• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
14/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Brasov

Nicușor Dan, conferință de presă: Transmit românilor că economia România are potențial de dezvoltare imediat ce vom trece de această perioadă de redresare  

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
14/07/2025
in categoria Stiri Brasov
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Nicușor Dan, conferință de presă: Transmit românilor că economia România are potențial de dezvoltare imediat ce vom trece de această perioadă de redresare

 Preşedintele României, Nicuşor Dan, a  susţinut luni, timp de o oră și jumătate, o conferinţă de presă în care este aşteptat să-şi spună punctul de vedere cu privire la primul pachet de măsuri economice al Guvernului Bolojan, dar şi asupra celui care urmează. El a răspuns și la alte întrebări adresate de jurnaliști. Iată pe scurt  declarațiile președintelui Dan:

 

Pe măsurile fiscale, câteva chestiuni de la mine. În primul rând, vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, România are potențial economic, așa cum am spus, la finalul lui 2026, dacă nu facem greșeli vom intra în OCDE și astfel România va fi interesantă pentru investitorii străini.
Al doilea lucru: Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși: vom face reformele ca piața să se redreseze.
Apoi, în momentul când o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, administrația prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu, pentru a participa la acest efort colectiv.
De ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegiilor înainte de măsurile care să afecteze pt oate lumea: răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare. Singurul lucru care era credibil pentru ei era că vor crește veniturile.
Pe chestiunea TVA-ului: Angajamentul guvernului a fost că TVA-ul nu va crește și că vom avea o reevaluare înainte de 15 octombrie.
O chestiune importantă pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri despre pensiile magistraților: A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariu.
A doua greșeală a fost că în ultimii ani față de situția evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie, tocami pentru că nu era previzibil, calitatea actului de justiție a scăzut în România.
Mesajul foarte ferm în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu. Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare acum nu trebuie să se precipite să iasă din sistem.
În acest moment componenta economică externă este foarte, foarte slabă.
Pentru că a fost o discuție în spațiul public despre cheltuielile pe care le-am făcut în campanie, vin în fața dvs cu o situație: în precampania din alegerile locale din 2024, am avut donații de 1 milion 750 de mii de lei și cheluieli de 1 milion 650 de mii de lei: diferența: 140.000 de lei.
3650 de donații online, suma strânsă a fost de 843.000 de lei.
În precampania prezidențială din 2025: donațiile au fost de 9 milioane 550 de mii de lei, cheltuielile au fost de 7 milioane de lei, rezultă o diferențăn de 2,5 milioane de lei donații totale mai puțin decât cheltuielile pe care noi le-am făcut în precampanie.
A fost o întrebare în spațiul public cine au fost cei care au donat pentru campanie. Cinci persoane au donat sume mari. Măriuca și Florin Talpeș – 810.000 lei, Aurel Iancu: 500.00 de lei, Anamaria Mihai: 250.000 de lei.

Întrebare: Când ne putem aștepta la o numire a șefului SRI?

Pentru SRI, într-un timp relativ scurt, o să vedem când avem sesiune parlamentare, pentru că eu fac propunere, iar parlamentul trebuie să voteze.

Întrebare: Ne-ați spus că componenata externă a României este slabă. De ce nu ați participat îm persoană la summitului de Roma pentru Ucraina

A participat ministra de Extenre, a participat șeful cancelariei care coordonează intențiile administrative în ceea ce privește reconstrucția. Am participat în format online

Întrebare: Cine v-a convins că creșterea TVA este o soluție?

În acea lună pe care am avut-o înainte de numirea prim-ministrului, m-am uitat în foarte multe date financiare și în cunoștință de cauză am avut această discuție cu coaliție și cu premierului desemnat și asta a fost soluția. Așa cum am mai spus, pentru ca corecțiile să fie făcute cu păstrarea TVA-lui la 19%, ar fi trebuit un set de măsuri complexe care trebuiau luate. Când am numit guvernului cu această condiție, toatre

Întrebare: Cum răspundeți criticile legate de măsurile pachetului ficale care afectează oamenii simpli?

Discuția este complexă, noi eram într-o situție în care planul acesta de măsuri trebuia să fie rapid credibil pentru Comisia Europeană și investitori. Ei nu mai credeau în noi.

