• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
11/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Caras-Severin

Nădlacul are gust de mai. Se pregătește marele eveniment internațional de preparat cârnați cu boia, asezonat cu muzică de fanfară și găluște tăuțeşti

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
09/05/2025
in categoria Stiri Caras-Severin
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Festivalul Cârnațului Proaspăt de la Nădlac din acest an este un eveniment care își dorește să atragă publicul larg, are loc în Parcul Mare din Nădlac, în aer liber, intrarea fiind liberă.
Festivalul debutează sâmbătă, 10 mai 2025, prin concursul de făcut „cârnaț” proaspăt la care se vor întrece echipe internaționale.
Provocare culinară pentru slovacii din patru țări
În încercarea de a se alinia mișcărilor gastronomice regionale cu tradiții de 30-40 de ani din Ungaria și Serbia, acest festival a lansat așadar o frumoasă provocare pentru comunitatea locală și de prietenie: adună echipe mixte de măcelari pasionați din Nădlac și din localitățile învecinate, dar și echipe, în mare parte de slovaci, venite din Serbia, Ungaria, Cehia și Slovacia.
concurs de carnati proaspeti cu boia nadlac, arhiva personala romana rista
Prepararea Cârnaților proaspeți este un spectacol matinal
Pentru cei din public e un prilej perfect pentru socializare, dar și pentru a învăța din mers, urmărindu-i pe meseriași în acțiune. Atracția principală a mini-festivalului este dimineața, de la ora 10:00 și până spre 13:30. Atunci se întâmplă tot spectacolul culinar care dă și numele evenimentului: prepararea cârnaților pe loc, schimbul de rețete, totul într-o atmosferă veselă. Iar apoi nu ratați bunătățile pregătite în mod special de localnici și aflați cine sunt câștigătorii din 2025.
Sâmbătă, 10 mai 2025:
10:00 – Prezentarea echipelor, împărțirea locurilor la mesele de concurs
10:30 – Defilarea Fanfarei Nadlačanka
11:30 – Start Concurs Cel mai bun cârnaț proaspăt cu boia
13:30 – Predarea mostrelor de cârnați proaspeți
14:00 – Degustarea cârnaților proaspeți de către juriul internațional
17:00 – Decernarea diplomelor echipelor câștigătoare, momente muzicale cu formația „Mihai Szidor”
Duminică, 11 mai 2025:
17:00 – Formația „Porubski & Jačiansky”
Sâmbătă între 10:00–13:30 în Parcul Mare-Pădurice de la Nădlac, cârnații vor fi pregătiți în văzul publicului după rețete moștenite de familie, într-o demonstrație culinară dinamică. La ora 14 începem jurizarea,iar la 17 este decernarea premiilor.
Cea mai frumoasă masă cu cele mai gustoase preparate de casă
„Fiecare echipă își aranjează frumos masa de lucru și vine platouri cu diverse preparate de casă: de la pogăcele cu chimen, pită cu unsoare și boia, cârnați, caltaboș, slănină sau Salam de Nădlac, haioșe cu magiun și multe alte bunătăți. Așa e tradiția la toate concursurile de acest gen din alte țări vecine, fiecare echipă aduce ce are mai bun preparat în casă și îi omenesc, așa, de gust, pe primii care trec pe la masa lor, în timp ce pregătesc cârnații proaspeți în concurs. Se opresc să mai schimbe o vorbă, dar muncesc să se încadreze în cele două ore acordate de organizatori pentru a-i prepara gata pentru a fi fripți pe grătar. Apoi sunt predați comisiei de specialiști pentru jurizare”, a declarat pentru presă diplomatul culinar, Romana Rista.
romana rista, diplomat culinar si salamul de nadlac
„Este o experiență memorabilă să fii de dimineață acolo la Nădlac, în parcul numit Pădurice, când răsună fanfara Nadlačanka, inaugurată acum 170 de ani, și în aer plutește mirosul de grătar de Mai cu cârnați proaspeți. Echipele toacă carnea de porc, o amestecă doar cu boia, usturoi, chimen, piper și sare, și umplu cârnații acolo, în fața publicului care se poate plimba de la o masă la alta pentru a le admira măiestria. Echipa cu cea mai frumoasă masă va fi premiată de asemenea.”
Gustul picant, boia de calitate, chimen, slănina curată: Cârnațul cu boia de la Nădlac
„Cârnațul cu boia de la Nădlac are un gust ușor picant, poate fi picant sau foarte picant. Se face după metoda tradițională, din carne de porc și slănină tare, cu sare, boia locală, dulce și picantă, usturoi, piper și chimen. E tot mai greu să aduci gustul tradițional în produse locale. Boiaua de Nădlac nu se mai prea face în gospodării. E înlocuită des cu cea din Ungaria, calitativă sau adusă la vrac, fără a avea trasabilitate de origine, sau cu plicuri din comerț.
Cei care lucrează cu grăsime de la porcul crescut în gospodărie au mari șanse să se apropie de gustul tradițional, fie că fac cârnați acasă, fie în concurs. La fel ca în cazul Salamului de Nădlac, cheia stă în boiaua de calitate și în slănina tare, curată, doar așa iese un cârnat cu adevărat bun. Vecinii unguri au un avans în certificările europene și recunoaștere națională, Hungarikum: cârnații de Csabai și cârnații de Gyula au reguli foarte stricte patentate.”, infomează Romana Rista

