Dacă la umbră termometrul arăta ieri aproape spre 40 de grade Celsius, la soare şi pe asfalt, între clădirile de beton şi străzile încinse de trafic, temperatura se resimte mai mult. Oraşul fierbea la propriu. Căldura excesivă mărea disconfortul termic, fiindcă aveai senzaţia că nu poţi respira, și nici la umbră nu era mai bine.
În ciuda avertizărilor de cod galben şi portocaliu de caniculă, mulţi craioveni s-au încumetat să meargă prin soarele arzător sau să stea să se răcorească la terasele amplasate „strategic“ la umbra clădirilor. Totuşi, cei mai mulţi încearcau să nu părăsească încăperile răcoroase, ajutate să-şi păstreze o temperatură optimă, de acasă sau de la birou.În centrul Craiovei, între blocurile de beton şi granitul încins, la câteva zeci de metri distanţă de străzile pline de automobile cu motoare încinse, căldura era mult mai apăsătoare. Soarele ardea, era ca într-un cuptor, nici o adiere nu mişca ramurile copacilor ornamentali din spaţiile verzi sau din grădinile publice din vecinătatea sediului primăriei şi prefecturii. Fântânile arteziene şi instalaţiile de umidificare a aerului din dotarea teraselor răcoreau prea puţin aerul.Meteorologii anunţă pentru azi cod portocaliu de caniculă.
Criovenii caută surse ca să se răcorească
În ciuda zecilor de grade cu plus pe care le arată termometrul, mulţi craioveni s-au încumetat măcar aşa, în trecere, să iasă „pe centru“. Au ales să se răcorească cu apă, suc sau îngheţată. .În English Park, o femeie mergea cu pas grăbit. Era nevoită să îndure canicula fiindcă se ducea la serviciu, altfel, cu siguranţă, nu ar fi ieşit din casă. Pe străzile din centrul oraşului, trecătorii grăbesc pasul ca să ajuingă mai repede la umbră sau într-o clădire, alţii abia îşi mai târăsc picioarele, aproape epuizaţi.Parcul din faţa primăriei era aproape gol, deşi aici umbra era mai generoasă, numai câteva bănci din apropierea brazilor falnici fiind ocupate. La umbră, arşiţa mai pierdea din putere.
Puncte de prim ajutor
În Craiova, punctele de prim ajutor temporare, amenajate în spaţiile publice, se află la: Consiliul Județean Dolj, str. Olteț, nr. 4 (zona centrală, intrare dinspre str. C.S. Nicolaescu Plopșor); Instituția Prefectului Județul Dolj, str. Amaradia, nr. 93-95; Primăria Municipiului Craiova, str. A.I. Cuza, nr. 1, (zona centrală, clădire Palace); Primăria Municipiului Craiova, str. Târgului, nr. 26, (cartier Romanești, Centru Multifuncțional); SC. Piețe și Târguri Craiova, Calea București, nr. 51, (parcare Piața Centrală); Direcția Generală de Asistență Socială Craiova, str. Eustațiu Stoenescu, bloc T8, (cartier Lăpuș); Direcția Impozite și Taxe Craiova, bd. Oltenia, bl. 65A1, parter, (cartier Craiovița nouă).Craiovenii se poate recupera termic în cele 7 locații stabilite ca puncte de prim ajutor în caz de caniculă dotate cu dozatoare de apă rece, instalație de climatizare și deschise atunci când se instituie Cod portocaliu sau Cod roșu:Totodată, craiovenii pot să găsească un refugiu, cât să-şi tragă sufletul, în farmaciile din oraş, cabinetele medicale.
Recomandări
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la amiază, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Citeste mai mult