Întrebare: CSM vă acuză de tergiversarea pensionării magistraților

Cred că și-au ales prost persoana împotriva căreia să iasă cu un comunicat de presă. Am fost des în instanța de judecată, înțeleg că sunt mulți magistrați care lucrează sâmbătă și duminică, că volumul de muncă e de multe ori peste puterile unei persoane. Înțeleg că acest oprobiu public la dresa magistraților face rău democrației. CSM ar trebui să se gândească la mine ca la un partener. În momentul în care m-am uitat la cererile de pensionare am văzut că sunt incomplete. nu erau toate actele pe care le primiseră. Am solicitat ca dosarele să fie completate, asta s-a întâmplat, am încercat în weekend dar nu am avut timp, e o chestiune de zile până când le voi semna, nu e un război, o răzmeriță, e o chestiune administrativă
Întrebare: Despre legea contestată la CCR anti-semitism:

Ca să lămuresc o chestiune de procedură, am văzut întrebarea de ce s-a apucat președintele de legea Vexler. E o obligație a președintelui, să promulge sau să trimită o lege în 20 de zile. Cred că am promulgat vreo 50 de legi, pe aceasta am trimis-o la CCR. Să întrebăm parchetul ce s-a întâmplat cu zecile de amenințări primite de jurnaliști în noiembrie sau ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa dl Vexler. Dacă ne uităm la conținutul legii, o să vedeți că sunt niște chestiuni extrem de neclare. În Făgăraș există o asociație care se ocupă de promovarea rezistenței din Munții Făgăraș. Între membrii rezistenței sunt câteva persoane care în trecut au făcut parte din mișcarea legionară. Această asociație are sau nu caracter legionar? Pentru că legea nu ne spune. Legea spune că dacă faci o organizație cu caracter legionar trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu. Eu cred că e legitim să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș. Legea trebuie să fie foarte clară.

Întrebare: este posibil să reveniți la unele măsuri contestate față de unele categorii sociale?

Haideți să ne uităm la sporuri, sunt vreo 200 de sporuri. Unele sunt incluse în salariu, altele, nu, atele date pe categorii profesionale. Nu se putea face o analiză în 30 de zile pe aceste 200 de sporuri. România are nevoie și toate partidile din coaliție au fost de acord cu asta, România are nevoie de o lege a salarizării unitară și să dispara sporurile.

Întrebare: Dacă susține primele de 180.000 de lei pentru magistrații care ies la pensie:

Așa cum am spus, noi toți ca societate plătim acum pentru niște legi extrem de proaste, date de-a lungul anilor. Această primă de pesionare este într-o lege care a fost votată.

Întrebare: Cum ați caracteriza relația dvs cu guvernul, cu Ilie Bolojan. Aceste înțelegeri pe pachetul fiscal

Pe multe din măsurile pe care le-am auzit pe pachetul 2 și 3 le-am auzit dinainte. Am fost foarte atent la chestiunea magistraților pentru că totuși nu e o meserie ca oricare alta. De calitatea actului de justiție depind foarte multe lucruri. Am avut mulți oameni care au ieșit din sistem și calitatea actului de justiție a scăzut. La prima întrebare. Suntem în politică și încercăm fiecare dintre noi să acționăm în interesul național.

 
Întrebare: Care este planul dacă PSD iese de la guvernare și dacă scenariul alegeirlor antiicpate ar putea exista?

Nu, așa cum am spus, interesul național este ca România să iasă din această criză cu un guvern stabil. Eu sunt optimist că această coaliție va funcționa până depășim acest obstacol.

Întrebare: Vă gândiți să schimbați ambasadorul din SUA?

E o întrebare generală. O să fie o evaluare pe întreg corpul diplomatic. În ceea ce privește relația cu SUA, suntem într-un moment de normalitate. O să fie o evaluare pentru toate pozițiile pe care România o va face cu toate instuțiile.

 
Întrebare: Ați discutat cu Lia Savonea înainte de a-și depune candidatura?

Am discutat cu mai multă lume și continui să o fac.

Întrebare: Vă veți consulta cu partidele politice pentru noul șef la SRI, poate fi un om politic?

Fiind și acest moment delicitat, nu vreau să facem jocuri, o să mă cosult cu partidele, dar numirea în mod constituțional o face președintele.

Întrebare: Ce se întâmplă cu banii care au rămas din donații?

Pentru 2024, AEP mi-a rambursat integral cheltuielile, aștept să văd ce se întâmplă cu cei 62 milioane de lei, în ipoteza în care ele vor fi rambursate integral, vor fi 2,5 milioane de lei care vor rămâne. Evident, o să mă consult cu oamenii care mă urmăresc. Eu mi-as dori ca acești bani să fie dați pentru a susține cauze civile. Zona socială a progresat foarte mult în ultimii ani, e mai emoțional să dai pentru social, dar convingerea mea este că trebuie să dai și pentru zona civică, care suferă. În situația în care AEP îmi rambursează toată suma, aceasta este intenția.

Întrebare: Ați spus că vreți la conducerea SRI o persoană din societatea civilă. Aveți niște nume?