Citeste mai mult

Articolul precedent

COMUNA SĂCUIEU- INFORMARE

Urmatorul articol

VIDEO | A început dezafectarea și igienizare Pieței 13 Septembrie. Piedone Jr. le transmite bucureștenilor: „Ce își doresc locuitorii din zonă, asta facem”

Related Posts

Stiri Caras-Severin

Motociclistă, decedată în Lugoj

10/05/2025
Stiri Caras-Severin

Traian Băsescu: Nicuşor Dan va fi Preşedintele României

10/05/2025
Stiri Caras-Severin

„Bătălie” pe „câmpul de luptă” literar la Caransebeș: „Bătălia cărților”

10/05/2025
Stiri Caras-Severin

Atracții turistice din Serbia, promovate la Timișoara

10/05/2025
Stiri Caras-Severin

Înotul face valuri la Reșița! Sportivi din toată țara luptă pentru medalii la Campionatul Național Școlar

10/05/2025
Stiri Caras-Severin

Gala Profesorului Bologna, la Timișoara

10/05/2025
Next Post

VIDEO | A început dezafectarea și igienizare Pieței 13 Septembrie. Piedone Jr. le transmite bucureștenilor: „Ce își doresc locuitorii din zonă, asta facem”

Cele mai recente stiri

  • Explozie de voturi pentru George Simion la Vâlcea: Suveraniștii fac legea! Nicolae Mîndrescu, deputat AUR: Alegem un om care iubește poporul român! 11/05/2025
  • VIDEO. Habemus papam! Fum alb la Vatican: A fost ales un nou Papă! 11/05/2025
  • Mirel Rădoi: „Mă interesează să terminăm cât mai sus” 11/05/2025
  • Dan Petrescu: „Nu sunt fericit de rezultat” 11/05/2025
  • Se dau câte 1000 lei pentru românii care depun cerere până la 16 mai! Condițiile de acordare a acestui sprijin 11/05/2025
  • Facultățile de top din România care te acceptă fără BAC. Au specializări bănoase și de viitor 11/05/2025
  • Șeful INSCOP, despre „finala” pentru Cotroceni: Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus la doar 4 procente 11/05/2025
  • Lucrări în ritm susținut pe tronsonul 4 al Drumului Expres 12, Craiova – Pitești. Se face conexiunea cu Autostrada 1/ FOTO 10/05/2025
  • Accident GRAV pe centura Caracalului, urmat de un incendiu. Evenimentul, soldat cu trei victime 10/05/2025
  • Regulă nouă la supermarket, se aplică de duminică! Ce sunt obligați să facă românii 10/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24