Primăria Municipiului Caransebeș a primit vizita unui grup de studenți din anul I de la Departamentul de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care cu acest prilej au aflat informații despre ce înseamnă să lucrezi în administrația locală, despre proiectele europene aflate în derulare și despre activitatea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Caransebeș.
Recent, un grup de studenți din anul I de la Departamentul de Geografie din cadrul Universității de Vest, specializările Geografie și Geografia turismului, coordonat de lect. univ. dr. Alexandra-Marian Potra și asist. univ. dr. Fabian Timofte, au inclus, în practica desfășurată, și municipiul Caransebeș, pe care l-au descoperit atât din punct de vedere administrativ, cât și turistic.
Una dintre vizite a fost la Primăria Municipiului Caransebeș, studenții și profesorii coordonatori fiind întâmpinați de Liviu-Jigoria Oprea, director Strategii, Dezvoltare, Protecția Mediului, absolvent al aceleiași facultăți din cadrul UVT. Acesta le-a vorbit studenților despre responsabilitatea pe care o implică activitatea în administrația locală, scopul fiind dezvoltarea localității și a comunității din care provii, în care locuiești sau în care lucrezi:
„Vizita studenților mi-a amintit de anii studenției, ani în care îmi doream ca la un moment dat să pot să contribui cu ceva în comunitatea locală din care făceam parte. Chiar în timpul unei vizite la o Școală de Vară în Castellon, Spania, văzând pista de biciclete de acolo, visam ca într-o zi să avem o astfel de pistă și în Caransebeș. Acum, visul s-a îndeplinit, mai ales că, în câteva săptămâni, vom avea primii km asfaltați de pista de biciclete, pe care se va putea circula”.
Pe lângă proiectul pistelor de biciclete, Liviu Jigoria-Oprea a adus în discuție și alte proiecte, explicând, pe scurt, procesul implementării acestora, dar și importanța fondurilor europene în vederea dezvoltării municipiului Caransebeș:
„Le-am povestit studenților faptul că, începând cu anul 2022, s-au deschis multe axe de finanțare europeană, pe care am aplicat pentru proiecte de mobilitate urbană, regenerare urbană, eficientizare energetică. Principalele axe de finanțare sunt PNRR și PR Vest. Dacă bugetul local fără fonduri europene al primăriei este de 60 milioane de lei, în prezent acesta este de peste 250 milioane de lei datorită fondurilor europene absorbite. Cel mai mare accept în ultima perioadă se pune pe eficientizarea energetică. Pe aceste axe de finanțare am reabilitat toate școlile și în prezent dorim să depunem peste 70 de blocuri din oraș, 6 fiind deja finalizate pe finanțare trecută, prin PNRR. Cred că au fost esențiale aceste informații pentru studenți, întrucât este important să cunoască exemple concrete ale activității noastre, dorindu-mi totodată să fie un mesaj de încurajare pentru studenți de a face ceea ce le place, ceea ce îi pasionează cu adevărat, și, dacă vor fi determinați, conștiincioși și devotați,cu siguranță vor reuși să își lase amprenta și să aducă o schimbare în bine. ”
Pe lângă vizita efectuată la Primăria Caransebeș, studenții trecut și pe la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, unde echipa centrului a povestit despre activitatea instituției, despre așteptările turiștilor care trec pragul centrului și despre contribuția pe care un centru turistic o poate avea în dezvoltarea unei zone. De asemenea, studenții au avut ocazia să descopere o parte din istoria și cultura municipiului Caransebeș, printr-un tur ghidat realizat în zona centrală a municipiului.
„Săptămâna aceasta, o parte dintre studenții geografi din anul I au avut parte de o experiență memorabilă în cadrul practicii de specialitate desfășurate în zona Munților Banatului. Timp de cinci zile, terenul a fost sala lor de curs, iar învățarea s-a petrecut direct în mijlocul naturii și al comunităților locale. Printre localitățile vizitate, s-a numărat și Caransebeșul. Au avut loc vizite la Centrul de Informare Turistică și la Primăria Municipiului Caransebeș, unde s-au purtat discuții despre turism, dezvoltare locală și valorificarea patrimoniului. Studenții au dat dovadă de implicare, seriozitate și curiozitate. Această practică nu a fost doar un exercițiu academic, ci o ocazie de creștere, de explorare a realității din teren și de consolidare a pasiunii pentru geografie”, a precizat și lect. univ. dr. Alexandra-Marian Potra.
Citeste mai mult