Da, da. Propunerea va veni de la mine, am niște persoane în cap așa cum am avut și pentru CCR, încă sunt în proces de analiză. La fel și pentru SIE.

Întrebare : Domnule președinte, una dintre temele care se discută intens în societate și în pachetul doi de redresare a bugetului este interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sistemul public.
Care este opinia dvs: lăsăm, ca societate, ca până acum, ca cineva care ia pensie publică să se poată angaja în sistemul public sau renunțăm la cumulare?

Nu am o opinie, mărturisesc că nu am… Există 2 componente: una juridică: dacă această interdicție ar fi constituțională, la aceasta nu am răspuns. Iar celalată economică. Nu am aprofundat și nu dau un răspuns.

Întrebare HotNews: Aveți un caz apropiat, cel al omului despre care ați spus că se ocupă de siguranța dvs: generalul Lucian Pahonțu, șeful SPP, care cumulează pensia cu salariul.

Rămân dator cu răspunsul când o să am opinii pro și contra. Sunt multe lucruri de analizat, e o ierarhie de priorități.

Întrebare HotNews: Ați spus că bugetul administrației prezidențiales se va reduce cu 20%, asta înseamnă că va fi redus si salariul dvs?

Pentru moment nu există această intenție.

Întrebare: Ce părere aveți despre faptul că la un festival un artist a transmis injurii la adresa țării noastre? Până unde merge libertatea de exprimare, ar trebui pedepsite din punct de vedere legal?

Nu cred că ar trebui pedepsite din punct de vedere legal, autoritățile ar trebuie să facă tot ce țin de ele. astfel încât românii să respecte statul român.

Întrebare: De la începutul anului vorbim deja de 30 de cazuri știute de femicid. Care este mesajul pe care îl aveți pentru autoritățile din Executivul Bolojan?

Nu este vorba despre asta, e vorba de acitivitatea Parchetului. Ce am văzut e că multe din cazurile astea erau din partea unor oameni care au recidivat. Pentru că așa cum am spus că cetățeni romîni au amenințat jurnaliști cu moartea și au scăpat nepedepsiți. Statul român nu dă impresia de forță, fermitate, care să descurajeze aceste manifestări. Și aici putem vorbi de procesul legislativ, de cât de bune sunt legile, dar cel mai important e că legile nu sunt aplicate sau sunt aplicate într-un termen care încurajează infacțiunea. Mărturisesc că nu am ajuns la momentul când să facem o anliză temeinică a Parchetului, dar când o vom face, va fi cel la care ne vomn uita cu atenție. E o problemă gravă în țara noastră, e o problemă de mentalitate – condiția femeii.

Întrebare: Cum credeți că vor vedea cei 6 milioane de oameni care v-au votat că în aprilie 2027 va pleca Ilie Bolojan și va veni Sorin Grindeanu.

Am încercat să explic de mai multe ori lucrul asta. Tot timpul trebuie să iei decizii care să răspundă interesului societății. La acest moment, imperativul pentru România în relația cu piețele financiare a fost un guvern stabil. Eu sunt foarte fericit că cele patru partide au înțeles imperativul. În politică tot timpul îți dorești multe, dar realitatea votului îți permite să faci mai multe sau mai puține. Protocolul semnat de partide prevede o rotație pentru PSD. Nu prevede un nume.

Întrebare: Ați fost în stradă în 2017 să protestați împotriva ordonanței 13?

Da, am fost acolo. Suntem în politică și suntem guvernați de legea majorității. Suntem într-un context care nu ne permite aventuri de tipul alegeri anticipate. Relația pe care am avut cu PSD în aceste două luni au fost absolut corectă.

Întrebare: Ați început să cereți informații despre anularea alegerilor?

Da, am început să avem discuții. Corect e să vin în fața dvs. când voi avea niște răspunsuri.

Întrebare: SUA și Trump iau în calcul să sprijine Ucraina inclusiv cu sistem Patriot. Există discuții ca România să sprijine similar Ucraina?

România sprijină inclusiv cu echipament Ucraina și așa cum am spus de mai multe ori o face pentru că este în propriul interes de securitate. Nimeni nu-și dorește să avem vecin Rusia.

Întrebare: În viziunea dvs, sunteți mulțimit de DNA sub conducerea lui Marius Voineag? Sunteți mulțumit de Parchetul General sub conducerea lui Alex Florența?

Nu. Nu sunt mulțumit nici de DNA, nici de Parchetul General. În opinia mea, nu există un management care să facă o ierarhie a tipului de infracțiuni. Fiecare dintre ei mai are un mandat de 6-7 luni, nu e util să forțăm, dar în momentul când va fi discuția despre noii șefi ai parchetelor, discuția va fi una serioasă. Mă voi consulta și cu partidele politice.

