Preluarea serviciilor de apă-canal de către operatorul regional Aquatim poate aduce și un avantaj nevăzut, dar foarte important: actualizarea hărții subterane a orașului.
Durerile de cap cauzate de intervențiile „prin sondaj” ale „Meridianului”, care spărgea asfaltul din metru în metru ca să descopere o avarie, se vor încheia odată cu finalizarea acestui proiect.
Primarul Călin Dobra ne-a confirmat că această hartă a rețelelor subterane necesită o actualizare, care se poate face împreună cu operatorul Aquatim: „Avem la nivelul Primăriei municipiului Lugoj instalat un GIS al utilităților publice. Desigur, necesită o actualizare, chiar dacă avem un contract la momentul acesta. Am discutat pe această temă cu colegii de la Tehnic și mi-au confirmat că nu mai este actualizat. Necesită o actualizare și împreună cu colegii de la Aquatim, vom îmbunătăți această hartă subterană. Dar, repet, avem instalată această aplicație de GIS pe utilități publice”.
Vechiul sistem, bine gândit și executat, dar la nivelul anilor ’70
Cea mai bună hartă a Lugojului datează din perioada anilor ’70, când a fost cartografiată vechea dispunere a rețelelor subterane din oraș. Anii 1970 au fost ani de relativă bunăstare economică, când s-au putut realiza, cu bani de la stat, investiții majore în structura subterană și supraterană.
Treptat, treptat, vechea hartă făcută de societatea de gospodărire comunală imediat după 1990, a fost înlocuită cu una a anilor 2000. Aceasta era realizată în linii mari încă din 2008, odată cu noile lucrări subterane (apă, canal, etc.) realizate conform STAS-ului, cu poziţionarea exactă a conductelor şi a legăturilor pe fiecare stradă, tocmai în ideea ca să nu se mai repete intervenții de tip ”Dorel”.
Inginerul Dan Florea, fost director al ”Meridianului”, ne confirma cu ani în urmă că ”vechiul sistem era bine gândit şi executat, dar la nivelul anilor 70. De atunci, s-au schimbat materialele şi diametrele ţevilor, s-au introdus materiale pentru eliminarea ferobacteriilor, au apărut conductele de plastic de înaltă presiune, au fost schimbate pompele de la foraje şi de la Uzinele de apă. În plus, vechiul sistem este separat de cel nou şi nu urmăreşte acelaşi traseu”.
Este important să fie cartate nu doar rețelele de apă-canal, ci orice intervenţie subterană, cu cabluri electrice sau de altă natură.
Citeste mai mult