.00. Este o oportunitate de a explora acest loc istoric în afara programului obișnuit, învăluit în atmosfera serii.
Anina – Centrul Cultural Muzeistic
Muzeul din Anina va fi deschis în după-amiaza zilei de sâmbătă. Muzeul are multe colecții interesante legate de istoria orașului, care cuprind atât partea socială, cât și partea culturală, nefiind uitat mineritul, profesiile complementare, locuințele cu inventarul lor obișnuit și macheta liniei ferate Anina – Oravița, exponate vechi, colecție de minerale și roci etc.
Citeste mai mult