Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la cea de-a XXVIII-a ediție a Zilelor Craiovei cu activități pentru publicul de toate vârstele, organizate în fiecare dintre cele patru zile ale evenimentului.
Joi 29 mai
De joi, 29 mai, până pe data de 30 iunie, în sala Paris vor fi disponibile două expoziții.
Expoziția „Nicolae Romanescu – documente personale”, care conține documente aflate in patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.
Dintre aceste exponate, amintim:
1. Act de vânzare : încheiat între Elena Lucia Fălcoianu și Nicolae Romanescu,
26 noiembrie 1922, Craiova
2. Act de vendare : încheiat între Elena Lucia Fălcoianu și Nicolae Romanescu, 16 mai 1894, Craiova
3. Extract certificat naștere Elena Fălcoianu, 11 martie 1929, București
4. Adresă/răspuns nr.8324, donație cărți și obiecte de artă către Muzeul Aman, Primăria Municipiului Craiova, 1921, Craiova
Expoziția „ File din Craiova veche și nouă în colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc”. Expoziția găzduiește cărți, manuscrise, fotografii și documente inedite ce fac parte din colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc, dintre care amintim:
1. Certificat de la Sfatul Popular al orașului Craiova : 14 iunie 1955 [Hârtie].- Craiova : [s.n.], 1955
2. Craiova, crochiuri istorice, Firescu Alexandru, Cezar Avram, Osiac Vladimir, Editura Obiectiv, Craiova, [s.a.]
3. Craiova, mon amour, Ediție îngrijită de Ion Deaconescu, Ediția a 2-a, Editura Scrisul Românesc, 2018, Craiova
4. Pseudo-Kyneghetikòs, A. I. Odobescu, cu o introducere şi note de Al. Busuioceanu, Editura Scrisul Românesc, [1933], Craiova
Craiova Artelor, Istorie, Patrimoniu. Istorisiri de ieri și de azi
În salonul Expozițional Parter vor avea loc două evenimente organizate sub egida Craiova Artelor, Istorie, Patrimoniu. Istorisiri de ieri și de azi.
La ora 11.00 începe conferința „Pentru o istorie a Craiovei dincolo de monumente. Pornind de la familia Pleșia”, susținută de lect. univ. dr. Mihai Ghițulescu. Evenimentul, care va consta în discuții cu artiști, istorici și pasionați de patrimoniu, este dedicat artei sub multiplele sale forme (pictură, literatură, muzică și teatru) și se desfășoară cu participarea artiștilor locali și a publicului.
La ora 12.00, tot în salonul Expozițional Parter va rula un film documentar, realizat de colegii noștri Dana Popescu, Adina Nicola și Florin Țenea, intitulat „Case de altădată – azi obiective emblematice ale Craiovei”. Evenimentul face parte din manifestarea culturală numită „Craiova Artelor, Istorie, Patrimoniu. Istorisiri de ieri și de azi”.
La ora 9.00-16.00 Pe toata durata zilei, prin mini-discursuri educative, muzeografii le vor dezvălui vizitatorilor detalii din spatele muncii de muzeograf/cercetător. Vizitatorii pot însoți un muzeograf prin expoziție, descoperind cum se documentează exponatele, cum se conservă obiectele și ce provocări apar. Un muzeograf sau un cercetător vor povesti despre o zi obișnuită la muzeu, cu momente amuzante, descoperiri neașteptate și munca din spatele expozițiilor.
Vineri, 30 mai
La ora 11.00, Dragoș Andreescu va modera dezbaterea cu tema „Casa Dianu, bijuterie arhitecturală a Craiovei, ieri și azi”, care va prezenta publicului traseul fascinant al evoluției arhitecturale a Casei Dianu de-a lungul timpului, precum și detalii despre restaurarea și transformarea sa în muzeu.
La ora 14.00, copiii sunt invitați să participe la Workshop artistic „Muzeul, văzut prin ochii copiilor”. Sub coordonarea prof. Boboc Valentin, copiii sunt invitați să-și folosească imaginația și să-și creioneze propriul muzeu. Lucrările vor fi expuse în sălile muzeului timp de o lună.
Sâmbătă, 31 mai 2025
ora 11.00, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc va avea loc vernisajul expoziției de pictură/grafică intitulată „Craiova mea iubită”. La vernisaj vor participa artiști care vor participa la o dezbatere pe tema influenței și rolului artei în păstrarea memoriei culturale, dezbatere ce va fi urmată de un moment artistic.
Duminică, 1 iunie 2025
9.30 -16.30 „Ziua Copiilor la Muzeul Cărții și Exilului Românesc” cuprinde numeroase activități.
Escape room literar: Joc de echipă în care copiii descoperă indicii ascunse printre exponatele muzeului.
Jocurile copilăriei: Șotron, elasticul, telefonul fără fir, coarda, etc
Schimb de cărți: Copiii sunt încurajați să facă schimb de cărți: aduc o carte din biblioteca personală și se întorc cu una dăruită de alt copil
Ora de lectură în aer liber: Povești citite de muzeografi din cărți pentru copii scrise de autori români din exil.
Film & Desene animate românești: Proiecție de filme pentru copii.
Citește și: Prelungire termen depunere Cereri de plată până pe 13 iunie inclusiv
Citeste mai mult