Întrebare: Nu este prea mare suma alocată partidelor?

Eu cred că e bine ca statul să finanțeze campaniile electorale, putem discuta de sume, de limita de 3%, dar fără o astfel de prevedere eu nu aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei. E un lucru bun pentru ca partidele și competitorii să meargă la fel de fel de oameni pentru a cere bani. La subvențiile anuale pentru partide, aici sunt de acord că trebuie să avem o reducere. Uitându-mă la legea finanțării partidelor, în principiu această lege este corectă, pentru că înainte se venea cu punga de bani la partide.
Deci, legea finanțării partidelor a avut două avantaje: a scos mult din banii negri și a întărit puterea centrală. Un efect negativ a fost că banii aceștia s-au dus pe a cumpăra trusturi de presă care n-au mai fost obiective. Și aici trebuie să reflectăm.

Întrebare: Când va scădea evaziunea fiscală?

Dacă vă uitați la graficul veniturilor la buget, în 2024 am avut o creștere de 60 – 70 miliarde lei, deci niște progrese s-au făcut, dar în continuare, în special la TVA, sunt niște mecanisme care fac să pierdem foarte mulți bani.

Întrebare: Despre interdicția lui Ion Ceban, primarul din Chișinău, descris ca fiind „pericol la adresa securității naționale”. În ultima ședință a CSAT s-a discutat despre acest caz?

Nu s-a discutat în ședința CSAT. Există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale. Unul dintre aceste mecanisme a fost accesat în cazul domnului Ceban. A fost o chestiune de securitate națională în privința domniei sale.

Articolul Nicușor Dan, conferință de presă: Transmit românilor că economia România are potențial de dezvoltare imediat ce vom trece de această perioadă de redresare   apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.

Citeste mai mult

Articolul precedent

„Taverna Gladiatorilor” – spectacol de kickboxing la Forotic

Urmatorul articol

„DacFest – Sub semnul lupului” 2025: Aproximativ 350 de reenactori din România, Europa şi SUA, la Măgura Uroiului. Programul festivalului

Related Posts

Stiri Brasov

Trafic restricționat pe str. Codrul Cosminului din cauza unor lucrări

14/07/2025
Stiri Brasov

Undă verde de la FRF! ASA Târgu Mureș a pierdut barajul de promovare în Liga 3 cu CSM Săcele, dar va juca în Liga 2!

14/07/2025
Stiri Brasov

BWA INDUSTRIAL AUTOMATIC S.R.L. – autorizație de mediu

14/07/2025
Stiri Brasov

GRIGORESCU CRISTIAN – Aviz de Gospodărire a Apelor

14/07/2025
Stiri Brasov

S.C. Maurer Villas S.R.L. – Informare publică

14/07/2025
Stiri Brasov

Recomandări esențiale când te conectezi la Wi-Fi în aeroport

14/07/2025
Next Post

„DacFest – Sub semnul lupului” 2025: Aproximativ 350 de reenactori din România, Europa şi SUA, la Măgura Uroiului. Programul festivalului

Cele mai recente stiri

  • Tudor Iuga si Antonio Dancu (CSS Blaj) au câștigat turneul masculin U18 de la Sibiu Sands 2025 14/07/2025
  • FOTO: Rezultat extraordinar! Ciclistul Attila Malnasi (CSM Unirea Alba Iulia) a devenit, în premieră, campion balcanic! 14/07/2025
  • „DacFest – Sub semnul lupului” 2025: Aproximativ 350 de reenactori din România, Europa şi SUA, la Măgura Uroiului. Programul festivalului 14/07/2025
  • Nicușor Dan, conferință de presă: Transmit românilor că economia România are potențial de dezvoltare imediat ce vom trece de această perioadă de redresare   14/07/2025
  • „Taverna Gladiatorilor” – spectacol de kickboxing la Forotic 14/07/2025
  • Important! Se desfășoară un proiect național pentru integrarea șomerilor pe piața muncii 14/07/2025
  • Se pregăteşte venirea lui Isenko! Relu Stoian, al treilea portar al Ştiinţei, a plecat la Buzău 14/07/2025
  • Lege pentru toți românii! Unde trebuie să ducă hainele vechi din casă! Se dau amenzi uriașe!  14/07/2025
  • Admitere liceu 2025: A început completarea fișelor de opțiuni pentru înscrierea în clasa a IX-a. Cum se completează fișa și cum se va face repartizarea computerizată 14/07/2025
  • Doi argeșeni condamnați în Polonia, duși la închisoare 14/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24